Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj peradi
  • 22.04.2022. 07:30

Kokoši i pure: Kako do mira u istom dvorištu?

Kada jednom nauče da su sve "jedno jato" bez problema ih možemo držati u istom prostoru. Prije svega je potrebno poštovati njihove potrebe u pogledu smještaja, hranidbe i navika ponašanja

Foto: Depositphotos/budabar
  • 335
  • 45
  • 1

Različite vrste peradi se mogu uzgajati u istom dvorištu, ali je potrebno ispoštivati određena pravila. Takvo držanje može imati svoje prednosti i nedostatke. Najveći problem je kada se kokoši i pure nađu na istom prostoru, ali se mogu naviknuti na zajednički suživot. Izvjesno je da će uvijek biti manjih "svađa" između njih.

Kada jednom nauče da su sve "jedno jato" bez problema ih možemo držati zajedno. Prije svega je potrebno poštovati njihove potrebe u pogledu smještaja, hranidbe i navika ponašanja.

Pure znaju biti hirovite, provocirati kokoši

Na prvi pogled radi se o peradi i ne bi trebalo biti nikakvih problema. Prednost ovakvog uzgoja je što ih možemo držati u istom objektu kojega čistimo u jednom potezu. Lakše je osigurati opskrbu pitkom vodom. Dobro je rješenje kada imamo mali prostor, a želimo uzgajati obje vrste.

Treba imati na umu da se radi o životinjama različite veličine i karaktera. Pure znaju biti hirovite, provocirati kokoši, a one zbog toga postaju agresivne. Osim toga, one su aktivnije, uvijek su u pokretu, čeprkaju, traže nešto, komuniciraju. Purama takav ritam može smetati i iritirati ih, jer im odgovara smireniji način života. To može dovesti do stalnih sukoba.

Koke su stalno u pokretu (Foto: Ranka Vojnović)

Imaju i različite potrebe za hranom. Pure zahtijevaju više hrane i potrebno je odvojiti hranilice za jata, jer se može dogoditi da koke ostanu bez hrane.

Zašto kokoške kljucaju jaja i kako ih od toga odviknuti?

Kako bi spriječili pojavu pijelonefritisa kod pura neophodno im je davati hranu bogatu vitaminom B ili dodatke, jer ga trebaju nekoliko puta više nego kokoši.

Problem može biti pureći izmet. On može biti bogat patogenima koji izazivaju pojavu i brzo širenje infektivnog tifusa među kokošima. Istovremeno i one mogu zaraziti pure crvima koji mogu izazvati njihovo uginuće. Zbog toga je kod zajedničkog uzgoja neophodno održavanje higijenskih uvjeta na visokoj razini.

Držite ih zajedno od prvog dana

Preduvjet zajedničkog suživota je da se pilići i purići drže zajedno od prvog dana. Samo u tom slučaju će se naviknuti jedni na druge, u suprotnom može se dogoditi da zbog stalnih svađa i borbi dođe do uginuća životinja.

Potrebno im je osigurati dovoljno prostora, kako u objektu, tako i u dvorištu. Za kokoši je neophodno osigurati 0,5m², a za pure 0,8m² prostora u objektu.

Dvorište treba biti dovoljno veliko. Jedinke će biti zdravije što više vremena provode na otvorenom i manje će se svađati.


Tagovi

Perad Sukob Suživot Pure Uzgoj peradi Kokoši


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jaja su među prehrambenim namirnicama koje su najviše poskupjele.