Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj peradi
  • 19.04.2022. 18:00

Zašto kokoši kljucaju jaja i kako ih od toga odviknuti?

Na prvom mjestu kao uzrok ove pojave javlja se neadekvatna hranidba. No, postoje i drugi razlozi

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 6.918
  • 266
  • 0

Nije rijedak slučaj da u kokošjim gnijezdima pronađemo napukla i razbijena jaja. Možda ćemo optužiti štetnike van kokošinjca za nastalu štetu, ali su često same koke glavni problem. Čim vidimo da je razbijeno, potrebno ga je ukloniti iz gnijezda kako to ne bi primijetio ostatak jata i tako sve počele kljucati.

Brojni su uzroci takvog ponašanja, a kada se naviknu na njega, teško ćemo ih odviknuti.

Neophodna je izbalansirana hrana

Na prvom mjestu kao uzrok ove pojave javlja se neadekvatna hranidba. Mali sadržaj proteina, nedostatak minerala i vitamina, posebno kalcija i vitamina D, se mogu nadomjestiti.

U hrani za nesilice ne smije biti manje od 16 posto proteina što se regulira izbalansiranim obrocima.

Kalcij je neophodan za formiranje ljuske i nesenje jaja, čvrstinu kostiju i druge procese u organizmu. Kada ga nema dovoljno, najjednostavniji način će biti da ga pronađu kljucanjem ljuske jaja. Osim izbalansirane hranidbe, potrebno je osigurati pijesak bogat kalcijem, kredu. Mogu se dodati i ljuske jaja, ali one moraju biti termički obrađene u rerni kako ne bi došlo do razvoja salmonele. Ipak, ovu praksu treba izbjegavati.

Neadekvatni uvjeti smještaja

Do pojave kljucanja jaja može doći kada kokoši držimo u lošim uvjetima. Prepuni kokošinjci, dugotrajan boravak u zatvorenom prostoru i nemogućnost čeprkanja i kretanja po travi djeluju razdražujuće na njih. Loši temperaturni usvjeti i osvjetljenost objekta će dodatno pogoršati situaciju. Potrebna im je prigušena svjetlost da se i u mraku mogu kretati.

Koke vole biti vani, čeprkati (Foto:  Depositphotos/gorielov)

Gnijezda ne smiju biti gusto poredana, jedno do drugog, ili postavljena previsoko.

Kako bi spriječili slučajno razbijanje jaja i tako otvorili put razvijanju navike kljucanja potrebno je da gnijezdo ispunimo mekanim materijalom. Za to će najbolje odgovarati slama, sijeno ili piljevina.

Razne metode odvikavanja

Najučinkovitija metoda koja sprječava ovu pojavu je postavljanje gnijezda koja imaju nagib. Čim koka snese jaje, ono se otkotrlja u sabirnu kantu i ona nema kontakt s njima. Ako to nije slučaj, tada ih treba sakupljati tri do četiri puta tijekom dana. Gnijezda mogu biti zamračena, jer ova perad slabije vidi u mraku.

Postoji još jedna metoda. Umjesto pravih jaja u mjesto za nesenje se stavi drveno koje će kljucati kako bi ga slomile. Na kraju će odustati i prestati s ovom lošom navikom. Neke jedinke se mogu odviknuti stavljanjem senfa u prazna jaja ili koristiti neku drugu hranu intenzivnog okusa.

U periodu zime, ali i ljeti, kokošima je potreban oblik zabave koja će ih odvratiti od ove prakse. Za njih se hrana vješa na visinu ili konopac, različite hranilice ili boce koje se mogu kotrljati i da iz njih ispada hrana, a istovremeno zahtijevaju aktivno sudjelovanje jedinki. Mogu biti korisne i plastične naočale za koke koje se postave na kljun, ali ih je teže pronaći u prodaji. One ih sprječavaju da vide ispred sebe.

Ponekad je neizbježno ukloniti iz jata kokoš koja se ne može odviknuti od ove štetne navike.


Tagovi

Jaja Proizvodnja jaja Kljucanje jaja Kokoške Uzgajanje kokoški Loša navika Nedostatak kalcija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]