Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacije u stočarstvu
  • 25.12.2016. 13:30

Kako uzgoj životinja postaje automatiziran

Od inovativnog poda za krave preko elektronskog sustava nadzora zdravlja teladi, do Cuddle box sustava za krave i telad - sve za optimalnu stočarsku proizvodnju.

Foto: pixabay.com, hfuzz
  • 1.851
  • 188
  • 0

Za vrijeme najvećeg svjetskog sajma u području stočarske proizvodnje EuroTier 2016, predstavljene su i nagrađene zlatnim medaljama brojne inovacije.

Jedna od njih je i Tarsa inovativni pod za krave.

Traženi zahtjevi za dugotrajnost podova i određene razine udobnosti životinja su u osnovi dijametralno suprotni pa je visok komfor često u suprotnosti sa zahtjevima za dugotrajnošću i obrnuto.

Inovativni pod za krave

To nije slučaj sa Tarsa gumenim podom za krave koji je nedavno razvio Gummiwerk Kraiburg Elastik. Ovi podovi se znatno razlikuju od konvencionalnih gumenih podova u uvjetima selekcije materijala, dizajna i strukture.

Inovativni pod tarsa

Tarsa pod za krave sastoji se od tri sloja napravljenih od različitih gumenih jedinica i pjene, stvarajući zonu s različitim stupnjem mekoće. Posebno zanimljiva inovacija ima zonu za zglobove u zadnjoj trećini poda. Ova zona je formirana od polusferičnih šupljih segmenata napravljenih od visokokvalitetne gume koja osigurava odličnu elastičnost i gipkost.

Materijal je posebno dizajniran kako bi zadovoljio zahtjeve dugotrajnosti. Jedinstvena struktura podloge daje joj određeni oblik, dodatno osiguravajući da čak prostirka u zoni pregiba zadržava dobre osobine isušivanja. Krave se sada mogu odmoriti, a da u zoni zglobova osjete minimalni pritisak, dok su korita podloge ispunjena materijalom koji osigurava dobru ventilaciju.

Smart Calf System - nadzor zdravlja teladi

Promjene u dnevnim navikama krava, a posebno unosu tekućine, prvi su znakovi bolesti teladi. No, često ih je teško uočiti, posebno na velikim farmama. Dodatni je izazov uočavanje pojedinog teleta na velikoj površini. Smart Calf System razvila je tvrtka Förster-Technik velikim rasponom modula za nadzor teladi posebno u trenucima dok uzimaju hranu i vodu.

Sastoji se od "Smart Drink" stanice, "Smart Neckband" i "Smart Water" stanice i skuplja podatke o zdravlju teladi.

Wicky prekrivač za silažu

Otkrivanje pokretnih silosa u slučaju otklanjanja silaže i ponovno pokrivanje može biti zahtjevan, ali i opasan proces, posebno kada je riječ o visokim silosima. No, silaža bi trebala biti pokrivena do kraja nakon prvog otklanjanja silaže, jer inače dolazi do propadanja.

Wicky prekrivač za silažu inovacija iz tvrtke Wasserbauer GmbH predstavlja novi pristup za automatsko prekrivanje silaže, čak i u slučaju različitih oblika i veličina prekrivača. Rizik za ljude je tako značajno smanjen. Prekrivač tako osigurava visoku kvalitetu silaže sprečavajući površinsko zagrijavanje ili napad ptica koje se hrane silažom.

PiggyCheck aplikacija

Kilaža svinja igra veliku ulogu u prodajnom marketingu svinja za klanje. PiggyCheck aplikaciju razvila je tvrtka Meier-Brakenberg, a bazira se na software-u koji koristi 3D kameru za određivanje težine tovljenika direktno bez ikakvog kontakta dok je životinja u svom boksu. Ova aplikacija značajno olakšava proces ocjenjivanja tovnih svinja prije klanja.

Zlatna aplikacija za mjerenje težine svinja

Eartag LIFE identifikacijski sustav za životinje

Eartags, životinjski identifikacijski sustav uz životinju je od rođenja do trenutka isključenja sa farme, a može se koristiti za određivanje lokacije životinje i određivanje njenog zdravstvenog stanja.

Poultry Star sinbiotici za perad

Uspostava zdrave intestinalne flore esencijalan je aspekt zdravlja peradi na farmama. Poultry Star služi za inicijalnu kolonizaciju dobre flore u crijevima peradi po rođenju. Perad ga prima kao dodatak prehrani, a pruža potporu u vidu probiotika i prebiotika koji pomažu stvaranje dobrih bakterija koje poboljšavaju metabolizam, imunitet i otpornost na patogene, kao i efikasnost hranjenja.

The cuddle box - za krave i telad

Mnogi proizvođači mlijeka odvajaju krave i telad odmah po rođenju zbog prevencije infekcija. No, postoji značajna prednost u tome ako su krave uz svoju mladunčad nakon rođenja i brinu se za njih te stimuliraju njihov imunološki sustav, dok se kod majki događaju razni hormonski procesi koji kod njih potiču laktaciju.

Spinder Cuddle box osigurava sustav koji pruža sigurnu vezu krave i teleta te proizvođača i krave. U obliku je plastične kutije u koju se stavlja mladunče krave te ga štiti od vanjskih ujecaja. Krave lako mogu doći do njih kroz otvore na kutiji, dok se kravu lako može kontrolirati. Tako krava može u prirodnim uvjetima dati optimalnu količinu mlijeka na siguran i lak način.

Izvor: eurotier.com, Foto: pixabay.com, hfuzz


Tagovi

EuroTier Stočarstvo Tarsa


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]