Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba krava
  • 29.12.2019. 09:00

Kako sastaviti dobar obrok za krave?

Balansiran obrok treba sadržavati određenu količinu neophodnih hraniva, ali i optimalan odnos među njima, što utječe i na uspješnu proizvodnju mlijeka.

Foto: Agroklub
  • 1.048
  • 49
  • 0

Balansiranje obroka predstavlja opskrbu hranjivih tvari koje ispunjavaju potrebe životinje, kojim se osigura održavanje njenog života (uzdržne potrebe), porast (kod grla koja su još u porastu), proizvodnju (mlijeka) i reprodukciju (razvoj ploda).

Sastavljanje izbalansiranog obroka za mliječne krave podrazumijeva da se hraniva kombiniraju u količinama koje zadovoljavaju dnevne potrebe. Bez adekvatne hranidbe koja zadovoljava sve potrebe životinje u hranjivim tvarima uspješna proizvodnja mlijeka nije moguća.

Hranidba krava: Izbjegavajte smrznutu silažu

Balansiran obrok je zdrav obrok

Izbalansiran obrok podrazumijeva ne samo opskrbu određenih količina neophodnih hraniva već i odgovarajući odnos među njima. Kod krava koje se drže u staji, može se ostvariti gotovo potpuna kontrola nad hranidbom. Pri držanju stada na paši kontrola u toj mjeri nije moguća jer oni slobodno konzumiraju kabastu hranu što može znatno varirati, kako u pogledu količine tako i kvalitete (selekcijom pojedinih biljnih vrsta).

U jednom stadu, posebno ako je veće, nije moguće sastaviti obrok za svaku pojedinačnu kravu. S druge strane, nije preporučljivo da sve krave dobivaju isti obrok. Zbog toga obroci trebaju biti sastavljeni za pojedine produktivne grupe krava, kako bi se izbjegla s jedne strane nedovoljna, a s druge preobilna hranidba nekih grla.

Osnovni i dopunski dio hranidbe

U praksi je rasprostranjen postupak da se obrok podijeli na dva dijela: osnovni i dopunski. Sastavljanje osnovnog dijela obroka radi se na bazi potreba u hranivima za grlo prosječne tjelesne mase i najniže mliječnosti. Ovaj dio obroka sastoji se pretežno ili isključivo od kabaste hrane. Grla čija proizvodnja je veća, podmiruju svoje potrebe dijelom iz osnovnog obroka, a dijelom iz dopunskog. Osnovni obrok dobivaju sva grla dok se dopunski normira u skladu s proizvodnjom. On se sastoji od koncentriranih hraniva. Svaka krava dobiva količinu dopunskog obroka prema tome koliko daje mlijeka.

Najčešće se pri sastavljanju obroka polazi od odnosa suhe tvari (ili energije) iz kabaste i koncentrirane hrane. Međusobni odnos kabastih i koncentriranih hraniva u obroku za određenu razinu proizvodnje ovisi od kvalitete kabaste hrane i ukupnih potreba krave u energiji. Zbog povećanih potreba u energiji kod visoko proizvodnih krava raste i udio koncentrata u obroku.

Kako hraniti krave u zimskom periodu?

Zasušene krave mogu dobivati obrok koji se gotovo isključivo sastoji od kabaste hrane, ali kod grla od kojih se očekuje visoka proizvodnja, udio koncentrata se povećava. Pri tome zastupljenost kabaste hrane ne bi smjela biti manja od 40% kako se ne bi poremetila populacija mikroorganizama u buragu i procesi koji se odvijaju njihovim djelovanjem. Istovremeno to znači da koncentrirana hraniva ne bi smjela činiti više od 60% suhe tvari obroka, čak i kod krava najviše proizvodnje.

Autor: dipl.inž. stočarstva, Predrag Janković, Savjetodavna RS


Tagovi

Hranjive tvari Balansiranje obroka Kabasta hrana Preobilna hranidba Koncentrirana hraniva Zasušene krave