Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodnost goveda
  • 15.01.2023. 12:00

Jalova krava ne mora na klanje, isplativije je riješiti problem

Urođena neplodnost je rijetka i uglavnom iz "blizanačke steonosti". Na jalovost utječe više faktora, a farmeri bi trebali znati da je isplativije liječiti kravu, kaže doktor veterinarske medicine Vladimir Daković.

Foto: Depositphotos/budabar (ilustracija)
  • 1.481
  • 146
  • 0

Od mliječnih pasmina krava uglavnom se zahtijeva dobra plodnost, dugovječnost i visoka mliječnost. Ona koja u sezoni nije dala potomstvo, najčešće završi na klanju jer se vrlo malo pažnje posvećuje reprodukcijskim poremećajima.

Na njih utječe više faktora, a farmeri bi trebali znati da je isplativije liječiti jalovost, kaže doktor veterinarske medicine Vladimir Daković, koji u razgovoru za Agroklub, ističe da na reproduktivnost najviše utječe način držanja, hranidba i detekcija estrusa (tjeranja).

Doktor za (ne)plodnost

Otkako je iz Vojvodine preselio u Semberiju u BiH, gdje je nastavio svoju veterinarsku praksu, u više navrata se, kaže, susreo s farmerima koji ne znaju prepoznati estrus, a nemoguće je bilo da su "tolike krave u tihom gonjenju". U takvim slučajevima, pomoć veterinara je ključna za spas grla.

"Mnogi su mi rekli da nije bilo tebe, krave bi bile zaklane", kaže ovaj veterinar, istaknuvši da se prvi ozbiljnije krenuo baviti ovim problemom i postao poznat kao "doktor koji uspješno liječi neplodnost goveda". U posljednje vrijeme, kako navodi, puno je i junica koja ne mogu ostati steone. Prije svega, potrebna je adekvatna hrana, obrok s dovoljno energije, proteina i vitaminsko-mineralnih dodataka. 

Urođena neplodnost je rijetka i uglavnom iz "blizanačke trudnoće" (Foto: Depositphoto/defotoberg)

"U njihovom nedostatku dolazi do pojave cisti na jajniku, one mogu biti folikularne s mekom opnom veličine šake i veće, te ciste žutog tijela koje su tvrde i ne mogu se tek tako stisnuti", kaže Daković, dodavši da kada je metabolizam životinje poremećen hormoni ne mogu odraditi svoju funkciju.

Ne osjemenjivati prije 40 dana

Folikularne ciste, kako pojašnjava, nastaju ako je krava u estrusu i ne dođe do pucanja folikula, on nastavi rasti i prelazi u cistu. U takvim slučajevima su neophodni medikamentozni tretmani. Do problema u reprodukciji može doći i uslijed upale maternice, što se najčešće događa kod nehigijenskog držanja, odnosno kada nije dobro odrađena postpartalna njega krave.

"Sve se svodi na hranidbu u tranzicijskom razdoblju od zasušenja, 20 dana pred teljenje i dva mjeseca nakon. Ako je sve to obavljeno kako treba i ako su adekvatna hrana i smještaj ona bi trebala pokazati prvi estrus poslije 20 ili 40 dana", napominje i dodaje kako ne preporučuje osjemenjivanje prije 40-tog dana jer se na taj način skraćuje period laktacije, što nikako nije u interesu proizvođača.

U svojoj dijagnostici, ovaj veterinar koristi prvo ultrazvučni pregled kojim ustanovi situaciju s jajnicima i maternicom, nakon čega uspostavlja dalju terapiju. Pregled krave na steonost radi se nakon 30-tak dana, jer u tom trenutku je najvažnije otkriti njeno stanje.

"Mi za mjesec pregledamo kravu, uspostavimo dijagnozu, ako je pozitivna preporučujemo još jedan pregled nakon dva mjeseca jer se može dogoditi u tom periodu između 30 i 45 dana, embrionalno uginuće ploda koje se ne primjećuje", kaže Daković navodeći kako dolazi do resorpcije ploda u kravi, a ako prođe neprimijećeno farmeri zasuše kravu koja uopće nije steona čime je upropaste.

 Metoda s dva prostaglandina u 11 dana, pokazala se neefikasnom (Foto: Depositphotos/ Irrmago)

Ako je negativna na steonost, poduzimaju dalje mjere. Problem neplodnosti krava, kombinacijom odgovarajućih metoda rješiv je, kako navodi, u 95 posto slučajeva.

"Ukoliko su tiha traženja problem je s jajnicima, a drugi je s upalom maternice. Primjenjuju su različite metode i kombinacije s GnRH hormonima koji utječu na poboljšanje ovulacije, sinteze stvaranja žutog tijela i prostaglandinima, hormonima koji dovode do regresije žutog tijela i ulaska krave u estrus", kaže veterinar.

Dobitna varijanta

Nekadašnja kombinacija s dva prostaglandina u razmaku između 11 dana, pokazala se neefikasnom, ističe Daković, što ga je natjeralo da zanemari praksu koju su primjenjivali stariji veterinari i istraživanjem strane literature dođe do dobitne varijante. Najpoznatiji način rješavanja problema je OvSynch protokol, nulti dan se daje GnRH, sedmi dan prostaglandin, poslije 48 sati druga injekcija GnRH i sutradan dolazi do osjemenjivanja.

"Ono se vrši na slijepo, odnosno krava ne mora pokazivati znake estrusa. Dupli postupak, Double OvSynch, se radi još jedanput kod iste životinje. To je malo skuplje, ali efikasnije rješenje. Potom imamo Presynch, dakle prije OvSyncha ide se dvaput s prostaglandinima u razmaku od 14 dana", dodaje i napominje da krava koja ima problem s maternicom, u 90 posto slučajeva ima i s jajnicima.

Operativni zahvati nisu neophodni, osim kod carskog reza (Foto: Farmvet Dvorovi)

Prakticira da na farmama koje vodi, prvi pregled obavi 11. ili 15. dana nakon teljenja. Tada kravama daje prostaglandine koji u uterusu rade "gimnastiku" maternice, ona ulazi u "lažni estrus" i dolazi do istiskivanja svih tih nepotrebnih sastojaka, odnosno pražnjenja.

"Ako primijetimo da je došlo do upale, onda radimo liječenje maternice ubacivanjem koktela koji nema karencu kako se ne bi mlijeko odbacivalo, ili radimo ispiranje s preparatima joda dok ne izliječimo".

Redovna njega papaka povećava količinu mlijeka do 15% i sprečava jalovost krava

Ovaj veterinar navodi i kako je najmanji problem osjemeniti kravu, ali da treba voditi računa o rukovanju sjemenom. Ono mora biti kvalitetno, imati određeni broj pokretljivih, živih spermatozoida, sposobnih da oplode jajnu stanicu.

"Trenutak je jako bitan u svemu tome. Krava ovulira tek 24 sata poslije pojave znakova estrusa. Sjeme se mora ubaciti na vrijeme jer spermatozoidi moraju sazrijeti, da dođu u mogućnost oploditi jajnu stanicu koju je jajnik otpustio", ističe Daković podcrtavši kako je od izuzetne važnosti držati sjeme na adekvatnoj temperaturi jer je ono jako osjetljivo.

Ne preporučuje bika

Mnogi farmeri, kako kaže, imaju naviku "dovesti bika da skače i osjemenjava", međutim, on to ne preporučuje jer bikovi često prenose spolne bolesti, jer zbog lošeg držanja često nisu čisti, te inficiraju maternicu.

Operativni zahvati u reprodukciji, kako kaže ovaj veterinar, nisu neophodni, osim kada se radi carski rez. Inače bi to bila vrlo skupa i nepraktična varijanta za terenski rad. Urođena neplodnost je, dodaje, rijetka i uglavnom iz "blizanačke steonsti", kada je jedno tele muško, a drugo ženskog spola. U 99 posto takvih slučajeva žensko tele je neplodno i ne može se koristiti za reprodukciju.


Tagovi

Jalovost krava Jalova krava Neplodna krava Reprodukcijski poremećaj Vladimir Daković Osjemenjivanje krava


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs