Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba stoke
  • 24.07.2020. 15:00

Izoflavoni iz soje štite svinje od virusnih infekcija?

Svinje koje se redovno hrane sojom bolje su zaštićene od virusnih patogena, pokazalo je novo istraživanje sa Sveučilišta u Illinoisu. Taj učinak istraživači pripisuju izoflavonima, prirodnim spojevima ove mahunarke.

Foto: Flickr/United Soybean Board
  • 181
  • 13
  • 0

Virus reproduktivnog i respiratornog sindroma kod svinja (PRRSV) raširena je bolest koja američke proizvođače ove stoke košta oko 650 milijuna dolara svake godine. Sada su znanstvenici na Sveučilištu u Illinoisu dokazali da su životinje koje se redovno hrane sojom zaštićene od ovog virusa, a učinak pripisuju izoflavonima, odnosno prirodnim spojevima te mahunarke.

"Postoje dokazi da hranidba stoke sa sojom pomaže u zaštiti svinja od ovog virusa, ali još uvijek nije jasno kako djeluje", kaže za agdaily Ryan Dilger, koautor studije i izvanredni profesor na Odjelu za životinjske znanosti ovog sveučilišta. On i njegovi suradnici već su ukazivali na izoflavone iz ove biljke kao aktivne sastojke u hranidbi te su željeli dodatno istražiti tu hipotezu.

Najveća koncentracija izoflavona u soji

"U ovom istraživanju naročito smo promatrali njihov učinak na imunološki sustav", kaže Dilger. "Htjeli smo saznati kako možemo iskoristiti primarni izvor proteina u hranidbi koja se već koristi za svinje i pružiti praktičan način za proizvođače u borbi protiv ove bolesti", dodao je.

Razoran virus u stočarskoj industriji: Može uzrokovati 100%-tnu smrtnost, a lijeka nema

Riječ je o flavonoidnom spoju koji se prirodno pojavljuje u biljkama, a njegova koncentracija je visoka u soji. "Ovaj spoj ima već dobro poznate zdravstvene prednosti i koristi se kao dodatak u ljudskoj prehrani", objašnjava Brooke Smith, vodeća autorica studije i diplomirana istraživačica u programu Veterinarskih medicinskih stipendista.

"Kada su uključeni u hranidbu zaraženih svinja, čini se da ovi izoflavoni podržavaju ili pomažu ovim životinjama u uklanjanju sekundarnih infekcija ili im omogućavaju bolji imunološki odgovor tako da ne podlegnu infekciji", tvrdi Smith.

Dilger dodaje da je ovo istraživanje jedinstveno u fokusu na hranidbu. "Koristimo nešto što prolazi kroz probavni trakt da bismo pokušali promijeniti imunološki odgovor na virus koji se nalazi u plućima. Tako virus nikada ne dolazi u izravan kontakt s izoflavonima. To su dva različita sustava", objasnio je.

Tijek istraživanja

U istraživanje je bilo uključeno 96 svinja, podijeljenih u tri grupe. Dvije skupine su bile zaražene PRRSV-om, jedna je od tih skupina primila dodatak izoflavona, dok druga nije. Kontrolna skupina nezaraznih životinja nije dobila dodatke.

Zaražene životinje koje nisu konzumirale ovaj spoj imale su oko 50% veću stopu smrtnosti od infekcije od one koja je primala dodatak. Prema tome, izoflavoni bi mogli imati značajan ekonomski učinak na proizvođače, zaključili su istraživači.

Istraživači poručili: Držite se hranidbe sojom

U drugom dijelu studije istraživači su se konkretnije pozabavili mogu li ovi fitonutrijenti neizravno koristiti imunološkom sustavu mijenjajući profile bakterija u debelom crijevu svinja.

"Nismo znali postoji li izravni učinak izoflavona na imunološki sustav ili je to rezultat fitonutrijenta koji pogoduju rezidencijalnim bakterijama, a koji su tada imali neizravan učinak na domaćina", rekao je Smith.

Oni su uspjeli isključiti neizravni učinak ovog spoja putem bakterija. Međutim, iako nisu bili u stanju objasniti biološke mehanizme, jasno je da su izoflavoni korisni.

Kako sirova i prerađena soja utječu na hranidbu krava i proizvodnju mlijeka

Soja je obično dio prehrane svinja, a istraživači preporučuju proizvođačima da se toga drže. Iako ovi fitonutrijenti imaju široku paletu protuupalnih i antioksidativnih svojstava, oni također imaju komponente estrogena koje mogu utjecati na ženke u uzgoju i promijeniti reproduktivni ciklus. 

Istraživači ističu da njihova otkrića mogu imati značaj i na ljudsko zdravlje. "Uveli smo ljudski kontekst u stočarstvo i stavili ga u scenarij poljoprivrede. Otkrili smo nešto što može koristi proizvođačima svinja, ali svakako treba dodatna istraživanja kako bi pomoglo i ljudima", zaključio je Dilger.

Foto: Flickr licenca CC


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Hranidba svinja Svinje Soja Znanstveno istraživanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]