Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest plavog jezika
  • 02.06.2020. 10:30

Hrvatska proglašena zemljom slobodnom od bolesti plavog jezika

Prvi slučaj infekcije virusom bolesti plavog jezika Serotipom 4 u Hrvatskoj je zabilježen u listopadu 2014. godine.

Foto: Depositphotos/majaFOTO
  • 216
  • 59
  • 0

Na stranicama Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE - Organisation Mondiale de la Sante Animal), objavljena je samodeklaracija kojom se Republika Hrvatska proglašava slobodnom od bolesti plavog jezika, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kako podsjećaju, prvi slučaj infekcije virusom bolesti plavog jezika Serotipom 4 u Hrvatskoj je zabilježen u listopadu 2014. godine.

"S ciljem sprečavanja daljnjeg širenja te iskorjenjivanja bolesti, tijekom 2015. godine je započela obavezna kampanja cijepljenja svih goveda, ovaca i koza u RH, na trošak državnog proračuna. S obzirom na petogodišnju izuzetno uspješnu kampanju cijepljenja te kontinuirano pojačano nadziranje bolesti u goveda, ovaca i koza, bolest nije potvrđena u RH od siječnja 2017. godine. U skladu s poglavljem 1.6. i člankom 8.3.3. Koda Svjetske organizacije za zdravlje životinja, 29. svibnja 2020. godine prihvaćena je objava samodeklaracije kojom se RH proglašava slobodnom od bolesti plavog jezika od 1. siječnja 2020. godine", navodi se na stranici ministarstva.

Objava samodeklaracije od strane OIE-a, kojoj je prethodila opsežna višegodišnja kontinuirana provedba veterinarskih mjera, zaključuju," još je jedan od dokaza uspješnog i predanog rada veterinarske struke u RH kojim se uz zaštitu zdravlja nacionalnog stada doprinijelo i zaštiti zdravlja životinja na razini EU te omogućilo olakšano trgovanje živim životinjama u pogledu ove bolesti na tržištima drugih zemalja."

Hrvatska dobila status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge

Podsjećamo, Hrvatska je lani dobila status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge. Nakon gotovo 11 godina provedbe mjera za iskorjenjivanje klasične svinjske kuhe u Hrvatskoj ispunjeni su svi uvjeti koji su bili nužni za ukidanje mjera regionalizacije i stjecanje statusa RH kao zemlje slobodne od KSK.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Bolest plavog jezika Samodeklaracija Status Hrvatska


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P