Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarski sektor
  • 10.09.2021. 11:30

HPK: Potrebne su hitne mjere kako bi se spriječio kolaps stočarske proizvodnje

Važno je aktivirati što širi spektar mogućnosti ostvarivanja benefita iz Mjere 14, dok za Mjeru 4 treba biti raspisan natječaj svake godine i za sve sektore, samo su neki od prijedloga Hrvatske poljoprivredne komore.

Foto: Lucija Bencarić
  • 936
  • 69
  • 0

Hitne mjere kako bi se spriječio kolaps u stočarskoj proizvodnji i proizvodnji mlijeka predložit će Hrvatska poljoprivredna komora idući tjedan na sastanku svih šest Odbora vezanih za sektor stočarstva. 

"Ove godine zabilježen je dramatičan rast cijena sirovina na svjetskom tržištu, pa tako i u Hrvatskoj, a poljoprivrednicima od početka godine naglo rastu troškovi“, istaknuo je u priopćenju Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

S druge strane, dodao je, svoje proizvode prodaju ispod cijene jer se, na zajedničkom tržištu, roba nudi po dampinškim cijenama zbog viškova uzrokovanih Covid 19 krizom.

Materijalni troškovi veći za 50 posto

Pored strukturnih problema u domaćem sektoru i naglog rasta cijena inputa, godinu je obilježila suša poglavito u pašnom dijelu godine. "Uz sušu, u pojedinim dijelovima Hrvatske bore se i sa posljedicama uništenja proizvodnih kapaciteta uzrokovanih potresima“, podsjetio je predsjednik Komore.

Analiza Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka pokazala je kako je došlo do naglog rast cijena inputa, odnosno troška hranidbe stoke, koji je do skoka u 2021. godini ukupno bio otprilike 50 posto materijalnih troškova, a trenutno u pojedinim sektorima prelazi i 70 posto.

Rezultat je to rasta cijena žitarica, prerađevina od žitarica i stočne hrane, gdje je u nekim slučajevima rast cijena veći od 50 posto.

Takva situacija na tržištu uzrokuje poslovanje s gubitkom. Sukladno tome razlika cijene koštanja i prosječnih tržišnih cijena kod tova junadi iznosi (-5,16 kn), sustavu krava – tele (-4,66 kn), proizvodnje mlijeka (-1,58 kn), tova svinja (-4,06 kn), tova pilića (-2,43 kn), proizvodnje jaja (-0,16 kn), slična tržišna situacija također je u sektoru ovčarstva i kozarstva.

Budući politički okvir novog ZPP-a zasigurno neće povećavati proizvodno vezane potpore govedarskom, odnosno tovu goveda i proizvodnji mlijeka, a očekuje se i dodatni zahtjevi koji će novi ZPP postavljati pred proizvođače kako bi se ostvarili ambiciozni zeleni ciljevi u sklopu nove politike.

"Potrebno je uvesti strože restrikcije prilikom označavanja (Meso hrvatskih farmi) mesa koje dolazi iz uvoza, kao i mlijeka. Neophodne su jasne i ne dvosmislene oznake prilikom označavanja (Meso hrvatskih farmi, Mlijeko hrvatskih farmi) i deklariranje proizvoda koje dolazi iz uvoza“, naglasili su iz HPK. 

Također, dodaju, u sklopu novog okvira ZPP-a potrebno je iznaći proizvodni fokus izgleda omotnice za izravna plaćanja koji ne bi bitnije smanjivao iznose proizvodno vezanih potpora u sektoru govedarstva u narednom razdoblju

Neophodno povećanje skladištnih kapaciteta

Stočarski odbori pri HPK slažu se kako je stanje izuzetno teško i neodrživo u sektoru.

Slijedom toga, zatražit će kratkoročne mjere poput nadoknade šteta u stočarskoj proizvodnji i proizvodnji mlijeka na način kako je to iskazano u izračunima studije Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka. 

Što se tiče dugoročnih, napominju, potrebno je stočarsvu, ali i svim drugim farmama prioritetno dodijeliti proizvodnju zelene energije (kWh=UG), a u programskom razdoblju ne smiju se smanjivati proizvodno vezana plaćanja.

Nadalje, važno je aktivirati što širi spektar mogućnosti ostvarivanja benefita iz Mjere 14, iz fonda PRR-a (Dobrobit životinja), kako bi na što više njih proizvođači mogli aplicirati, dok je potrebno  natječaje iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja raspisivati svake godine za sve sektore. "Pri tome treba voditi računa da su natječaji otvoreni za stvarne potrebe proizvođača kojima bi podigli konkurentnost svoje proizvodnje", navode u priopćenju. 

Prekid proizvodnje mlijeka najavilo 50 posto hrvatskih farmi?!

Također, kažu, potrebno je zakonski odrediti da se označavanje hrvatskih poljoprivrednih proizvoda provodi na 50 posto površine deklaracija kako bi se jasno istaknulo da se radi o Hrvatskom proizvodu kako bi on na polici trgovina bio vidljiviji.

Jedna od dugoročnih mjera, poručuju iz Komore, je i investiranje te značajno povećanje skladišnih kapaciteta za skladištenje žitarice radi buduće stabilizacije tržišta.


Tagovi

HPK Stočarski sektor Hitne mjere Mladen Jakopović Mjera 14 Mjera 4 Proizvodno vezana plaćanja Proizvodnja mlijeka Cijene žitarica


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Njemački radnici rade sve manje. U Europi su Nijemci gotovo pri dnu statistike radnog vremena. Od 27 zemalja EU samo Danci i Nizozemci rade nešto manje. A Nijemci su često bolesni. Nedostaje im puno kvalificiranih radnika, zbog čega su sve... Više [+]