Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda Lipik
  • 05.05.2014. 18:00

Hoće li oživjeti stočarstvo lipičkog kraja?

Iz Poljoprivrede Lipik ističu kako na tržištu interesa za junad ima i da očekuju zaradu prodajom prvog tova

Foto: freedigitalphotos.net
  • 234
  • 16
  • 0

Lijepa vijest nam dolazi iz Lipika. Naime, Poljoprivreda Lipik nakon 25 godina ponovno tovi junad. Tov je pokrenut iz želje za razvojem stočarske proizvodnje tog kraja, ali i osiguranja posla radnicima koji su se pojavili kao višak nakon što su ostali bez zemlje za obrađivanje, riječi su direktora Viboh Željka.

Poljoprivreda Lipik je nakon rata ostala na samo 1.000 ha obradive površine. dok su prije rata obrađivali do 3.500 ha zemlje. Posljedica je to podjele zemlje na dvije lokalne samouprave kada je država znatan dio zemlje dala na korištenje privatnim poljoprivrednim proizvođačima. Također navode kako su prije rata tovili do 2.000 komada junadi.

Tijekom prošle godine je sagrađena nova staja za tov junadi, u koju je uloženo milijun kuna, za čiju je izgradnju dio sredstava osigurano kreditom HBOR-a. Kupljeno je i 125 junadi pasmine simentalac.

Iz Poljoprivrede Lipik ističu kako će na tržištu interesa za junad ima i da očekuju zaradu prodajom prvog tova. Prodajnu cijenu junadi nisu unaprijed odredili, već će biti formirana prema tržišnoj potražnji, odnosno kupac će biti onaj tko ponudi više. Potražnja za junadi na tržištu postoji, a i cijene su ipak nešto više u odnosu na prošlu, 2013. godinu. Poručuju kako planiraju i gradnju novog objekta, a kao problem navode zemlju kojom raspolažu pošto je ona u državnom vlasništvu sa zakupom zemlje od samo 5 godina.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Junad Stočarska proizvodnja Pasmina simentalac HBOR Poljoprivreda Lipik Željko Viboh Zemlja u državnom vlasništvu


Autorica

Dunja Kalember

Više [+]

Dunja je administratorica/urednica AgroKluba. Ima 28 godina i završila je diplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, smjer marketing. Voli uživati u životu i istinski je hedonist :) Njezin moto je: "Svaki dan se smij jer život je lijep" :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!