Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reagiranja
  • 24.08.2021. 10:30

HKP: I naše krave jedu svaki dan, piju svaki dan, trebaju cjelodnevnu brigu i veterinara svaki dan

"Uopće nije upitna činjenica da je tov junadi u velikim problemima, to nitko ne dvoji, ali zašto zaboravljaju druge", reagiraju iz udruge Hrvatski krški pašnjaci

Foto: Vedran Stapić
  • 1.671
  • 738
  • 0

Potaknuti izjavama Darka Celovca, predsjednika Udruge uzgajivača tovne junadi "Baby Beef" o teškom stanju u ovoj proizvodnji prouzročenom gubitkom velikog vanjskog tržišta, ali ponajprije poskupljenjem stočne hrane, osjećali su se ponukanima reagirati iz udruge Hrvatski krški pašnjaci (HKP).

U njihovom osvrtu, pristiglom na adresu naše redakcije, a objavljenom i na njihovoj stranici, komentiraju, između ostaloga, Celovčevu kalkulaciju da hrana čini 70, a tele 30 posto troškova tova.

Ako je tako, pitaju, zašto onda tovljači ne kupuju domaću telad, zašto kupuju u Rumunjskoj, Češkoj ili Mađarskoj? Jer, da se domaća telad plaćala 20-30 posto većom cijenom, dodaju, možda bi se u većoj mjeri razvio uzgoj mesnih pasmina goveda u Hrvatskoj.

"Ali nisu htjeli, jer eto oni posluju na svjetskom tržištu i moraju poslovati na tržišnim osnovana. I to je sigurno točno, ali je onda pitanje zašto bi sada država morala intervenirati i pomagati“, stoji u ovom reagiranju u kojem ističu kako je i za druge grane stočarstva poskupjela stočna hrana - i za ovčare, kozare kao i za mljekare te uzgajivače mesnih pasmina.

Što je unosnije?

"Kako ih više nije sram? Tovljači su dobili od ministarstva tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta, stotine milijuna kuna kroz mjere ruralnog razvoja, sagradili su bioplinska postrojenja... Evo, upravo je sada ministarstvo poljoprivrede u izradi novog natječaja iz mjere 4.1.1 za tovljače junadi. I sve to im nije dovoljno, toliko su se obahatili i očito smatraju da su svi ostali stočari stoka sitnog zuba“, prozivaju iz udruge Hrvatski krški pašnjaci podsjećajući kako su objede tovljača prije par godina, da svi koji se bave uzgojem goveda u sustavu krava-tele samo dobivaju poticaje i ništa ne rade, imale za cilj oduzimanje sredstava krškim područjima "da bi se plasiralo grupi privilegiranih i velikih tovljača“.

Pitaju se zašto onda ni jedan tovljač nije ušao u uzgoj mesnih pasmina goveda ako je tako "unosan" posao? Zarađuju li toliko dobro na tovu junadi ili su izračunali da je uzgoj u sustavu krava-tele, uz sve potpore, manje isplativ?

Tvrde kako je tovljačima 2015. godine dodijeljeno tisuće i tisuće hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, pa su po cijeloj Lici upisali abnormalne površine krških pašnjaka na koje nikada nogom nisu kročili, a uredno su dobili potpore! Postavljaju pitanje zašto njih nitko nije prijavio OLAF-u za malverzacije s potporama?

"Uopće nije upitna činjenica da je tov junadi u velikim problemima, to nitko ne dvoji, ali zašto zaboravljaju druge, zašto moraju svi ostali umrijeti da bi oni preživjeli? Smatraju li normalnim da već ide treći natječaj iz mjera ruralnog razvoja za sektor tova junadi, a nikad nije bio raspisan ni jedan za uzgoj mesnih pasmina goveda?“, stoji u ovom osvrtu u kojem dodatno podsjećaju kako se za potrebe tova godišnje u drugim zemljama kupi 120.000 teladi, a nije ništa učinjeno da se pokrene uzgoj domaće teladi za daljnji tov.

Prepolovljeni prinosi trave

U udruzi HKP također ističu da su ovčari, kozari, mljekari i stočari u sustavu krava-tele, oni kojima zapravo treba pomoći ove godine.

Jer su dugotrajna suša i kasni proljetni mrazovi prepolovili prinos trave. U Gorskom kotaru, Lici, Dalmatinskoj zagori sva trava je izgorjela od sunca još početkom svibnja, prinos sijena je 50 posto manji, nema vode.

"Mi stočari s područja krških pašnjaka nemamo oranica niti možemo proizvesti na našim poljoprivrednim površinama skoro ništa osim sijena. Sve žitarice moramo kupiti, 100 posto svojih potreba. I nama je poskupio i kukuruz, žitarice, sijeno, koncentrat“, naglašavaju dodajući kako se nitko nije sjetio pomoći, ili bar pozvati stočare s područja krških pašnjaka, ali i druge koji se bave ovčarstvom, kozarstvom, mljekarstvom, uzgojem goveda u sustavu krava tele, da ih netko sasluša i obeća pomoć.

"Grupa velikih tovljača ima financijsku i političku snagu, veliki su donatori stranke, nemamo ništa protiv toga. Neka im se izlazi u susret radi toga i neka im se pomaže, ali ne na uštrb svih nas, i ne na uštrb cijele hrvatske poljoprivrede!“, komentiraju i upozoravaju kako EU planira drastično smanjiti intenzivni uzgoj, a naše mu ministarstvo daje izdašne potpore i zapostavlja druge sektore.

Stižu samo kontrole

Ostali proizvođači, kažu, nisu ni blizu njihove financijske ni političke snage, ne idu na sastanke u ministarstvo poljoprivrede, ne prima ih premijer, ne posjećuje ministrica, ni državni tajnici.

"Nas jedino redovito posjećuju kontrolori Agencije za plaćanje i pišu nam kazne i rješenja za povrat sredstava i to nezakonito, retroaktivno. Također nam se retroaktivno obračunava korištenje državnog zemljišta po nerealnim cijenama. Mi nismo riješili zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, ni zakup šumskog zemljišta, mi smo doista "nitko i ništa" i svi se prema nama tako odnose“, ogorčeni su poljoprivrednici u ovoj udruzi od koje se, ističu, traži da svoje obaveze prema državi izvršavaju na vrijeme i nitko ih ne pita mogu li oni to i imaju li sredstava, a za svako kašnjenje im šalju zatezne kamate, ovrhe i blokade računa.

"Problem je jedino u tome da i naše krave jedu svaki dan, piju svaki dan, trebaju vodu svaki dan, cjelodnevnu brigu i veterinara svaki dan", zaključuju. 


Tagovi

Udruga Hrvatski krški pašnjaci Uzgoj krava-tele Baby Beef Tov junadi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!