Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baby Beef
  • 22.09.2022. 16:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Gubici u tovnom govedarstvu dosegnuli 300 milijuna kuna, pet do 12 je da se problemi riješe

Sljedeće bi godine pad proizvodnje, bez ozbiljne intervencije u sektor tovnog govedarstva, mogao biti i do 60 posto, upozorio je Zvonimir Širjan nakon sastanka u Ministarstvu poljoprivrede.

Foto: Marinko Petković
  • 1.558
  • 142
  • 0

Udruga za tov i uzgoj junadi Baby Beef ponovo je danas upozorila u Zagrebu na izuzetno teško stanje u tom sektoru uzrokovanim 50-postotnim rastom troškova u poslovanju.

"Kalkulacije koje su nedavno napravljene pokazale su da je gubitak u sektoru otprilike 300 milijuna kuna i kako je pet do 12 da se nastali problemi riješe", istaknuo je nakon sastanka u Ministarstvu poljoprivede s ministricom Marijom Vučković predsjednik Udruge Zvonimir Širjan

Prema njegovim riječima, novi sastanak s predstavnicima ministarstva najavljen je za sljedeći tjedan, jer je zatražen dodatni izračun troškova tova uslijed goleme krize energenata i stočne hrane. Na njemu bi se definiralo na koji način će se riješiti nagomilani problemi u sektoru, kazao je.

Kukuruz poskupio 300 posto 

Kako se čulo, hrvatski proizvođači tovne junadi kupuju 300 posto skuplji kukuruz. "Nažalost, kapaciteti u silosima za otkup nisu ni približno popunjeni jer nemaju novca za kupnju tako skupog kukuruza, što znači da bi pad proizvodnje mogao biti 40 pa i 60 posto", istaknuo je Širjan.

U sadašnjoj situaciji, kaže, gdje su cijene žitarica i kukuruza 300 posto veće, određeni sektori imaju ekstra profite, dok je stočarstvo u situaciji da je neisplativo i generira velike gubitke. Sljedeće godine bi pad proizvodnje, bez ozbiljne intervencije u sektor tovnog govedarstva, mogao biti i do 60 posto, upozorio je. 

Zamjenik predsjednika Udruge Toni Raič je također kazao kako bi sastanak sljedeći tjedan trebao iznjedriti eventualne mogućnosti amortizacije ovih problema koji su, kaže, nadnaravni. "Mi sami svojim poduzetništvom ne možemo savladati ove probleme bez potpore države", ističe.

Realni pad punjenja štala u prvih šest mjeseci, kako je naveo, iznosi 10 posto, a kako vrijeme odmiče bit će sve veći. Daleko je veći trošak da se dozvoli da sektor padne pa ga ponovo dizati. "Ne smije se dozvoliti da Hrvatska ostane bez ove proizvodnje", naglasio je. 

Ogromni gubici u sektoru

U udruzi drže da idući tjedan moraju saznati postoje li rješenja jer kreću pripreme za iduću proizvodnu godinu, odnosno opskrbu turističke sezone.

Inače, nedavno izrađene kalkulacije, koju je pripremio FAZOS, za proizvodnju tovne junadi u 2022., pokazuju da tovljači posluju ispod granice rentabilnosti.

Tovljači junadi: Gubici su do 2.200 kuna po grlu

Tako su izračuni stručnjaka pokazali kako prosječno poljoprivredno gospodarstvo u sektoru tovnog govedarstva ostvaruje gubitak od tisuću do 2.223 kune po grlu.

Prosječno poljoprivredno gospodarstvo (ovisno o načinu tova, odnosno izvora hrane), ostvaruje gubitak od minimalno 1,49 do 3,42 kn/kg žive mase pri čemu su u najnepovoljnijem položaju proizvođači koji svu hranu kupuju na tržištu. Tako kumulativni gubitak, po tržnim cijenama iznosi 330 milijuna kuna, zaključuju u udruzi Baby beef.


Fotoprilog


Tagovi

Baby Beef Tov junadi Tovno govedarstvo Zvonimir Širjan Toni Raič Kriza


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Udruga Baby Beef

Gudovac 1D, 43251 Gudovac, Hrvatska
e-mail: babybeef.hr@gmail.com web: https://www.baby-beef.hr/