Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Goveda Salers
  • 15.01.2019. 16:30

Goveda pasmine Salers uživaju u zimi i na snijegu

Prilagodljivost ekstremnim uvjetima uzgoja ovu pasminu goveda čini gotovo idealnom za uzgoj u hrvatskim planinskim krajevima i na zapuštenim područjima. Cijelu zimu provodi izvan štale.

Foto: Udruga Salers Croatia
  • 6.518
  • 187
  • 0

Zima u Hrvatskoj pokazuje svoje zube. Snijeg, bura, kiša u Lici, Gorskom Kotaru na obroncima slavonskih gora, te u okolici Zagreba pravi su test za govedo Salers koje je iz Francuske u našu zemlju stiglo prije devet godina. I upravo se radi o onome što se govori o toj mesnoj pasmini goveda. Živi na snijegu, izvan štale, dođe pod nadstrešnicu, samo se oteli i brine o teletu. Da, riječ je o kravi koja je kao stvorena za naše planinske pašnjake. Prvi Salersi upravo su i stigli prvo u Liku i na našim fotografijama vidimo kako se ono snalazi u teškim zimskim uvjetima toga područja u Hrvatskoj.

Iz Udruge Salers Croatia izvještavaju nas kako se u Čabru kod obitelji Trop opet dogodila prinova. Na toj farmi očekuju još teladi, a slike pokazuju upravo i tele u vanjskim uvjetima. U koralu u Novoj Kapeli uzgajivače obilazi fotka bičića Alfa koji je star 120 dana i težak 225 kilograma. Kod Alfa se radi o križancu Salersa i Limousinu. To je takozvani program B što čini uzgoj križanaca između dvije mesne pasmine i to u majčinskoj liniji salers i u očinskoj limousin. Svi muški i ženski potomci, tzv. F-1 generacija, završavaju u tovilištu kao klaonička grla.

Križanje pasmina salers i limousine

Međutim, ipak glavnina uzgoja u Hrvatskoj je u A programu udruge. A to je čini uzgoj Salersa u čistoj pasmini gdje najbolje muške i ženske jedinke ostaju za daljnji uzgoj, proširenje i remont stada, a selekcijom izlučene jedinke tove se na ekstenzivni ili poluekstenzivni način.

Krave pasmine Salers ističu se kao dobre majke 

Najvažnije je istaknuti kako se i ove zime majke Salers ističu kao odlične majke. Same se porode i brinu o teletu. Stado je vani, a noću se sami sklanjaju u jeftine nastambe. Ovoj pasmini nisu potrebne štale. Veći dio godine i noć i dan provode na pašnjaku, a zimi na samom pašnjaku je dovoljno da imaju sklonište i izvor pitke vode. Najčešće je to termo pojilica. Od hrane zimi treba dodati balu sjena po svakom grlu. Visoki potencijal rasta uz maksimalnu jednostavnost i najniže troškove uzgoja, salers predstavlja najisplativiju mesnu pasminu goveda u sustavu krava-tele. U prvoj polovici svibnja 2016. iz francuskih uzgojnih centara stiglo je ugovorenih 500 rasplodnih junica s vrlo dobrim i odličnim pedigreom za potrebe članova udruge, vrijednosti oko750.000 eura.

Iz mliječnog govedarstva u sustav krava-tele, na promjenu ih natjerala nužda

U križanju majki salers i limuzin očeva, zbog mliječnosti majke eliminiran je nedostatak mlijeka za odgoj teladi do sedam mjeseci starosti, a zbog izuzetne očeve mesnatosti povećana mesnatost polovica na liniji klanja. Vrlo je izražen heterozis efekt te u praksi potvrđeno da su potomci bolji od prosjeka roditelja. Uz povećanu otpornost, križanci su svojim rezultatima ostvarili sva ciljna očekivanja, a prvenstveno u konkurentnosti na tržištu i većoj isplativosti za uzgajivače proizvođače teladi, tovljače, klaoničare i trgovce mesare. Kod ostalih pasmina u sustavu krava-tele, kao što je Simentalac, zbog velike količine mlijeka, koju telad ne može posisati, neizbježna je mužnja, a to kod uzgoja u sustavu krava-tele,  jednostavno je teško obavljati. Također su prisutni i problemi kod teljenja, kad je u pravilu kod svakog teljenja potrebna pripomoć. A to je važno za reći kako upravo stalno ističemo činjenicu da se krava Salers sama oteli. Salers u sustavu krava –tele omogućuje maksimalno iskorištenje onih površina koje su zapuštene i nisu iskoristive za njive i oranice, a upravo ova pasmina je za eksploataciju takvih površina nenadmašna a posebice iz razloga što i brsti.

Mala ulaganja, najjeftinija proizvodnja teladi 

Zbog malih ulaganja u nastambe i opremu te minimalan utrošak radne snage, ovaj sustav uzgoja dostupan je svima onima koji za cilj imaju izgradnju dugoročne sirovinske baze za proizvodnju visoko standardiziranog i kvalitetnog goveđeg mesa kojeg na tržištu sve više nedostaje. Isplativost uzgoja Salersa u sustavu krava tele, očituje se u prvom redu u jeftinoj proizvodnji teladi. Telad do sedam mjeseca života i težine od približno 300 kg, ostaje uz majku i dnevno siše 10-12 kg visoko masnog mlijeka. Uz ispašu i brst, čemu je ova pasmina osobito sklona, to je najjeftinija moguća proizvodnja teladi.

Uzgoj Salers goveda - poljoprivreda za lijenčine?

Salers je pasmina goveda koja potječe iz područja Cantal u središnjem masivu Francuske. Oni su velika pasmina, sa ženkama koje teže između 700 i 750 kg i visine oko 1,40 m. Izvorno je ova pasmina uzgajana za rad a onda i zbog uzgoja za meso. Ova pasmina s dvije namjene posebno je cijenjena zbog svoje sposobnosti da izdrži ekstremne varijacije u temperaturi, plodnosti, lakoći uzgoja, mlijeku, te meso.

Bičić Alf uživa na snijegu 

U Cantalu, poljoprivrednici prakticiraju planinske pašnjake, s krdom koji provodi ljeto na visini u planinama. Ženka može proizvesti gotovo 3.000 kg mlijeka bogate masti svake godine svog života. Mlijeko se tradicionalno koristi za proizvodnju sira Appellation d'Origine Contrôlée kao što je sir Cantal i Salers. Salers se također koristi za proizvodnju teladi križanjem s Charolais goveda. Trenutno je oko 300.000 uzgajivača Salersa u Francuskoj. Izvoze se u više od 25 zemalja Europe, Sjeverne Amerike, Afrike i Oceanije.


Fotoprilog


Tagovi

Salers Francuska Limousin Goveda


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P