Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salers
  • 13.08.2018. 09:00

Uzgoj Salers goveda - poljoprivreda za lijenčine?

U Francuskoj se šale i kažu da je to govedo za lijenčine. Samo se hrani, samo se čuva, samo teli i potpuno sama othrani tele do sedam mjeseci starosti. Mirko Devčić zna reći: Pustiti ih treba samo na miru i one same rade.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 18.511
  • 542
  • 1

Moraš doći to vidjeti. To je poljopriveda za lijenčine. Ja od mehanizacije trebam samo jedne tačke, priča mi već dugo Mirko Devčić koji me uporno poziva na svoje imanje u Staroj Kapeli. I popustio sam. Ni ne znam gdje je Stara Kapela. Jer ima ih i više. Vjerojatno kraj Nove Kapele u blizini Vrbovca. I mala brdašca, kuruze, šumarci i ispred mene selo. I doista idilična slika. Mirko sjedi u hladovini a kravice Salers i jedan bik pasmine Limousin. Mendo. Mendo mu je ime. Tom biku.

"To je jedan od naših programa. Bik limousin pasmine koji ima odlične tovne osobine i jako kvalitetne butove na liniji klanja s kravama Salers koje su odlične majke. Same se otele i same othrane tele do sedam mjeseci starosti. Samo ih treba pustiti na miru i oni sami rade i daju rezultate", priča Devčić, čovjek koji je Salers i doveo u Hrvatsku i kao predsjednik udruge Salers Croatia iz godine u godinu ima sve više članova koji na svojim pašnjacima drže to francusko govedo. Kako je i pričao same su na paši, cijelu godinu vani. Zimi treba jedna bala sijena i to je sve.

Krava ode u gustiš i vrati se s teletom

Tele je uz majku i to do težine od 300 do 400 kilograma i takvo june ili ide u tov, ili na klanje. I ako nije potreba da ga se proda ostavite ga na paši. Ništa vas ne košta. I to govedo čisti, održava površine na kojemu ništa ne biste ionako imali, ili vam se ne bi isplatilo sijati nešto. Primjerice, dvije do tri krave Salers na hektaru. Ovisi dakako i kakav je pašnjak. U Lici, Dalmaciji je na kršu, na lošim pašnjacima, pa tamo gdje nema pristupa laganog.

Kravice pasmine Salers 

"Ode krava u gustiš negdje i vrati se s teletom. Eto, takvo je to govedo", kaže Devčić četkajući Mendu i krave Salers oko njega. Devčić vodi uzgajivače u francusku pokrajinu Salers i zajedno biraju junice. Svake godine i na godišnji sajam u tom kraju. Priča nam i o kvaliteti mesa tih goveda koja je svakako posebna, govori se i o mlijeku te siru dobivenog od mlijeka Salers krava. Govori o par pravaca uzgoja. Uzgoj Salersa i čistih Salers junica. No, i o pravcu uzgoja u kombinaciji s bikom Limousin gdje su junice isključivo te kombinacije za tov. Za tu svrhu u Novoj Kapeli, par kilometara dalje uzgaja dvije Limousin krave, bikovske majke. One će davati u bliskoj budućnosti te bikove koji će biti u stadima sa Salersima. I te limousinke su stalno vani i na otvorenom, no malo im ipak treba dodati koncentriranog obroka.

"Zbog svog ekstenzivnog uzgoja pasmina salers pogodna je za ekološku proizvodnju. “Nitko u EU nema takav postotak ekološkog uzgoja kao mi u Hrvatskoj, jer je gotovo sav naš uzgoj salersa ekološki”, kaže Devčić, dodajući kako je to naša velika prednost, jer tržište vapi za eko uzgojem. “Poljaci nas danas pitaju kad možemo isporučiti 2.000 rasplodnih junica”, kaže Devčić.

Udruga je ugovorila i posebne uvjete suradnje s francuskim centrom za uzgoj salersa koja se prije svega odnosi na položaj i poziciju udruge i naših proizvođača na područje jugoistočne Europe. Naime, Francuzi su im prepustili sva ekskluzivna prava opskrbe rasplodnim materijalom cijelog područje jugoistočne Europe pa i europski dio Turske. Imaju i poseban status pri nabavi rasplodnog materijala koji ne kupuju na aukcijama gdje je skuplji, nego direktno u uzgajivačkim centrima, pa tako i direktno ugovaraju povoljnije cijene. Sve je na kraju rezultiralo time da su krenuli u formiranje regionalnog uzgojnog centra i već prošle godine uvezli gotovo 500 rasplodnih grla. Upravo bilježimo i prvog križanca bika Limousin i krave Salers koji će ovladati ovim tržištem. Ime mu je Alpha i donio je veselje u udrugu.

Idealna za pašnjak i eko uzgoj 

Valja napomenuti da su to upravo goveda idealna za pašnjak, za područja kakva su kod nas u Lici, Gorskom kotaru, Dalmaciji, slavonskim brdima kao što su Papuk, Krndija i slično. Pase sve na paši, nije izbirljivo što se tiče hrane. A jedan podatak sigurno će svakog uzgajivača natjerati da razmisli o prelasku na uzgoj Salersa. To je dugovječnost i davanje 10 do 12 teladi je važna osobina ovih velikih goveda. Dobar potencijal rasta, dobar randman mesa, te prije svega kvalitetna gastronomska vrijednost mesa.

Pasmina je idealna za ekološki uzgoj

Prema riječima Devčića bikovi  su od 1.200 do 1.300 kilograma težine, a krave od 750 do 850 kilograma. Dakle, radi se ipak o velikom govedu. Muška telad imaju porodnu težinu do 40 kilograma, a ženska do 36. No, nakon 120 dana starosti muška telad teže već 180 do 200 kilograma, a ženska 150 do 170. Međutim, nakon 210 dana, ili što bi rekli onih spominjanih sedam mjeseci kod odbića, teže muška telad 290 do 320 kg, a ženska 240 do 270 kg. Bik na pašnjaku, star godinu dana teži od 430 do 460 kg. No, odlične rezultate postižu i klasičnom tovu junadi kod tovljača. Ipak, one su nešto kasnije zrele pa se u prvi pripust pripuštaju s 22 do 24 mjeseca.

Kod nas bi trebala biti prednost upravo držanja u područjima s mnogo pašnjaka i gdje su teški uvjeti držanja i gdje se može ostvariti eko proizvodnja. Najčešće se bik drži uz pedesetak plotkinja, no bit će i onih koji imaju manji broj grla. Kod njih u obzir dolazi i umjetna oplodnja.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Salers Govedarstvo Mirko Devčić Udruga Salers Croatia


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]