Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj svinja
  • 12.08.2022. 18:00

Gotovo milijun svinja manje u danskim stajama

Većina farmera je smanjila broj grla, a najviše zabrinjava pad broja suprasnih krmača.

Foto: Depositphoto/aorestligetka.ukr.net
  • 567
  • 80
  • 0

Danska je vodeća zemlja kada je u pitanju proizvodnja svinja, ali je ovaj sektor pogođen velikom krizom. Naime, kako navodi LandbrugsAvisen broj svinja u tamošnjim stajama značajno je manji u odnosu na prošlu godinu. Statistički podaci iz srpnja pokazuju da je gotovo milijun manje grla.

Zabilježen je pad populacije svinja od 7,5 posto, što znači da je ukupan broj sada 12,2 milijuna.

Manji broj krmača

Zabrinjavajuće je što je broj krmača pao za 7,9 posto i sada ih je 968.000. Najveći pad je zabilježen kada je u pitanju broj suprasnih krmača, koji je manji za 8,7 posto i iznosi 548.000 jedinki.

Statistika pokazuje da je to rezultat loše ekonomske situacije. Veliki broj proizvođača je smanjio broj grla na farmama, dok su drugi djelomično ili potpuno prestali s proizvodnjom.

Mnoge države bilježe pad proizvodnje u svinjogojstvu (Foto: Depositphoto/dusanpetkovic)

Prema podacima iz 2021. godine broj farmi svinja s punim radnim vremenom je manji, a poslovni rezultat je pao sa oko 350.000 eura u 2020. na nešto više od 107.000 eura u 2021. godini.

Glavni uzrok ovakvom stanju je pad prodajnih cijena prasadi i tovljenika.

Slika iz drugih država

Posjetimo, u prvom kvartalu 2022. godine drastično je smanjen uvoz svinjetine u Kinu i to za trećinu u odnosu na prošlu godinu, objavio je Agrarheute. Tada su iz carinske uprave pojasnili kako se takav razvoj situacije može pripisati rastućem stupnju samodostatnosti i manjoj potražnji na domaćem tržištu, jer je stanovništvo moralo poštivati stroge mjere protiv pandemije Covid-19. Uvoz mesa i nusproizvoda je od siječnja do ožujka 2021. godine pao za 958.000 tona, na 1,67 milijuna tona, što je silazni trend od 36,5 posto.

Rekord u padu proizvodnje zabilježen je i u njemačkom svinjogostvu. Tamošnji Federalni zavod za statistiku je objavio kako je evidentiran pad za oko 10 posto u prvom kvartalu u odnosu na 2021. godinu. Manje je oko 1,34 milijuna tovljenika nego prošle godine. Osim pada broja svinja i tovljenika Njemačka je zabilježila i manji ukupan broj zaklanih životinja.


Tagovi

Danska Uzgoj svinja Pad proizvodnje Kriza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vlada je sektor svinjogojstva pomogla s 40 milijuna EUR-a rekao je premijer Andrej Plenković danas u Osijeku te dodao da danas imamo više svinja nego prije pojave afričke svinjske kuge!?