Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odbor za svinjogojstvo
  • 25.07.2022. 13:30
  • Vukovarsko-srijemska, Đurići

Golubović: Smanjenje PDV-a na smrznuto meso bio bi zadnji čavao u lijes domaćeg proizvođača

Tražit ćemo sastanak s resornim ministarstvom i HBOR-om kako bi se našao model kojim odblokirati stočare čije su farme propale, kaže novoizabrani predsjednik Odbora za svinjogojstvo HPK, Antun Golubović.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.327
  • 202
  • 0

Poznati uzgajivač te proizvođač tradicionalnih suhomesnatih proizvoda iz Đurića na istoku Hrvatske, Antun Golubović, novi je predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore. Zamjenikom mu je imenovan Ivan Širhan iz Trnjana. 

"U ovoj nikada težoj situaciji preuzeli smo veliku odgovornost za opstanak svinjogojstva na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. HPK i ovaj odbor je stavio naglasak na mala gospodarstva i naša je dužnost da se borimo za njih jer bez istih nema života u ruralnim područjima", istaknuo je novoimenovani predsjednik u izjavi za naš portal, i dodao kako će za početak tražiti izračun kalkulacija proizvodnje prasadi, tovnih svinja prve klase i proizvodnje u produženom tovu. Kada kažemo produženi tov mislimo na uzgoj svinja koje se koriste u proizvodnji tradicionalnih suhomesnatih proizvoda.

"Zbog izrazito skupe proizvodnje svinjskog mesa tražit ćemo pravedniji izračun uvjetnih grla u nadstandarima i dobrobiti životinja jer je to jedan od načina povlačenja potpora koje pojeftinjuju proizvodnju", kaže, ali dodaje da mora naglasiti da se uzgajivači moraju više uključiti i svaki mjesec dostavljati dojave brojnog stanja svinja po kategorijama.

Pomoći posrnulim stočarima da obnove proizvodnju 

To je, kaže, jedini način da se dobiju potpore koje nisu zanemarive. "Mi se možemo truditi i boriti, ali jedan dio moraju i oni sami odraditi", upozorava navodeći da će jedan od zadataka novog Odbora biti traženje sastanka s resornim ministarstvom i Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj kako bi se našao model kako odblokirati stočare čije su farme propale i "danas se prodaju za šerpu ribe, a ne po stvarnoj vrijednosti".

Golubović je i poznati uzgajivač crne slavonske svinje 

Vjeruju, a i nadaju se da ako postoji volja postoji i način na koji im se može pomoći da se vrate u proizvodnju.

"Ipak su oni iznijeli puno muke i truda te prolili mnogo znoja da se farme izgrade, a danas ih neki padobranci kupuju za 10 ili 15 posto stvarne vrijednosti. Usudim se reći da je to kriminal koji se  radi prema vrijednim i poštenim stočarima i slavi se na njihovoj muci, a oni su najmanje krivi jer su inputi proizvodnji višestruko porasli, a cijena svinja pala", kaže nam.

Oštro protiv ideje HGK 

Pokušat će iznaći i način da se omogući svakom stočaru postavljanje solarnih panela na gospodarstva, a ne da na to utječe najbrži ili najduži prst kako je to bila do sada praksa. Prioritet je i postavljanje pratećih markica na meso tako da kupci znaju tko je i gdje je proizveo isto tako da mogu sami odlučiti hoće li kupovati smrznuto iz uvoza ili svježe od domaćeg proizvođača.

Oštro se protive traženju Hrvatske gospodarske komore za skidanjem poreza na dodanu vrijednost na smrznutu hranu. "S velikim se razlogom protivimo jer to bi bio posljednji čavao u lijesu  domaćeg proizvođača", naglašava pozivajući Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske (SUS) i druge udruge da im se pridruže te da zajedničkim snagama pokušaju ići putem od polja do stola, a ne od Poljske do stola što je i bio njegov moto kada je krenuo u izbore Hrvatske poljoprivredne komore.

Zamolio je i svinjogojce da sve što ih muči i što imaju za predložiti, pošalju elektronskom poštom u HPK i naslove na Odbor za svinjogojstvo.

"Svaki dopis ćemo uzeti, razmotriti, te na koncu i potruditi se riješiti problem koliko god je u našoj moći jer, napominjem, svaki svinjogojac nam je bitan i za  svakog ćemo se boriti do zadnjeg daha", zaključio je Golubović.  


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Antun Golubović Đurići Svinja Svinjogojstvo HPK Odbor za svinjogojstvo


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.