Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 30.06.2023. 08:15
  • Vukovarsko-srijemska, Županja

Eutanazirano gotovo 200 svinja, sumnja na afričku svinjsku kugu na još tri gospodarstva

U Županju danas dolazi ministrica poljoprivrede koja će održati sastanak s članovima Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje ASK.

Foto: Depositphotos/Stramyk
  • 3.318
  • 287
  • 0

Dovršena je eutanazija ukupno 196 svinja na osam gospodarstava na području Vukovarsko-srijemske županije (Gunja, Privlaka, Rajevo Selo i Posavski Podgajci) na kojima je potvrđena pojava afričke svinjske kuge, javlja Ministarstvo poljoprivrede.

Navode i da je postavljena sumnja na ovu bolest na još tri gospodarstva koja se nalaze u Rajevom Selu i Drenovcima.

Zbog potvrđenih slučajeva, a u cilju određivanja daljnjih mjera i aktivnosti potrebnih za kontrolu i suzbijanje ove bolesti, danas u Županju stiže ministrica poljoprivrede Marija Vučković koaj će s državnim tajnikom Mladenom Pavićem i ravnateljicom Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjanom Karačić održati sastanak s članovima Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje ASK.

Iz Ministarstva napominju i da veterinari intenzivno provode sve potrebne mjere kako bi se suzbilo širenje zaraze, posebno na lokacijama koje su u visokom epidemiološkom riziku zbog kontakta sa zaraženim objektima. 

Apel svinjogojaca: Autohtone i tradicionalne pasmine ne mogu opstati u zatvorenom prostoru!

Podsjećaju i da je na snazi Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje ove bolesti uz prateće Rješenje o određivanju zona ograničenja koje se odnosi na područje Vukovarsko-srijemske županije. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga ASK Eutanazija Mjere suzbijanja Usmrćene svinje Sastanak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]