Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 29.06.2023. 11:45

Apel svinjogojaca: Autohtone i tradicionalne pasmine ne mogu opstati u zatvorenom prostoru!

Svjesni smo da je afrička svinjska kuga najveća opasnost za proizvodnju, ali postoje i drugi načini zaštite od zatvaranja životinja, navodi voditelj uzgojnog programa Udruge uzgajivača svinja pasmine mangulica, izv.prof.dr.sc. Vladimir Margeta.

Foto: Udruga mangulica
  • 934
  • 78
  • 0

Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede donijelo Naredbu o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Hrvatskoj, apelom im se obratila Udruga uzgajivača svinja pasmine mangulica. 

Kako napominje voditelj uzgojnog programa ove Udruge, izv.prof.dr.sc. Vladimir Margeta, ujedno osoba koja je većinu svog profesionalnog djelovanja posvetila očuvanju, zaštiti i unaprijeđenju uzgoja autohtonih i tradicionalnih pasmina ovih životinja u RH, svjesni su činjenice da je ASK najveća opasnost za svinjogojsku proizvodnju u Europskoj uniji, a posebice za hrvatsku.

"U većini do sada poznatih slučajeva zaraze diljem Europe ključan je bio ljudski faktor, stoga smatramo da se i u novonastaloj situaciju treba voditi tim činjenicama te, prilikom donošenja nužnih mjera za sprječavanje širenje ove bolesti, ne dozvoliti da se sva odgovornost i posljedice prebace na svinje i da one u cijeloj ovoj priči nastradaju", navodi u apelu pojašnjavajući da autohtone i tradicionalne pasmine (crna slavonska, turopoljska, banijska šara i mangulica) nemaju samo povijesni, tradicijski i kulturološki značaj za našu zemlju nego u značajnoj mjeri mogu odrediti i budućnost uzgoja ovih životinja općenito.

Ne zabranjujte držanje svinja na otvorenom

One su, kaže, svojevrsne "banke dobrih gena“, neophodnih za očuvanje bioraznolikosti svinja. U svijetu ima, od ukupne populacije ovih životinja, samo 5% autohtonih i tradicionalnih pasmina, ali one čine 95% resursa za očuvanje bioraznolikosti u svinjogojstvu i bez njihovog očuvanja ne možemo govoriti o budućnosti razvoja i unaprijeđenja globalnog i nacionalnog uzgoja. 

Također, odlikuju se specifičnostima koje uvjetuju njihov način držanja i uzgoja, a to je držanje i uzgoj na otvorenome. "Ove pasmine ne mogu opstati u zatvorenim prostorima", upozorava Margeta. 

Navodi i da su svjesni da su one koje se drže na otvorenome izložene većem riziku zaraze virusom ASK, kao i činjenice da postoje mnogi neodgovorni uzgajivači koji ih drže na otvorenome ne uvažavajući propise i ne primjenjujući neophodne biosigurnosne mjere. Međutim, svaki koji se ozbiljno bavi ovom proizvodnjom i od nje osigurava svoju egzistenciju učinio je sve da propisno ogradi površine na kojima ih drži i provodi propisane biosigurnosne mjere.

"Stoga Vas molimo i apeliramo na Vas da prilikom donošenja neophodnih mjere radi spriječavanja širenja ASK u Hrvatskoj ne zabranjujete držanje svinja na otvorenome i uvodite obvezu zatvaranja koje su do sada držane na otvorenome", stoji u dopisu Ministarstvu.

Primjer iz Mađarske

U prilog ovoj zamolbi i apelu navode primjer dobre prakse iz Mađarske. Ondje se, unatoč pojavi ASK prije nekoliko godina, svinje pasmine mangulice, populacija od nekoliko desetaka tisuća, koja značajno nadmašuje populaciju svih autohtonih i tradicionalnih pasmina ovih životinja Hrvatskoj i dalje drže na otvorenome, ali uz strogu provedbu biosigurnosnih mjera.

Stoga se i u Udruzi zalažu za sličan ili identičan način borbe protiv širenja bolesti te podržavaju donošenje strogih mjera koje će osigurati sigurnost svinja koje se drže na otvorenome, a to su mjere propisanog ograđivanja takvih površina, dezinfekcije i strogog ograničavanja kretanja ljudi i/ili drugih vrsta životinja u blizini, ali bez obveze zatvaranja i onemogućavanja njihovog kretanja.

"Naglašavam da su uzgajivači autohtonih i tradicionalnih pasmina najzainteresiraniji da se neophodne mjere zaštite protiv širenja ASK provode u punoj mjeri i da se vrši rigorozna kontrola provedbe istih, jer je to, prije svega, u njihovom interesu", zaključuje prof. Margeta u apelu. 

Naredbu o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Hrvatskoj pročitajte u dokumentu ispod teksta 


Dokumenti


Tagovi

Afrička svinjska kuga ASK Apel svinjogojaca Udruga mangulica Vladimir Margeta Biosigurnosne mjere


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajemo jabuke sorta idared iz vlastitih voćnjaka
OPG Smolek Donji Kraljevec, Međimurje
Cijena od 0,60 eur do 0,90 eur po kg, ovisno o količini, klasi, dostavi, ambalaži
Za sva pitanja i dogovore možete nazvati na 099 319 2800 (Danijela)