Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 06.03.2021. 18:00

EU 2020. izvezla više od šest milijuna tona svinjetine - bilježi i nove rekorde

Europska unija i dalje najviše svinjetine izvozi u Kinu. Najveći izvoznik je Španjolska, a slijedi ju Njemačka u kojoj su cijene za ovu vrstu mesa porasle na 1,30 eura po kilogramu.

Foto: Depositphotos/fotoluxstudio
  • 289
  • 39
  • 0

Prošle je godine Europska unija zabilježila uspjeh što se tiče količine izvoza svinjskog mesa. Tako je prema podacima Europske komisije (EK) u tom razdoblju izvezla 6,31 milijuna tona, uključujući i nusproizvode.

Uspoređujući s podacima od prošle godine, riječ je o povećanju od 12,9 posto. Kako piše top agrar, razlog tomu je prvenstveno porast isporuka u Kinu, ali i Brexit radi kojeg se počeo računati izvoz u Veliku Britaniju.

Međutim, ako se isključi trgovina s Ujedinjenim Kraljevstvom, izvoz ove vrste mesa je porastao na godišnjoj razini za čak 18,8 posto na 5,43 milijuna tona, što je novi rekord.

Svaka druga tona isporučena u Kinu?

Prošle godine su izvoznici svinjetine zabilježili porast prihoda, a povećali su se na 14,92 milijarde eura, što je porast za 2,16 mlrd € u odnosu na 2019. godinu.

Vrijednost poslovanja s Kinom bila je ukupno 7,13 milijardi eura čineći povećanje od čak 53,6 posto u odnosu na godinu prije kada je prodano 3,35 milijuna tona. To bi značilo da je skoro svaka druga tona isporučena u Kinu.

Nakon nje, Velika Britanija bila je najvažniji kupac ove vrste mesa. Iako podaci u cijelosti još uvijek nisu dostupni, navodi se da su isporuke u tu zemlju pale za 13 posto i iznose 881.000 tona. Zabilježen je pad prodaje i kod ostalih bitnih kupaca poput Japana gdje je izvezeno 360.000 tona, Južne Koreje s 195.000, a izvoz na Filipine pao je za više od 30 posto i iznosi 153.000 tona.

Suprotno tome, znatno više svinjetine i nusproizvoda prodano je u Hong Kong s porastom od gotovo 40 posto na 283.600 tona. Također, povećan je izvoz u susjednu Srbiju, Obalu Bjelokosti te Kanadu.

Španjolska prednjači, a u Njemačkoj rastu cijene

Španjolska je daleko najviše profitirala od veće potražnje Kine. Prema EK, ta je zemlja povećala izvoz za 53,2 posto u odnosu na 2019. godinu i to na 1,92 milijuna tona.

Unatoč zabrani izvoza zbog afričke svinjske kuge (ASK) Njemačka je uspjela zadržati drugo mjesto među izvoznicima s 1,06 milijuna tona. No, ipak se suočila s padom od 14,1 posto, točnije 174.000 tona.

Podsjetimo, niske cijene svinjetine u toj zemlji srušile su one diljem Europe pa tako i kod nas.

Vladimir Margeta: Da svinja od zraka živi, cijena bi joj morala biti veća nego je danas

Kako javlja agrarheute, u Njemačkoj je ona porasla za 10 centi i iznosi 1,40 eura po kilogramu, a za prasad od 25 kilograma plaća se 40 eura po grlu.

Izvoz iz Danske porastao je za 12,8 posto na 1,03 milijuna tona. Uz to, Nizozemska je uspjela povećati prodaju ovog mesa izvan granica EU-a za skromnih 5,1 posto na 831.900 tona. Dok se onaj iz Francuske povećao se za 10,5 posto na 352.000 tona, a belgijski i poljski je narušen zbog ASK.


Tagovi

Izvoz Svinjetina Europska unija Cijene


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Filter rizika bioraznolikosti - alat za kompanije i financijske institucije

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u Davosu, gdje se održava Svjetski ekonomski forum, lansira novi alat - Filter rizika bioraznolikosti (Biodiversity Risk Filt...

Više [+]