• ASK
  • 14.09.2020. 15:00

Njemačka svinjetina zabranjena u Kini i Japanu - tko bi mogao profitirati?

Nakon potvrđenog slučaja afričke svinjske kuge, azijske zemlje zabranjuju uvoz svinjetine iz Njemačke. To je zabrinulo stočare jer su u Kinu prodavali ono što nije traženo na tržištu EU poput svinjskih nogica, ušiju i repova.

Foto: Depositphotos/seagamess
  • 320
  • 36
  • 0

Nakon što je u četvrtak Njemačka potvrdila slučaj zaraze afričkom svinjskom kugom (ASK) u istočnoj Saveznoj državi Brandenburg, pribojavajući se pritom da će izvoz u Kinu i druge azijske zemlje biti ugrožen - to se i dogodilo.

Potvrđen prvi slučaj afričke svinjske kuge u Njemačkoj

Ta je zemlja u subotu zabranila uvoz svinjetine iz Njemačke koja im je u ovoj godini isporučila oko 14% ukupnog kineskog uvoza ove vrste mesa. Glasnogovornica njemačkog Ministarstva hrane i poljoprivrede potvrdila je odluku o zabrani dodajući da je ministarstvo ostalo u pregovorima s kineskom vladom po tom pitanju.

Njemačko udruženje poljoprivrednika DBV pozvalo je Vladu da svakako nastavi razgovore o ovoj odluci budući da se slučaj svinjske kuge odnosi samo na jednu saveznu državu i lokalno područje, a ne na čitavu zemlju.  

U Kini se prodaje ono što u EU ne?

Njemački izvoz svinjetine u Kinu vrijedan je oko milijardu eura godišnje. Nakon što je ondje proizvodnja te vrste mesa pala za oko 20%, količina uvoza iz ove zemlje se udvostručila u prva četiri mjeseca ove godine i to zbog sve veće potražnje, navodi reuters

"Najveći dio prodaje u Kinu odlazi na svinjske uši, nogice i repove što se u Europi teško prodaje. Stoga nije ni čudo da je ova obustava izazvala veliku zabrinutost kod stočara", rekao je Joachim Rukwied, predsjednik DBV-a.

Zabrana, koju su najavile kineska carina i ministarstvo poljoprivrede se dosta dugo i čekala s obzirom na to da Peking u takvim slučajevima odluke donosi odmah.

I Japan obustavio uvoz

Prije Kine, već u petak, i japansko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da se obustavlja uvoz svinjetine i živih svinja iz ove države kojim žele spriječiti širenje bolesti.

Dozvoljena gradnja farmi u blizini gradova? U Kini će uzgajati 200 milijuna svinja

Uvoz svinjskog mesa iz Njemačke u prošloj godini od 40.240 tona činio je 3,3% ukupnog japanskog uvoza od 1,2 milijuna tona. Iako ta dalekoistočna zemlja nije uvezla nijednu živu svinju u 2019., u 2018. ih je uvezla šest.

Španjolska i SAD zadovoljno trljaju ruke

Stručnjaci smatraju da će zabrana uvoza povećati potražnju kod drugih glavnih dobavljača poput SAD, Španjolske i Brazila što će naravno utjecati i na povećanje globalne cijene.

Španjolski sektor svinja potpuno je spreman nastaviti svoj trend rasta prodaje sigurnih i kvalitetnih svinjskih proizvoda na kinesko tržište", rekao je u petak uoči zabrane Daniel de Miguel, međunarodni direktor trgovinskog tijela Interporc.

Dodao je i da za razliku od ostalih europskih zemalja, Španjolska posljednjih tjedana nije morala zatvoriti nijedan pogon za preradu svinjetine zbog izbijanja Covida.

"Sjedinjene Države također su u dobrom položaju za isporuku više svinjskog mesa u Kinu", rekao je Joe Schuele, glasnogovornik Američke federacije za izvoz mesa.


Tagovi

Svinjska kuga ASK Njemačka Uvoz Izvoz Svinjetina Kina Japan


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.