Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 10.09.2020. 18:00
  • Njemačka

Potvrđen prvi slučaj afričke svinjske kuge u Njemačkoj

Njemačka se pribojavala širenja bolesti nakon što su proteklih mjeseci potvrđeni slučajevi zaraze svinja u zapadnoj Poljskoj. Jedan takav zabilježen je samo 10 km od njemačke granice.

Foto: Depositphotos/vipavlenkoff
  • 315
  • 13
  • 0

Nakon što je jučer njemačko Ministarstvo hrane i poljoprivrede izrazilo sumnju na afričku svinjsku kugu (ASK) u istočnoj Saveznoj državi Brandenburg, danas je ministrica poljoprivrede, Julia Kloeckner službeno potvrdila da je zaista riječ o ovoj bolesti. 

Sumnjivi slučaj odnosio se na trup divlje svinje pronađene u blizini njemačko-poljske granice, a uzorak je odmah ispitan u laboratoriju Instituta Friedrich Loeffler u Riemsu.

Bolest stigla iz Poljske?

Njemačka se pribojavala širenja bolesti nakon što su proteklih mjeseci potvrđeni slučajevi zaraze u zapadnoj Poljskoj. Jedan takav zabilježen je samo 10 km od njemačke granice. Ove je godine u Poljskoj prijavljeno već 66 slučajeva, više nego prošle godine. 

Slučajevi su nedavno potvrđeni u oko 10 drugih europskih zemalja i to kod divljih svinja koje su glavni krivci za prenošenje bolesti.

Ova bolest nije opasna za ljude, ali je kobna za svinje. Stoga ju na vrijeme treba prijaviti nadležnim službama. Bolest se širi u mnogim regijama istočne Europe i zaražava domaće svinje iako ne predstavlja opasnost za ostale domaće životinje.

Hrvatska bez afričke svinjske kuge, sufinanciranje ograda i dalje dostupno

Nakon infekcije, životinje razvijaju vrlo ozbiljne simptome poput vrućice, umora, cijanoze kože, krvarenje iz usta, nosa i anusa, moguć je i kašalj, otežano disanje, proljev, povraćanje, hematom na bubrezima i limfnim čvorovima te plućni edem.

Njemačka strahuje zbog izvoza u Kinu

Milijuni svinja uginuli su ili usmrćeni zbog izbijanja bolesti u Kini i drugim azijskim zemljama, a 2018. godine u toj se zemlji broj ovih životinja prepolovio. U Njemačkoj postoji bojazan da bi njezin glavni izvoz svinjskog mesa u Kinu i druge azijske zemlje mogao biti ugrožen.

Kina potvrdila novi slučaj afričke svinjske kuge

Naime, azijske zemlje redovito uvode zabrane uvoza ove vrste mesa iz regija u kojima je otkrivena ova bolest, što izaziva gubitak posla za izvoznike. Između siječnja i travnja ove godine, Njemačka je u Kinu izvezla mesa u vrijednosti 424 milijuna eura, što je dvostruko više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Pogledajte u kojim je sve dijelovima svijeta i državama utvrđena ASK: 


Tagovi

Njemačka ASK Afrička svinjska kuga Zaraza Bolest


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]