Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene mlijeka
  • 18.08.2022. 12:00

Dukat najavio novo povećanje otkupne cijene mlijeka

U odnosu na listopad prošle godine otkupna cijena će biti veća za 40 posto.

Foto: Depositphotos/toa55
  • 2.547
  • 430
  • 0

Kako bi očuvala proizvodnju mlijeka na svom otkupnom području, tvrtka Dukat podići će, po sedmi put u ovoj godini, otkupnu cijenu, pa će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa.

S najnovijim povećanjem, otkupna cijena bit će za ukupno 95 lipa veća od početka ove godine, navodi se u priopćenju Dukata, objavljenom u četvrtak.

U odnosu, pak, na listopad prošle godine bit će veća za 40 posto.

"Za povećanje otkupne cijene mlijeka od početka godine izdvojili smo ukupno 121 milijun kuna kako bismo našim kooperantima barem dijelom kompenzirali strelovit rast ulaznih troškova i cijene energenata", poručio je u priopćenju direktor tvrtke Duško Glišić.

No, dodao je i da prerađivačka industrija ne može u potpunosti prenijeti povećane troškove u proizvodnji na gotov proizvod i tako dodatno opteretiti potrošače.

"Kao najveći otkupljivač i vodeći prerađivač mlijeka čvrsto stojimo uz naše kooperante i činimo sve kako bismo očuvali njihove farme, no industrija ne može samostalno riješiti probleme u primarnoj proizvodnji mlijeka koja je na koljenima", poručio je Glišić.

Dodao je kako vjeruje da država može, po uzoru na druge zemlje Europske unije, farmerima barem dijelom nadoknaditi rast ulaznih troškova putem dodatnih plaćanja i tako održati proizvodnju mlijeka na hrvatskim farmama.

Primarna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj u neprekidnom je padu. U posljednjih deset godina smanjena je za gotovo 30 posto, a posebno je alarmantan podatak da se domaćom proizvodnjom podmiruje manje od 50 posto vlastitih potreba za mlijekom, zaključuje se u priopćenju


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Dukat Otkupna cijena Mlijeko Cijene mlijeka

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]