Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene mlijeka
  • 23.06.2022. 10:30

Dukat ponovo podiže otkupnu cijenu mlijeka

Iz Dukata ističu kako su u odnosu na kolovoz prošle godine povećali otkupnu cijenu mlijeka za 35 posto, čime svojim kooperantima nastoje dijelom kompenzirati rast ulaznih troškova.

Foto: Depositphotos/Baloncici
  • 2.903
  • 586
  • 0

Mliječna industrija Dukat u četvrtak je najavila da po šesti put u ovoj godini podiže otkupnu cijenu mlijeka.

"Kako bi očuvao proizvodnju na svom otkupnom području, Dukat po šesti put u ovoj godini podiže otkupnu cijenu. Tako će svojim kooperantima za svaku predanu litru mlijeka od 1. kolovoza plaćati dodatnih 15 lipa, odnosno 80 lipa više po litri od početka godine", navodi se u priopćenju.

Iz Dukata ističu kako su u odnosu na kolovoz prošle godine povećali otkupnu cijenu za 35 posto, čime svojim kooperantima nastoje dijelom kompenzirati rast ulaznih troškova.

Ulaganje od 115 milijuna kuna

Ipak, u Dukatu naglašavaju kako prerađivačka industrija ne može u potpunosti prenijeti povećane troškove u proizvodnji mlijeka na gotov proizvod i tako dodatno opteretiti potrošače.

"Ulaganjem u otkupnu cijenu, koje od početka godine iznosi 115 milijuna kuna, nastojimo našim kooperantima kompenzirati strelovit rast ulaznih troškova i cijena energenata. Važno je pri tome naglasiti kako prerađivačka industrija ne može samostalno i bez participacije države sanirati probleme u primarnoj proizvodnji mlijeka koja je danas na koljenima", izjavio je direktor Dukata Duško Glišić.

"Vjerujemo da država može, po uzoru na druge zemlje Europske unije, farmerima barem dijelom nadoknaditi rast ulaznih troškova u proizvodnji mlijeka kroz dodatna plaćanja i tako ju održati u Hrvatskoj", rekao je Glišić, dodajući kako se to odnosi i na prerađivačku industriju koja se bori s enormnim rastom cijena energenata, ambalaže i svih drugih ulaznih troškova.

Kontinuiran pad proizvodnje mlijeka u RH

Iz Dukata u priopćenju ističu kako je proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj u neprekidnom padu - u posljednjih deset godina smanjena je za 28,8 posto, sa 602 milijuna kilograma u 2012. godini na 429 milijuna kilograma u 2021. godini.

"Ako uzmemo u obzir da se potrebe Hrvatske za mlijekom kreću oko 950 milijuna kilograma godišnje, dolazimo do alarmantnog podatka kako domaćom proizvodnjom podmirujemo manje od 50 posto vlastitih potreba za mlijekom i da smo kao država prehrambeno ovisni o uvozu ključnih prehrambenih proizvoda - mlijeka i mliječnih proizvoda", upozoravaju iz Dukata.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Dukat Cijene mlijeka Otkup mlijeka

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]