Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjsko meso
  • 18.02.2022. 18:00

Drastičan pad cijena svinjskog mesa u Kini ima veliki utjecaj na globalno tržište

Cijene živih svinja na terminskom tržištu u Dalianu su početkom veljače iznosile 1.650 eura po toni žive vage

Foto: Depositphotos/Tzido
  • 530
  • 80
  • 0

Završila je kineska nova godina, poznata i kao proljetni festival, a s njom i potražnja za svinjskim mesom. Odmah nakon 1. veljače kada je održan taj državni praznik pale su cijene živih svinja na terminskom tržištu u Dalianu te iznosile 12.500 juana po toni žive vage (1.650 eura/t). To je najniža vrijednost od prethodno rekordno niske u rujnu prošle godine, navodi Agararheute

Usporedivši s istim razdobljem u 2021., one su niže za čak 60 posto što zabrinjava tamošnje velike tvrtke za uzgoj svinja, koje su, sjetimo se samo, uložile milijarde dolara u velike pogone, nebodere s po 12 katova za uzgoj ovih životinja. Danas zbrajaju gubitke

Utjecaj na svjetsko tržište

Negativan utjecaj ovakve situacije osjetit će se i na svjetskom tržištu, posebno onom u Europskoj uniji, koje i samo bilježi pad otkupne cijene svinja te gomilanje zaliha, a pored toga, smanjit će i uvoz. On je već ograničen činjenicom da se Kina strogo čuva od afričke svinjske kuge. 

Ponuda je daleko veća od potražnje (Foto: Depositphotos/deyanarobova)

Koliki utjecaj ima na zemlje izvoznice govori činjenica da je Italija u siječnju u dvije svoje regije zabranila brojne aktivnosti na otvorenom, a sve kako ne bi došlo do širenja zaraze i moguće zabrane izvoza. A kada se ta bolest pojavila u Njemačkoj 2020. godine, Kina je zabranila uvoz svinjetine iz te zemlje što je dovelo do velikih turbulencija na tržištu. 

Gomilaju zalihe za državne rezerve

Kako se kineska proizvodnja svinjskog mesa naglo oporavila nakon ASK-a, a ponuda nastavila rasti, za očekivati je da će cijene nastaviti padati čak i nakon proljetnog festivala. Tamošnje vlasti su 8. veljače priopćile da gomilaju zalihe svinjetine za državne rezerve. 

U Kini je 2020. proizvedeno oko 41,13 milijuna tona ovoga mesa, što je blagi pad u odnosu na oko 42,6 mil. t u 2021., navodi Statista. Svinjetina čini oko 56 posto cjelokupne kineske mesne industrije. Ondje je daleko najomiljenija i najviše konzumirana vrsta mesa u prehrani. Domaća potrošnja po glavi stanovnika u prosjeku prelazi 30 kilograma.


Tagovi

Svinjsko meso Kina Pad cijena Državne rezerve Ponuda Potražnja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.