• Toplinski val
  • 24.01.2019. 18:00

Divlji konji uginuli - presušio vodeni bazen

Australski ekstremni toplinski val uzrokovao je ugibanje preko 20 konja koji su uginuli od dehidracije i prevelike vrućine.

Foto: Flickr/Cowboy Dave
  • 905
  • 152
  • 0

Dok mi snijeg brojimo u desecima centimetara i pripremamo se na još toliko, u Australiji traju nezapamćene vrućine uzrokovane ekstremnim toplinskim valom

O kakvim je vrućinama riječ pokazuje najnoviji slučaj - masovno ugibanje divljih konja u blizini presušenog vodenog bazena u središnjoj Australiji. Ondje je pronađeno preko 20 leševa konja različite starosti i u različitim fazama raspadanja. 

Ta je regija dosegla 12-dnevnu temperaturu iznad 42 °C. Konji su uginuli od dehidracije i prevelike topline, piše abc.net.au.

Ugroženi usjevi: Australija se prži na neviđenim temperaturama

"Divlji konji su otišli do vodenog bazena tražeći vodu, ali bazen je presušio i nisu imali više gdje otići", izjavio je Rohan Smyth, medijski mentor Santa Terese. 

Ugibanje konja jako je pogodila stanovnike Santa Terese jer s njima imaju dugu i njima jako važnu vezu. Naime, ova vrsta konja, koju nazivaju Brumby, su potomci pobjeglih ili izgubljenih konja koji su pripadali ranim europskim, ali i doseljenicima iz cijelog svijeta te predstavljaju dio australskog nasljeđa. 

"Oni su divlje životinje i imaju utjecaj na okoliš. Troše resurse koje bi mogle koristiti druge životinje. No, jako je strašno znati da su patili i uginuli na ovako ekstreman način", izjavio je Smyth. 

Australija želi eutanazirati 5.000 divljih konja!

Video koji pokazuje fotografije uginulih konja je vrlo uznemirujuć. 


Tagovi

Toplinski val Australija Divlji konji Masovno ugibanje Brumby


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi