Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bjelovarsko svinjogojstvo
  • 28.01.2018. 12:00

Bjelovarska svinja uskoro će postati prepoznatljiva

Pokušat ćemo stvoriti jednu svinju koja će biti prepoznatljiva na tržištu po svim najvažnijim proizvodnim pokazateljima i kvaliteti, kaže Zoran Luković, profesor s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Foto: Tugomir Pemper
  • 1.257
  • 105
  • 0

U bjelovarskoj poljoprivredi se zahvaljujući novim gradskim čelnicima očigledno počinje provoditi jedna nova i osmišljena strategija razvoja.

To je nakon ovogodišnjeg dvostrukog povećanja gradskih potpora poljoprivrednicima potvrdilo i potpisivanje Ugovora o međusobnoj suradnji Grada Bjelovara s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu o izradi studije "Unapređenje svinjogojske proizvodnje na području grada Bjelovara".

Dvostruko veće potpore za bjelovarske poljoprivrednike

Ugovor je potpisao gradonačelnik Dario Hrebak i dekan Agronomskog fakulteta prof. dr. sc. Zoran Grgić. Projekt će se provoditi s Udrugom uzgajivača svinja na području Grada Bjelovara na četiri OPG-a, i to Milorada Rebića, Anke Valenta, Milke Čuić i Vlade Biškupa.

Ni dovoljne količine, ni kvaliteta

Svinjogojac Vlado Biškup

Prema riječima predstavnika Agronomskog fakulteta u svinjogostvu se ne može uspjeti u masovnoj proizvodnji. Genetski materijal se uvozi i na tome se najviše zarađuje.

Ne može se konkurirati Njemačkoj, Danskoj ili nekoj drugoj zemlji koja prodaje unutar Europske unije. Tako je hrvatski problem što se ne mogu osigurati ni dovoljne količine, ali ni kvaliteta domaćih svinja.

"Moramo objasniti proizvođačima zašto je važno uzgajati svinje po nekim pravilima i po nekoj proceduri, kako imati kvalitetan autohtoni proizvod i plasirati ga na tržište s markom Grada Bjelovara.

Pokušat ćemo stvoriti jednu svinju koja će biti prepoznatljiva na tržištu po svim najvažnijim proizvodnim pokazateljima i kvaliteti, jer se mi teško možemo boriti s velikim svinjogojskim proizvođačima u svijetu", rekao je na potpisivanju Ugovora Zoran Luković, profesor s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Treba osigurati računicu za proizvođače

Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak je potvrdio da je cilj s nekoliko OPG-ovaca pokrenuti proizvodnju i preko projekta "Bjelovarski doručak" istim tim ljudima osigurati tržiše. To je jako bitno zbog same opstojnosti cijele priče koju su bjelovarski svinjogojci na potpisivanju Ugovora o novom Projektu podržali, ali su istovremeno i upozorili da osim poboljšanja genetskog potencijala i stvaranja autohtone bjelovarske svinje treba osigurati da proizvođači imaju računicu koja bi omogućila da se od svinjogojstva može živjeti.

"Na taj način bi se motiviralo mlade za svinjogojsku proizvodnju i ostanak na selu", rekao je na potpisivanju Ugovora za novi projekt Vlado Biškup, predsjednik Udruge uzgajivača rasplodnih svinja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Foto: Tugomir Pemper


Tagovi

Bjelovarsko svinjogojstvo Vlado Biškup Zoran Luković Bjelovarski doručak Dario Hrebak Zoran Grgić Milorad Rebić Anka Valenta Milka Čuić


Autor

Tugomir Pemper

Više [+]

Nakon 30-godišnje profesionalne karijere u Večernjem listu, na mjestu novinara i urednika te pisanja i uređivanja više informativnih tiskovina lokalnog i regionalnog karaktera, i dalje objavljuje tekstove u raznim tiskovinama i na portalima, a bavi se i publicističkim radom, ponajviše iz područja lovnog turizma, biciklizma i različitim drugim temama koje su povezane sa životom u prirodi. Član je Hrvatskog novinarskog društva (zamjenik predsjednika ogranka HND Bjelovar).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]