Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bjelovarski poljoprivrednici
  • 18.01.2018. 10:30

Dvostruko veće potpore za bjelovarske poljoprivrednike

Na području Grada Bjelovara, u suradnji s Agronomskim fakultetom, započinje i realizacija projekta svinjogojskog nukleusa za proizvodnju autohtonih bjelovarskih svinja.

Foto: Tugomir Pemper
  • 1.470
  • 118
  • 0

Ako je suditi prema početku godine, 2018. godina bi mogla biti prekretnica u strategiji razvoja poljoprivrede na području Grada Bjelovara. Prije svega će bjelovarski proizvođači, koji imaju registrirana obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, moći u 2018. godini koristiti ukupno 18 mjera potpore ili dvostruko veći broj mjera nego 2017. godine i to u iznosu koji je također dvostruko veći nego prošle godine.

Potpore su daleko premašile milijun kuna. Među ovogodišnjim potporama su potpore za stočarstvo, voćarstvo i povrtlarstvo te subvencija zakupa četiri kocke štanda na Gradskoj tržnici.

Promijenjeni uvjeti za dobivanje potpora

Novost koja je najviše obradovala poljoprivrednike su promijenjeni uvjeti za dobivanje potpora. Oni su ove godine prilagođavane poljoprivrednim proizvođačima da bi se povećala iskoristivost potpora koja do sada nažalost nije bila velika upravo zbog uvjeta koje je mogao poštivati samo mali broj poljoprivrednika. Pri izradi uvjeta ove godine su se poslušale sugestije samih poljoprivrednika i iskustva s terena.

Među ovogodišnjim potporama su potpore za stočarstvo, voćarstvo i povrtlarstvo te subvencija zakupa četiri kocke štanda na Gradskoj tržnici.

Gradski su čelnici predstavljanje svojih mjera koje su na raspolaganju bjelovarskim poljoprivrednicima organizirali pred neočekivano velikim brojem poljoprivrednika. Svih 18 mjera predstavio je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić koji je ocijenio da velik odaziv poljoprivrednika znači ostvarivanje željenog cilja, približavanje poljoprivredi i poljoprivrednicima.

Naime, komunikacija između javne uprave i poljoprivrednika bila je do sada zapostavljena i novi su gradski čelnici obećali da će to ubuduće promijeniti.

Projekt autohtonog svinjogojskog nukleusa

Predstavljanje potpora za 2018. godinu nije bila jedina novost u bjelovarskoj poljoprivredi. Još je veća i značajnija nova strategija u razvoju bjelovarskog svinjogojstva.

Posebno je zanimljiv početak realizacije projekta svinjogojskog nukleusa u suradnji s Agronomskim fakultetom na području Grada. To je bitna novost koja daje strategiji razvoja bjelovarske poljoprivrede novu kvalitetu.

U prilog osnivanju svinjogojskog nukleusa je analiza Agronomskog fakulteta kojom je ustanovljeno da je u okolici Bjelovara najbolja genetika svinja na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Do sada je ograničenje značajnijeg i bržeg razvoja svinjogojstva bio premali broj svinja i prasadi u uzgoju, odnosno stalan pad broja uzgajivača.

Ponuda originalnog bjelovarskog mesa

U prilog osnivanju svinjogojskog nukleusa je analiza Agronomskog fakulteta kojom je ustanovljeno da je u okolici Bjelovara najbolja genetika svinja na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Grad Bjelovar u suradnji s Agronomskim fakultetom pobrinuo bi se za jednu dobru i novu genetiku, a preko projekta potpora bi se povećavao broj uzgajivača prasadi. Na području grada ostalo je nekoliko uzgajivača kojima treba pomoći da podignu razinu tehnologije i osposobiti ih da mogu prihvatiti uzgoj pasmine prema projektu Fakulteta s jednom novom i kvalitetnom genetskom osnovom koja bi rezultirala pravom autohtonom bjelovarskom svinjom.

Čelni su ljudi Grada Bjelovara objasnili da žele napraviti ponudu originalnog bjelovarskog mesa koje bi se proizvodilo na nekoliko mikro-lokacija na području grada u kojima bi se poticao uzgoj autohtonih bjelovarskih svinja.

Foto: Tugomir Pemper


Tagovi

Bjelovarski poljoprivrednici Potpora Grad Bjelovar Igor Brajdić Bjelovarsko svinjogojstvo


Autor

Tugomir Pemper

Više [+]

Nakon 30-godišnje profesionalne karijere u Večernjem listu, na mjestu novinara i urednika te pisanja i uređivanja više informativnih tiskovina lokalnog i regionalnog karaktera, i dalje objavljuje tekstove u raznim tiskovinama i na portalima, a bavi se i publicističkim radom, ponajviše iz područja lovnog turizma, biciklizma i različitim drugim temama koje su povezane sa životom u prirodi. Član je Hrvatskog novinarskog društva (zamjenik predsjednika ogranka HND Bjelovar).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer