Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • UNWTO
  • 03.12.2021. 13:30
  • Istarska, Kaštelir-Labinci

U mreži najboljih turističkih sela svijeta i Kaštelir-Labinci

Na natjecanje koje je prvi put organizirala Svjetska turistička zajednica nominirano je čak 174 sela iz 75 država. Njih 44 dobila su oznaku "najboljeg", a još 20 mogućnost nadogradnje. Sva 64 sela uvrštena su, pak, u mrežu najboljih turističkih sela svijeta.

Foto: kastelir-labinci.hr
  • 1.715
  • 259
  • 0

Kaštelir-Labinci uvršten je u mrežu najboljih turističkih sela svijeta.

Kako je objavila Svjetska turistička zajednica (UNWTO), ova Općina smještena tek 10 kilometara od Poreča, s još 19 mjesta svijeta ušla je u tzv. program nadogradnje kojim će dobiti potporu UNWTO-a i njihovih partnera u radu na problematičnim područjima.

Podsjećamo, selima ili općinama koja su izvanredan primjer destinacije ruralnoga turizma i predana održivosti u svim oblicima - ekonomskoj, društvenoj i okolišnoj dodijelila se oznaka "Najbolja turistička sela UNWTO-a", a program nadogradnje namijenjen je onima koja u potpunosti ne ispunjavaju kriterije za dobivanje oznake. 

Na natjecanje koje je prvi put organizirala Svjetska turistička zajednica nominirano je čak 174 sela iz 75 država. Njih 44 dobila su oznaku "najboljeg", a još 20 mogućnost nadogradnje. Sva 64 sela uvrštena su, pak, u mrežu najboljih sela odnosno UNWTO Best Tourism Villages Network.

Inače, za prestižnu nagradu, naše je Ministarstvo turizma i sporta nominiralo općine Motovun i Kaštelir-Labinci iz Istarske i Veliko Trojstvo iz Bjelovarsko-bilogorske županije. 

U Općini Kaštelir-Labinci, kako nam je tijekom nominacije otkrio načelnik Đulijano Petrović, od otprilike 1.500 stanovnika čak se polovica bavi poljoprivredom te proizvodnjom vlastitih domaćih proizvoda poput vina, krumpira, maslinovog ulja, meda i povrća koji se izvrsno uklapaju u autohtonu gastronomsku turističku ponudu. Petkom su pokrenuli Free Friday Tasting, manifestaciju u kojoj posjetitelji mogu besplatno kušati specijalitete lokalnih OPG-a, te ih kupiti po promotivnim cijenama. 

"Ovo je odlično, veliko, veliko priznanje i poticaj za sve nas da možemo bolje. Očekujemo da ćemo se u narednom periodu popeti još više", ponosan je načelnik općine pred kojom je sada jača suradnja s Ministarstvom turizma i Svjetskom turističkom zajednicom.   

U utrci za titulu najboljeg turističkog sela svijeta Veliko Trojstvo, Kaštelir-Labinci i Motovun

Ponovio nam je da je svojevrsno odličje svim mještanima, poduzetnicima, ugostiteljima, poljoprivrednicima, iznajmljivačima i drugim vrijednim ljudima.

Ova mala općina turistički je smještaj povećala unazad tri godne na 2.002 kreveta, imaju u ponudi i ruralni kamp odnosno robinzonski smještaj, otvorena je prva mala pivovara, proizvode i lokalno bezalkoholno domaće piće, razvijaju lovni turizam..., sve u cilju razvoja destinacije prepoznatljivog autohtonog imidža.

Popis sela diljem svijeta koja su dobila titulu najboljih turističkih možete pročitati ovdje


Tagovi

UNWTO Najbolja turistička sela svijeta Kaštelir-Labinci Svjetska turistička zajednica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]