Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • UNWTO
  • 01.10.2021. 13:00

U utrci za titulu najboljeg turističkog sela svijeta Veliko Trojstvo, Kaštelir-Labinci i Motovun

Sama nominacija je veliko priznanje. Dobitnici smo u svakom slučaju, ističu čelni ljudi triju općina naglašavajući da najveće zasluge idu mještanima i vrijednim OPG-ovima.

Foto: UNWTO/Općina Veliko Trojstvo
  • 1.830
  • 293
  • 0

Titulu najboljeg turističkog sela svijeta moglo bi osvojiti i jedno od tri hrvatska! Za prestižnu nagradu koju prvi put dodjeljuje Svjetska turistička zajednica, naše je Ministarstvo turizma i sporta nominiralo općine Motovun i Kaštelir-Labinci iz Istarske i Veliko Trojstvo iz Bjelovarsko-bilogorske županije. 

Naime, države članice UNWTO-a mogle su prijaviti do tri kandidata - sela ili općine koji će se predstaviti kao pokretači održive promjene u socijalnom, gospodarskom i okolišnom aspektu u svakoj od zemalja.

"Sama nominacija je veliko priznanje! Jedini smo nominirani iz kontinentalne Hrvatske, uz dvije istarske općine, a Istra je drugi svijet za nas. Baš smo ponosni i sretni", kaže nam načelnik Marko Kutanjac

Zasluga tome, naglašava, pripada mještanima i vrijednim OPG-ovcima koji proizvode vina, sireve, voće, povrće. "Mi smo vam jedini u Hrvatskoj koji imamo alpake - uzgoj i preradu vune. Tu su eko kuća, eko okućnice, konjičke i biciklističke staze... Imamo što pokazati", ponosno nabraja prvi čovjek mjesta u srcu Bilogore, udaljene svega osam kilometara od Bjelovara. 

Etno kuća u Velikom Trojstvu (Foto: Općina VT)

"Za pet minuta smo u centru grada", dodaje načelnik općine koja broji oko 2.700 stanovnika, navodeći da je uistinu riječ o velikom priznanju na koje su izuzetno ponosni. 

Zasluge idu mještanima i OPG-ovcima 

Ništa manje ponosan nije ni Đulijano Petrović, prvi čovjek Općine Kaštelir-Labinci, smještenoj tek 10 kilometara od Poreča. 

"Od otprilike 1.500 stanovnika čak se polovica bavi poljoprivredom te proizvodnjom vlastitih domaćih proizvoda poput vina, krumpira, maslinovog ulja, meda i povrća koji se izvrsno uklapaju u autohtonu gastronomsku turističku ponudu", otkriva dodajući da su petkom pokrenuli Free Friday Tasting, manifestaciju u kojoj posjetitelji mogu besplatno kušati specijalitete lokalnih OPG-a, te ih kupiti po promotivnim cijenama. 

Turistički su smještaj povećali unazad tri godne na 2.002 kreveta, imaju u ponudi i ruralni kamp odnosno robinzonski smještaj, otvorena je prva mala pivovara, proizvode i lokalno bezalkoholno domaće piće, razvijaju lovni turizam... Kako nam otkriva, u odabiru tko će biti kandidat za prestižnu nagradu, gledalo se čak devet kriterija: ne samo ruralni turizam već i kulturna i prirodna baština, gospodarski i socijalni aspekt, infrastruktura pa i sigurnost po pitanju Covid-19. 

"Kaštelir-Labinci je jedinstvena po riješenoj kanalizaciji s biljnim pročišćivačem što je, ne samo jedinstveno na razini Hrvatske, već i Europe", napominje Petrović.

Iznimno su, naglašava, ponosni na nominaciju koja im je pružila dodatni vjetar u leđa za ulaganje daljnjih napora prema razvoju destinacije prepoznatljivog autohtonog imidža. "Nacionalna kandidatura za ovu nagradu nije priznanje samo Općini ili Turističkoj zajednici, već je svojevrsno odličje svim našim mještanima, poduzetnicima, ugostiteljima, poljoprivrednicima, iznajmljivačima i drugim vrijednim ljudima“, naglašava načelnik.

Poljoprivreda je itekako razvijena u Općini Kaštelir-Labinci (Foto: Facebook/Kaštelir Labinci)

I Motovun na čiji spomen nam je prva asocijacija filmski festival, ima se s čim pohvaliti u sektoru ruralnog turizma i poljoprivrede. Naime, kako nam je otkrio načelnik Tomislav Pahović, posebice se ističe mjesni odbor Kaldir gdje je voćarstvo izrazito razvijeno. 

"Čak 70 posto voća koje se proda na našem poluotoku je - kaldirsko, a radi se i na brendu istog naziva. Imamo i sedam renomiranih i svjetski poznatih vinara, sigurno ćemo kroz tri godine biti predvodnici vinskog turizma", ponosan je dodajući da se u općini koja ima svega oko 1.100 stanovnika održala i međunarodna konferencija Iter Vitis. Ujedno, uz vinarstvo, razvija se i maslinarstvo, niču novi nasadi. 

"Mi smo vam mala općina, nismo na moru i moramo se duplo više truditi. Ova nas je kandidatura ugodno iznenadila jer Hrvatska je bogata predivnim mjestima, konkurencija je ogromna. Dobitnici smo kako god bude jer čak i ona mjesta koja ne osvoje nagradu dobit će smjernice što popraviti kako bi napredovala", naglašava Pahović.

Izbor krajem godine u Maroku

Naime, prema onome što je otkrila Svjetska turistička zajednica, selima koja su izvanredan primjer destinacije ruralnoga turizma i koja su predana održivosti u svim oblicima - ekonomskoj, društvenoj i okolišnoj dodijelit će se oznaka "Najbolja turistička sela UNWTO-a", a onima koja u potunosti ne ispunjavaju kriterije za dobivanje oznake bit će omogućen program nadogradnje kojim će dobiti potporu UNWTO-a i njihovih partnera u radu na problematičnim područjima.

Iz motovunskog mjesnog odbora Kaldir dolazi 70 posto voća koje se proda u Istri (Foto: Depositphotos/Yurephoto)

Izradit će se i mreža "Najbolja turistička sela UNWTO-a" koja će pružiti prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi, učenje i stvaranje novih prilika za razvoj. Kako navode iz UNWTO-a, cilj inicijative je ojačati ulogu turizma kao pozitivne snage za transformaciju, ruralni razvoj i dobrobit zajednice. Njome se nastoji i povećati prinos turističkoga sektora smanjenju regionalnih nejednakosti i borbi protiv depopulacije ruralnih područja.

Također, nastoji se unaprijediti uloga turizma u vrednovanju i zaštiti ruralnih sela, zajedno s krajolicima, sustavima znanja, biološkom i kulturnom raznolikošću, lokalnim vrijednostima i aktivnostima, uključujući gastronomiju.

Službena objava odabranih i nagrađenih sela bit će tijekom 24. zasjedanja Glavne skupštine UNWTO-a koja će se održati od 30. studenoga do 3. prosinca ove godine u Marakešu u Maroku. 


Tagovi

UNWTO Najbolja turistička sela svijeta Kandidati Hrvatska sela Motovun Veliko Trojstvo Kaštelir-Labinci Marko Kutanjac Đulijano Petrović Tomislav Pahović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kmečki Glas iz susjedne Slovenije prošle je godine obilježio 80 godina rada na informiranju poljoprivrednika. Ova vodeća agrarna redakcija z Dežele danas zapošljava 24 medijska djelatnika te uz tjednik i portal ima bogatu izdavačku djelatno... Više [+]