Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šokačka lady
  • 07.04.2023. 10:30
  • Vukovarsko-srijemska, Županja

Šokačka Lady, zavičajni muzej, ali i grad gdje je prvi put u Hrvatskoj igran nogomet i tenis

Na prvom katu je prikazan način života od prapovijesti pa sve ne tako davne povijesti koju je obilježilo otvaranje tvornice tanina i dolazak u Županju engleskih industrijalaca, kažu u Zavičajnom muzeju Stjepan Grubor.

Foto: Marinko Petković
  • 2.100
  • 164
  • 0

Na vratima stare kuće za odmor pod nazivom "Šokačka lady" dočekat će vas osobno njeziv vlasnik Marko Maroševac, te rado upoznati s njezinom bogatom povijesti, ali i Županje, koja ima i Zavičajni muzej Stjepan Grubor, originalne suvenire iz kućne radinosti kao i spomenik prvoj nogometoj lopti na ovim prostorima.

"Staru šokačku kuću s velikim dvorištem, kakvo je bilo nekada, pretvorili smo u ugodan prostor za boravak", kaže nam navodeći da predstavlja spoj šokačke arhitekture pomiješane s njemačkim stilom uređenja. Sve u unutrašnjosti je retro, od drveta, kao i ormari, vitrine, stolovi i stolice.

"Ime je dobila po našoj Katarini Horvatović, koja je udajom za bogatog engleskog industrijalca u svom rodnom gradu popularizirala tenis, ali i zabave koje su počinjale lovom, a završavale plesom. U ovoj kući se nalazi i njezina orginalna komoda", otkriva Maroševac, koji je i predsjednik konjogojske udruge Stari graničar.

Zavičajni muzej s kostima mamuta iz Save 

On ima 10 lipicanaca, koji su neraskidivi dio bogate tradicije, a koja se prenosi sa koljena na koljeno. Dodaje da je to prije svega ljubav i ponos, koji i puno košta, ali nema, napominje, pravog Šokca bez konja na smotri kao što je Šokačko sijelo, koja je nedavno u ovom gradu okupila 100-njak konjanika o čemu smo već pisali. "Malo je lakše ako se bavite poljoprivredom, pa imate svoje sijeno i žito, a i poticaji 'dobro dođu' iako nisu veliki", otkriva Marko, koji se uzda u ruralni turizam jer predstavlja dobar spoj domaće hrane i turističke ponude.

Lipicanci su šokačka ponos i dika

Kako biste što bolje upoznali povijest, ali i sadašnjost ovog grada, najbolje se uputiti u muzej, koji ima i vrijedan arheološki postav u Čardaku, što je kolokvijalni naziv za muzej. Do njega možete doći pješice, biciklom ali i posebnim taksijem u Županji - kolima koja vuku dva konja, u vlasništvu Luke Galovića poznatog kao Papuškin.

Zavičajni muzej Stjepan Gruber smješten je u jedinoj vojno-krajiškoj zgradi, stražarnici iz vremena Vojne krajine. One su se protezale u tadašnju granicu s Osmanskim carstvom, u slučaju Županje uz rijeku Savu, i bili smješteni na udaljenosti otprilike 1,5 km jedna od druge. Muzej je otvoren prije sedamdeset godina, a postava je impozantna, jer ima i kosti mamuta izvađenog iz Save.

Možete ga razgledati sami, ali i u društvu ravnatelja Hrvoja Tkalca, strastvenog zaljubljenika u arheologiju i povijest, koji će razgled započeti u prizemlju, pred eksponatima koji pričaju priču o nastanku grad. Na prvom katu je prikazan način života na ovoj destinaciji od samih početaka, odnosno prapovijesti pa sve ne tako davne povijesti koju je obilježilo otvaranje tvornice tanina i dolazak engleskih industrijalaca.

Oni su zaslužni što se 1880. godine prvi put igrao nogomet u Županji (opisana kao čudna igra u kojoj odrasli ljudi trče na nekom loptom, op.a.) što je ujedno bio početak igranja nogometa u Hrvatskoj. U tu čast, na središnjem gradskom trgu kralja Tomislava vidjet ćete spomenik lopti kojeg je 2015. godine poklonio Hrvatski nogometni savez. Bio je to novi spomenik, zamjena za nekadašnju loptu koja je stajala na ovom trgu, a koja je stradala tijekom Domovinskog rata. Kad ste ovdje, pogledajte i zgrade koje se nalaze na ovom mjestu.

Suveniri od nogometne lopte, reketa do parobroda

Roza se zove ljepotica, a žuta Žaklina (po Jacqueline Kennedy). Dok gledate spomenik lopti, čut ćete i priču o lokalnom nogometnom klubu Graničar koji postoji od 1920. godine, a kad smo kod povijesti i sporta Županja je i grad prvog igranja tenisa u Hrvatskoj. I ovaj bijeli sport se počeo igrati 1880. godine, prvo u društvu engleskih industrijalaca koji su ovim sportom ispunjavali slobodno vrijeme nakon posla. Baš kao i za nogometnu loptu, ovdje ćete vidjeti i spomenik tenisu koji se nalazi pored teniskih terena. 

Šokačka kuća 

Inače, kad je riječ o ovom gradu, suveniri mogu biti razni od tamburica, komada kulina, dobar med..., ali ima i nešto posebno što svojim vrijednim rukama, već desetljećima, svakodnevno izrađuje Katica Pauković. Po struci ekonomistica, glina joj je prvotno bila "antistres terapija", a danas, kad je u mirovini, ozbiljan posao, koji možete doživjeti i uživo.

Naime, njezin je atelje uvijek otvoren za one koji žele ponijeti nešto posebno. Katica je osmislila i patentirala tri suvenira: kasicu u obliku nogometne lopte, posudu za nakit koja nosi lik Šokačke lady s dodatkom teniskog reketa koji može poslužiti prilikom kuhanja i parobrod, repliku prvog hrvatskog parobroda Sloga koji je plovio ovim riječnim tokom.

Svi su izrađeni unikatno jer ih vrijedne ruke Katice oblikuje na glinenom kolu, potom svaki predmet ručno rezbari, stavlja u peć, a neki se peku i tri puta i na kraju pakiraju i stavljaju na police. Ova vitalna žena, vedra duha i zaraznog osmijeha već je dugo 'zaštitni znak' Županje, pa mnogi njezini stanovnici, ali i turisti njezine rukotvorine nose u bijeli svijet. 


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Šokačka lady Kuća za odmor Marko Maroševac Zavičajni muzej Stjepan Grubor Lipicanci Nogomet Tenis Katica Pauković Katarina Horvatović


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.