Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šokačko sijelo
  • 14.02.2023. 10:25
  • Vukovarsko-srijemska, Županja

Sijelo u Županji: Nema pravog Šokca (i Šokice!) bez konja

Najstarija i najveća kulturno-turistička manifestacija u županjskoj Posavini i ove godine oduševljava. Održan je i izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji Šokački cvit.

Foto: Marinko Petković
  • 901
  • 128
  • 0

Šokačko sijelo najstarija je i najveća kulturno-turistička manifestacija u županjskoj Posavini, utemeljena davne 1968. godine, samo godinu dana nakon Vinkovačkih jeseni, a koja se kontinuirano odvija u Županji u pokladno vrijeme te baštini zavičajne tradicijske vrijednosti Slavonije i zapadnog Srijema. Ove godine traje punih 12 dana, sve do utorka, 21. veljače.

"Nema pravog Šokca bez konja, a ja ih imam sedam i trebam za njih izdvojiti sedam hektara zemlje ili po tisuću eura, ali ne žalim. To je prije svega ljubav, a ona je, kažu, 'slijepa'. Kada vidite svu ovu prirodnu ljepotu i ponos, onda vam je srce na mjestu i ne žalite ni vrijeme ni sav trud koji oni traže", u jednom dahu je kazao predsjednik Prve pjevačke konjice "Sinđir" Adam Svirčević koji je na manifestaciju stigao u društvu dvojice sinova. 

Konji su posebna ljubav

Na čelu velike povorke s čak 122 konjanika bio je Vinko Filipović, koji je za Šokačko sijelo na ulice Županje dovezao saonice sa slamnatim konjem u prirodnoj veličini, a demonstrirao nam je i tehniku pucanja kandžije, koja se nekada koristila za čuvanje stoke. Dodao je da danas dobra kandžija košta 100 eura, a mora biti napravljena od juneće kože. Vinko je stigao s dva unuka, a za pravi ugođaj, kaže, nedostaje jedino malo snijega, jer saonice 'ne mogu po suhom'.

Bila su tu i šokačka kola s dva lipicanca, gazde Luke Galovića poznatog kao Papuškin, kojem je asistirao zet Mato, jer su konji, nakon zimske stanke, bili prvi put upregnuti i to se odrazilo na njihovo ponašanje. Luka nam je otkrio da iza svega stoji njegova kćerka, koja je bila inicijator vraćanja konja u dvorište te ih danas imaju četiri. "To nas zadovoljstvo osim cjelodnevne skrbi o prekrasnim doratima, košta mjesečno 300 eura", otkriva Galović zadovoljan što je njegovo domaćinstvo bilo jedno od pet postaja, koja su ove godine lijepo ugostila i počastila stotine konjanika, ali i brojne goste koji su došli u Županju.

Vinko Filipović dovezao je saonice sa slamnatim konjem 

Među njima je bilo i osam konjanika iz Golubinaca u Vojvodini. Boris Mesaroš nam je otkrio da se rodila i ljubav između Županje i Golubinaca, a obećao je da će nagodinu jahati svoje konje, jer su ih ove godine posudili od prijatelja iz Županje. Čuli smo da su stigli i gosti iz Sjeverne Makedonije.

Šokački cvit otišao u Bač iz Vojvodine

Naime, unatrag nekoliko godina na Šokačkom sijelu se predstavilo više od 3.000 izvođača, većinom članova zavičajne folklorne i vokalne skupine, svirači na tradicijskim glazbalima, članovi konjogojskih udruga, dječje skupine, pučki pisci i drugi nositelji tradicijskih vrijednosti, kao i gostujuće folklorne vokalne skupine iz Hrvatske i inozemstva.

U sklopu svečanog otvorenja, kojeg je proglasio gradonačelnik Damir Juzbašić te župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić, održan je i jedinstven izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji Šokački cvit

Natjecanje je to koje spaja ljepotu, tradiciju i način prezentacije narodnih običaja, a od 15 natjecateljica, mladih snaša iz Županje, Bošnjaka, Babine Grede, Starih Mikanovaca, Bača, ali  Našica, Bizovca..., teško je bilo odabrati najljepšu. Ta je odluka pala na stručni žiri u kojem su bili Janja Juzbašić i Marta Huber iz Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber Županja, Katarina Bušić etnografski muzej Zagreb i Josip Forjan, ravnatelj Centra za tradicijsku kulturnu baštinu.

Najljepšom djevojkom u narodnoj nošnji proglašena je Valentina Jurković

Oni su najljepšom djevojkom u narodnoj nošnji proglasili Valentinu Jurković (16) iz Bača u Vojvodini. Dorotea Jagarniš iz Županje bila je druga, a treća u izboru je Božena Černava iz Našica. Zabava nakon otvorenja trajala je do dugo u noć, a Županjom se orila tamburica i popularni bećarac. 

Šokački čušpajz i sajam Zlatne niti

Kako smo čuli, u pokladno se vrijeme u ovom gradu već 56 godina održava Šokačko sijelo. Sve je počelo davne 1968. godine kad je bilo samo nekoliko folklornih priredbi na kojima su nastupala kulturno-umjetnička društva s područja tadašnje Općine Županja. S godinama, program se počeo popunjavati novim sadržajima poput revije narodnih nošnji, izbora najljepše Šokice/Šokca, etnografskim, likovnim i gospodarskim izložbama, programima koji na poseban način potiču očuvanje i promicanje tradicijske zavičajne baštine.

Nakon vikenda koji je bio u znaku otvorenja, u ovom tjednu ovaj grad nudi pregršt zanimljivih sadržaja. Na Valentinovo će u podne biti promocija slikovnice za djecu kustosice Marta Huber i akademskog slikara Mislava Lešića: Priča o lopti kroz koju je na poseban način ispričana priča o Županji kao gradu u kojem se prvi put zaigrao nogomet pravom kožnom loptom prije više od 100 godina. Nadalje, 15. veljače slijedi prikaz Pokladni ophod: vuk i bule, potom u gradskoj knjižnici radionica zlatoveza, a dan će završiti Šokačkim čušpajzom hrvatskog radija Županja.

Šokačko sijelo je poznato i po sajmu Zlatne niti koji će biti otvoren u četvrtak, 16. veljače, na središnjem trgu kralja Tomislava i trajat će sve do nedjelje, 19. veljače, kada će ponovo ulicama proći Pokladna povorka. 

I vi još stignete - Šokačko sijelo traje do 21. veljače 

Osim Grada Županje, koji ima i Izvršni odbor Šokačkog sijela/Odbor za kulturu i gradske Turističke zajednice, u organizaciji sudjeluju i lokalne udruge u kulturi; KUD "Tomislav", KUU "Kristal-Sladorana", KC "Igrišće", KU "Stari Graničar" i Povijesna postrojba "Serežani", te PPK Sinđir..., koji su se potrudili na poseban način osmisliti dramske i zabavne sadržaje te uprizoriti događaje/poslove iz nekadašnjeg seljačkog, odnosno narodnog života.


Fotoprilog


Tagovi

Šokačko sijelo Tradicija Poklade Konji Šokački cvit Adam Svirčević Vinko Filipović Luka Galović Boris Mesaroš Valetina Jurković Dorotea Jagarniš Božena Černava


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.