Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicijska kuhinja
  • 12.06.2022. 12:00
  • Splitsko-dalmatinska, Vidova gora

Nema do bračke janjetine? Donosimo recept seoskog domaćinstva Gažul

Najbolje je da je janjac friško zaklan. Šta se reče, meso iz kože, riba iz mora, komentira Ivan Gospodnetić otkrivši da od začina koriste jedino krupnu morsku sol, a za pečenje žeravu od bračke česmine

Foto: Maja Celing Celić/arhiva SD Gažul
  • 2.430
  • 189
  • 0

Na obroncima Vidove gore, na Braču, nalazi se Seosko domaćinstvo Gažul kojega vodi mladi Ivan Gospodnetić, uz pomoć sestre Jerke. Duga je povijest ovoga mjesta za kojega nigdje nećete vidjeti reklamu jer, kako nam pripovijeda Ivan, usmena predaja je njihov jedini marketing. 

Na gotovo 600 metara nadmorske visine se nalazi nekoliko kamenih kuća koje su prije 200 godina izgradili četiri brata iz obitelji Gospodnetić. Stare kamene blokove su donijeli pomoću magaraca. Tada su im služile za privremeni boravak dok su ovce na ispaši. 

Dašak starih i prastarih vremena 

Prije 25 godina je Nikola Gospodnetić, zvani Bežmek, oživio ovo mjesto koje danas vrvri posjetiteljima od ožujka do listopada. 

Jedini marketing je usmena predaja 

Samo domaće, politika je ove kuće. Imaju 150 ovaca, a godišnje bude oko 140 janjića od kojih 10 posto ostave kako bi održali stado. Sve ostalo prodaju kao specijalitete na svom imanju, a kada usfali, kupe od drugih OPG-ovaca s otoka. 
 
"Sada u predsezoni i postsezoni imamo dosta planinara, šetača, biciklista, ali i domaćih ljudi. Većinom su u pitanju ručkovi, a kako postaje vruće prebacuje se na večere. Dolaze nam i individualni gosti koji su za nas saznali po preporuci. Jedina reklama nam je što jedan drugom reču", priča nam Ivan i dodaje da nemaju kapaciteta za masovni turizam. Struju dobivaju pomoću solara, voda koju koriste je kišnica, iz gustirne. 

Mjesto vrvri posjetiteljima 

Zato su se bazirali na male grupe koje se, ističe, moraju unaprijed najaviti i rezervirati mjesto.  

"Time garantiramo kvalitetu i to da spremimo friško zaklane janjce. Nema kod nas zamrznutog mesa", naglašava ovaj mladi Bračanin. 

Kaže, bračka janjetina je posebna po tome što se kolju mali janjci, oni od 10 pa i manje, a najviše do 12 kg. "Nisu puno masni, imaju raznovrsnu ispašu. Dohranjujemo ih s vrlo malo kukuruza ili ječma. Ovce imaju malu količinu mlijeka, ali dosta masnog. Navikle su na škrtu zemlju pa uz manje paše mogu odgojiti janjce.

Janjac u cijelo 

Najveći specijalitet kuće je janjac u cijelo. "Najbolje je da je friško zaklan. Šta se reče, meso iz kože, riba iz mora, to je daleko najkvalitetnije", komentira Ivan otkrivši da od začina koriste jedino krupnu morsku sol, a za pečenje žeravu od bračke česmine, odnosno hrasta crnike.

Peka čeka

Nekada su se janjci pripremali na drvenim ražnjevima koje je okretala ljudska ruka. Na Gažulu danas imaju motor za 16 janjaca od jednom. Iako se ne čini da oko pripreme ovoga jela postoji posebna filozofija, ipak pitamo Ivana kako oni to rade. 

Kaže, ražanj s janjecm se postavi 25 do 30 cm od žari, a okretaj motora je do 10 puta u minuti. "Ispočetka se topi laganom žeravom, a kasnije se pojačava intenzitet žara, da se zapeče. Otprilike sve traje dva sata", jednostavan je recpet. Dakle, ne peče se na vatri nego na žari od česmine koja ima mali godišnji prirast, jako je tvrdo drvo koje daje kaloričan žar.  

Čim je janjetina gotova, skidaju je s ražnja, sijeku i poslužuju vruću s krumpirom ispod peke i mladom kapulicom

Sve od janjetine se iskoristi

Ali, nije to jedino na jelovniku Gažula, dapače. Ako je janjac malo veći, priča Gospodnetić, od 12 kg nadalje, masniji, onga ga spremaju na manje komade i peku na špicu, kako se ondje kaže. Također koriste samo krupnu morsku sol, no u tom slučaju se kraće peče. Spremaju meso i pod pekom, s povrćem, a tu je i janjetina na lešo kao i tripice. 

"Spremamo i vitalac, janjeće iznutrice omotane maramicom, ili zdorom kako ju mi zovemo te na kraju i crijevima. Isto se začinjava samo krupnom morskom soli. Služi se kao predjelo, izrezan na manje komade. On je dosta zasitan, ima jak okus i, ili ga volite ili ne", smije se. 

Dva janjca u cijelo i jedan vitalac (Foto: SD Gažul)

Da ne bi bilo da nude samo meso, na domaćinstvu uzgajaju i povrće. "Nedavno smo ga usadili jer smo na velikoj nadmorskoj visini pa su noći hladne. A što nemamo, kupujemo od naših OPG-ova", kaže Ivan dodajući da ipak veći dio ljeta imaju svoje povrće koje gosti sami mogu ubrati iz vrta. Također, prave i svoje sokove, vino ili, što bi ovaj mladi domaćin rekao, samo je mineralna kupovna. 

Neizostavni su i deserti. "Spremamo hrapoćušu, ovčju skutu s medom te brački ovčji sir od jednog dana, karmeliziran u šećeru". 

Dakle, ako vas ovoga ljeta put odvede na Brač, svratite jedan dan i do Gažula gdje možete uživati u miru i hladu borove šume. No, svakako im se najavite


Fotoprilog


Tagovi

Janjetina Recept Janjetina s ražnja Gažul Ivan Gospodnetić Janjetina na špicu Vitalac Seosko domaćinstvo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!