Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natjecanje u oranju
  • 15.09.2014. 14:35

U Požegi održano 12. Natjecanje u oranju!

Svake godine Hrvatska bilježi sve bolje rezultate na svjetskim natjecanjima jer ova manifestacija postaje jedna od najvećih ruralnih priredbi u Hrvatskoj.

  • 228
  • 18
  • 0

Orači iz 16 županija odmjerili su snage u 12. Natjecanju u oranju Republike Hrvatske, koje se održalo na ratarskim površinama Poljoprivredno-prehrambene škole Požega. Isto tako, zabilježen je i rekordan odaziv natjecatelja na 3. Državno natjecanje u oranju s konjima, njih 12 iz četiri županije. Najuspješniji u kategoriji plugova premetnjaka bio je Milenko Hrgović iz Virovitičko-podravske, a u kategoriji plugova ravnjaka Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije. Najuspješniji u oranju s konjima bio je Ivan Despotović iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Natjecanje u oranju

12. državno natjecanje u oranju, održano je u do sada najtežim uvjetima, zbog obilnih kiša proteklih dana.

Natjecanje su završili svi natjecatelji, a kvaliteta oranja koju su pokazali bila je na vrlo visokoj razini, što je odraz vrlo dobre pripremljenosti većine ekipa za ovo natjecanje te ozbiljnosti kojom su mu pristupili.

"Ove godine natjecanje je obilježio vrlo velik broj mladih natjecatelja koji su pokazali zavidne vještine i znanje te nadamo se kako će se ovaj trend i idućih godina nastaviti.

Državno natjecanje u oranju ima svoje popratne sadržaje, koji obogaćuju ovu manifestaciju, to su izložbe poljoprivrednih proizvoda koje županije organiziraju za svoje OPG-e, izložba poljoprivredne mehanizacije i opreme, a već tri godine organiziramo državno natjecanje u oranju konjima. Ove godine, uz oranje konjima, kao tradicijski sadržaj, popratni događaj manifestacije je bilo i brzinsko povlačenja klada, što je također izazvalo veliko zanimanje prisutnih posjetitelja.

Organizacijski je ova priredba izuzetno zahtjevna, ali smo u ovih 12 godina, kako na županijskim natjecanjima, tako i u okviru državnog natjecanja uspjeli stvoriti održivi model natjecanja, zajedno s regionalnom i lokalnom razinom, udrugama, Savjetodavnom službom, te brojnim sponzorima. Svi su oni prepoznali vrijednost održavanja ove manifestacije za poljoprivrednike i ruralna područja. Prema već ustaljenoj tradiciji, unatoč lošem vremenu, na natjecanje je većina posjetitelja došla organiziranim prijevozom iz svih županija koje su se natjecale, a zapažen je bio i posjet iz Požege i okolice.", rekao je Tugomir Majdak, predsjednik Svjetske udruge za organizaciju natjecanja u oranju.

Natjecanje orača

Loši vremenski uvjeti nisu mogli pokvariti odaziv županijskih pobjednika u oranju, a oni su imali priliku u kvalificirati na svjetsko natjecanje u oranju u Danskoj. Organizatori ovogodišnjeg natjecanja su Požeško-slavonska županija i Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača.

"Ovo nije samo natjecanje nego i edukacija. Svaka priredba stvara novu kvalitetu u oranju koje značajno utječe na prinose u biljnoj proizvodnji. To je i cilj naše udruge. Mi smo bili organizatori i Svjetskog natjecanja u oranju i to znači da je i svjetska organizacija prepoznala Hrvatsku kao zemlju koja je dobra u organizaciji i edukaciji u oranju", rekao je predsjednik Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja u oranju, Ivan Katalinić.

"Svake godine Hrvatska bilježi sve bolje rezultate na svjetskim natjecanjima jer ova manifestacija postaje jedna od najvećih ruralnih priredbi u Hrvatskoj. No, moramo čuvati tradiciju i osim oranja traktorima imamo i popratnu manifestaciju, oranja konjima. To je naša tradicija koju ćemo očuvati budućim naraštajima", kaže Tugomir Majdak.

U sklopu manifestacije održana je i izložba poljoprivredne mehanizacije te Sajam poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u koji su se uključili brojni OPG-ovi iz cijele županije prezentirajući svoje proizvode.


Fotoprilog


Tagovi

Natjecanju u oranju Oranje Milenko Hrgović Tomislav Kuharić Ivan Despotović Ivan Katalinić Sajam OPG Požega Edukacija Svjetsko natjecanje Ruralna priredba Poljomehanizacija Tugomir Majdak


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!