Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tomislav Tolušić
  • 24.01.2017. 09:00

Tolušić o poljoprivredi Hrvatske u Bruxellesu

Ministar Tomislav Tolušić na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva EU u Bruxellesu!

Foto: Tugomir Majdak
  • 3.317
  • 329
  • 0

Ministar Tomislav Tolušić sudjelovao je u radu Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU koje je održano 23. siječnja 2017. u Bruxellesu.

Na sastanku Vijeća predstavljen je program rada malteškog predsjedništva, budući da je od 1. siječnja Malta preuzela šestomjesečno predsjedanje Vijećem, a naglasak je stavljen na prioritete u poljoprivrednom sektoru kao što su stanje na tržištu, budućnost zajedničke poljoprivredne politike, pojednostavljenje zajedničke poljoprivredne politike, međunarodna trgovina, prilagodba poljoprivrede klimatskim promjenama.

Raspolaganje malom plavom ribom u Jadranu

Najavljen rad na većem broju propisa iz područja ribarstvene politike, od kojih je za Hrvatsku najvažniji propis koji se odnosi na donošenje višegodišnjeg plana upravljanja malom plavom ribom u Jadranu. Hrvatska je podržala prioritete iz programa malteškog predsjedništva.

Prva od nama značajnih poljoprivrednih tema odnosila se na međunarodnu trgovinu Europske unije poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima. Komisija je predstavila rezultate studije o kumulativnom učinku trgovinskih koncesija iz ugovora o slobodnoj trgovini između EU i trećih zemalja o kojima se trenutno pregovara ili se planiraju u budućnosti.

Slobodna trgovina između EU i trećih zemalja

Ministar Tolušić u raspravi je naglasio kako studija u velikoj mjeri predstavlja teoretsko razmatranje mogućih ishoda sklapanja trgovinskih sporazuma prema metodologiji koja ima ozbiljna ograničenja.

Prije svega, studija ne uključuje učinak necarinskih barijera, posebice sanitarnih i fitosanitarnih mjera koje mogu potpuno poništiti dogovorene trgovinske koncesije. Osim toga, studija nije uključila elemente zaštite oznaka zemljopisnog podrijetla, s obzirom na to da je politika kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sastavni dio zajedničke poljoprivredne politike i važan je element trgovinskih sporazuma.

Mljekarima preostaju proizvođačke organizacije

Druga važna tema bila je aktualno stanje na poljoprivrednom tržištu, s posebnim naglaskom na mliječni sektor gdje je Komisija predstavila izvješće o provedbi tzv. mliječnog paketa, odnosno skupa mjera koje se primjenjuju od listopada 2012. s ciljem stabilizacije tržišta mlijeka i mliječnih proizvoda.

Izvješće je nastalo temeljem odgovora država članica danih u okviru posebnog upitnika. Države članice su ukazale na potencijal udruživanja proizvođača u proizvođačke organizacije, pa se stoga u zaključku izvješća predlažu aktivnosti informiranja o prednostima udruživanja u proizvođačke organizacije.

Dobra vijest za Istrane, Teran je i naš!

Ministar Tolušić je pozdravio izneseno izvješće i složio se s prijedlogom da su potrebne dodatne mjere kojima bi se potaknulo udruživanje proizvođača i ojačala uloga proizvođačkih organizacija. "Kada govorimo o stanju na tržištu, vidljivi su neki pozitivni pomaci, međutim potrebno je nastaviti pratiti situaciju na tržištu kako bi se po potrebi reagiralo s odgovarajućim mjerama", izjavio je ministar Tolušić u svom izlaganju.

Hrvatskim proizvođačima dopušteno korištenje imena Teran

Slovenija je zatražila dodatnu točku vezanu uz problematiku Terana, a povod ovom zahtjevu je odluka Komisije da donese delegirani akt kojim će se hrvatskim proizvođačima omogućiti da u okviru zaštićene oznake izvornosti "Hrvatska Istra" označavaju nazivom "Teran" vina proizvedena iz istoimene sorte.

Ministar Tolušić odlučno je podržao usvajanje zakonodavnog akta Europske komisije kojim se pojašnjavaju uvjeti pod kojima se naziv Teran kao naziv vinske sorte može koristiti kod označavanja hrvatskog vina zaštićene oznake izvornosti "Hrvatska Istra".

Foto: Tugomir Majdak


Tagovi

Tomislav Tolušić Vijeće ministara


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."