AgroKlub.com

\

Vinogradarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Vinogradarstvo » Dobra vijest za Istrane, Teran je i naš!

Dobra vijest za Istrane, Teran je i naš!

Hrvatski teran

Dobra vijest za Istrane, Teran je i naš!

Datum: 23.01.2017. 10:30

Kategorija:

Vinogradarstvo

U komisiji navode kako će se hrvatskim vinarima u Istri omogućiti da i dalje prodaju vino pod imenom teran. Tom promjenom priznaje se činjenica da je teran također sorta grožđa u Hrvatskoj. Hrvatski teran bi na etiketama imao natpis Hrvatska Istra, a ispod bi manjim slovima pisalo - teran!

Europska komisija tvrdi da Hrvatska može prodati "Teran" vino iako je Slovenija registrirala sortu teran zaštićenom oznakom izvornosti.

Čeka se još samo formalni akt EK, čime će konačno biti riješen višegodišnji spor između Hrvatske i Slovenije. Dvije zemlje nisu se nikako mogle dogovoriti oko korištenja imena teran pa je spor razriješila EK pozivajući se na pozitivne propise i dobru europsku praksu.

Teran hrvatske Istre

U komisiji navode kako će se hrvatskim vinarima u Istri omogućiti da i dalje prodaju vino pod imenom teran. Tom promjenom priznaje se činjenica da je teran također sorta grožđa u Hrvatskoj. Hrvatski teran bi na etiketama imao natpis Hrvatska Istra, a ispod bi manjim slovima pisalo teran.

Čeka li nas tužba?

Sada je pitanje kako će na nastavak ove priče reagirati slovenska strana. Tamošnji mnistar poljoprivrede Dejan Židan najavio je tužbu prema EK, u slučaju da se Hrvatskoj dopusti korištenje imena teran.

Hrvatska i Slovenija vode spor oko imena teran već dvije godine. Slovenija je 2000. godine zaštitila teran kao autohtoni proizvod te je ulaskom u EU zaštitu prenijela u europski sustav zaštićenih autohtonih sorti. To je rezultiralo uklanjanjem vina teran hrvatskih proizvođača, izuzev starih zaliha, s polica trgovina.

Foto: Moreno Coronica

Broj pregleda članka: 2784; Uspješnost članka: 327.2

Tagovi: Europska komisija, Teran, Hrvatska Istra

Ključne riječi članka: dobra, vijest, za, istrane, teran, je, i, nas, teran, imena, hrvatska, slovenija, imena teran


Ante Vidović

Svi tekstovi autora

Autor Ante Vidović

Novinarstvom se bavi 11 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.


Anketa

Koji biste pick up izabrali za svoje gospodarstvo?

Ford Ranger (37%)

Isuzu D-Max (8%)

Mitsubishi L200 (5%)

Nissan Navara (8%)

Toyota Hilux (21%)

VW Amarok (20%)

Broj glasova: 148

Pregled svih anketa »

Komentiraj anketu »