Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU fondovi
  • 08.03.2019. 18:00
  • Varaždinska, Trakošćan

Što nam donosi novo financijsko razdoblje 2021-2027 u EU fondovima?

Održana je međunarodna konferencija o EU fondovima "Što nam donosi novo financijsko razdoblje 2021-2027 u EU fondovima? Učimo iz iskustva strateškog razvoja i provedbe EU projekata drugih zemalja članica EU".

Foto: Komunikacijski laboratorij
  • 1.622
  • 104
  • 0

U planu je nastavak sufinanciranja za siromašnije regije što uključuje i Hrvatsku, Nacionalna razvojna strategija za 2030. za cilj ima uspostaviti sustav i strateško planiranje, a gotovo 25% ugovora koji su u provedbi zahtijevaju produljenje provedbe, zaključci su dvodnevne Međunarodne konferencije o EU fondovima "Što nam donosi novo financijsko razdoblje 2021-2027 u EU fondovima? Učimo iz iskustva strateškog razvoja i provedbe EU projekata drugih zemalja članica EU“, održane u Trakšćanu u organizaciji PJR (Projekt jednako razvoj) Consultinga. 

"Europska unija i Europska komisija žele pojednostaviti sustav kako bi države mogle brže raditi, no često su problemi i u administraciji i pravnom okviru u državi članici, ne samo na razini EU. Hrvatska mora raditi na pojednostavljivanju poslovnog okruženja, koje je na regionalnim razinama dobro, no na nacionalnoj je dosta sporo“ rekla je Vittoria Alliata di Villafranca, ravnateljica Opće uprave za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije i jedna od autorica novih pravila za financijsko razdoblje 2021 – 2027. O

Za sljedeće razdoblje iznesene su politike EU kroz nekoliko ključnih točaka, a jedna od točaka je i nastavak većeg sufinanciranja za siromašnije regije koje imaju BDP manji od 75 % prosjeka EU, što uključuje i Hrvatsku

Između ostalog, na konferenciji je Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, iznijela presjek stanja EU fondova u Hrvatskoj, u kojoj je 65 % ukupnih alociranih sredstava ugovoreno, a svega 15 % dodijeljeno. Istaknula je da je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU svjesno velikog nesrazmjera, ali u ovoj i sljedećoj godini planira se veliki broj isplata korisnicima. Već sada, u prva dva mjeseca 2019. godine su krenuli u intenzivne isplate.  Protekle dvije godine uglavnom se radilo na ugovaranju te sada većina projekata kreće u provedbu, navodi se u priopćenju. 


Tagovi

Konferencija EU fondovi Strateški razvoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).