Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani Sunca
  • 26.05.2023. 13:50
  • Splitsko-dalmatinska, Split

Što koči razvoj solarnih kapaciteta u Hrvatskoj?

U Bolu na Braču održava se Međunarodna konferencija Dani sunca 2023. koja obuhvaća razne teme iz područja iskorištenja potencijala sunčeve energije, pa tako i u poljoprivredi.

Foto: Goran Beinrauch
  • 900
  • 62
  • 0

Budući da snažniji razvoj solarnih kapaciteta u Hrvatskoj prvenstveno koče administrativne prepreke, nadam se da će donositelji odluka prepoznati važnost i mogućnosti koje donosi ulaganje u solarne elektrane, istaknula je direktorica udruženja Obnovljivi izvori Hrvatske, Maja Pokrovac na 2. Međunarodnoj konferenciji Dani sunca 2023 koja se održava u Bolu na Braču. 

Konferencija obuhvaća razne teme iz područja iskorištenja potencijala sunčeve energije, pa tako i u poljoprivredi, a ove elektrane, ističu iz OIE, imaju velik potencijal ostvarivanja višestrukog benefita. Drže da zajedničkom raspravom možemo pronaći najbolja rješenja za istovremenu proizvodnju hrane i električne energije, uz osiguranje zaštite nasada i tla te ostvarivanje dodatnog prihoda i povećanje konkurentnosti poljoprivrednog gospodarstva. 

Sudionicima konferencije, kako navodi Gospodarski list, obratila se i Walburga Hemetsbereger, direktorica krovnog europskog udruženja Solar Power Europe koja je u prezentaciji: Put prema 2050. popločan je solarnom energijom, iznijela podatke o snažnom razvoju solarne energije u Europi.

Prema njenim riječima, samo u prošloj godini Europa je instalirala više od 41 GW novih solarnih instalacija što je povećanje od 47% u odnosu na 2021. godinu.

Dani Sunca: Kako agrosunčane elektrane mogu pomoći poljoprivredi?

Kako se čulo, prošlu je godinu obilježila energetska kriza koja je uzrokovala izrazito veliku volatilnost cijena električne energije, a odgovor Europe bio je okretanje prema čistoj, dostupnoj, obnovljivoj energiji te ponajviše krovnim solarnim instalacijama.

U sklopu konferencije održane su panel rasprave 

Na skupu je Sandra Voća, prodekanica Agronomskog fakulteta u Zagrebu, istaknula ključnu ulogu znanosti u donošenju rješenja za očuvanje okoliša, ali i prenošenju znanja na studente i gospodarstvenike dok su Katarina Marčić, načelnica općine Bol i Mate Šimundić, predsjednik županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije poslali poruke da je lokalna zajednica spremna za projekte i snažnije uvođenje solarnih elektrana.

Organizator konferencije su Obnovljivi izvori energije Hrvatske koji su tijekom dva dana okupili 400 sudionika i više od 60 predavača i panelista.  

Putem videa obratio se i zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler i naveo da Hrvatska ima velik prostor za napredak jer je sektor obnovljivih izvora energije među najbrže rastućima u EU.

Izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, Ivo Milatić otkrio je da je najveći napredak postignut kod vjetroelektrana. Međutim, očekuje skori i brz rast i solarnih kapaciteta.

No, naglašeno je, dug je put do energetske neovisnosti uz OIE i na njemu ključnu ulogu imaju i imat će javne politike, što je bila tema panela prvog dana konferencije. 


Izvori

Gospodarski list


Tagovi

Dani Sunca Konferencija Solarne elektrane OIE Maja Pokrovac Walburga Hemetsbereger Sandra Voća Katarina Marčić Mate Šimundić Karlo Ressler Ivo Milatić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]