Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šampion hrvatskih pršuta
  • 25.09.2020. 15:00
  • Zadarska, Zadar

Smjeli iz Dugopolja šampion Dana hrvatskog pršuta!

Pravog pršuta nema bez buta od domaće svinje i dalmatinske bure, ali u umjerenim količinama. Zapravo, bitna je ravnomjerna izmjena južnog i sjevernog vjetra, pojašnjava Vlade Prančić, direktor pršutane Smjeli iz Dugopolja.

Foto: Filip Brala/Dani hrvatskog pršuta
  • 749
  • 224
  • 0

Dalmatinski pršut tvrke Smjeli iz Dugopolja s osvojenih 97,60 bodova apsolutni je pobjednik šestih po redu Dana hrvatskog pršuta.

Na ocjenjivanje je pristiglo deset uzoraka među kojima su zastupljeni svi certificirani hrvatski pršuti - istarski, creski, drniški i dalmatinski. “Razlika u kvaliteti je jedva osjetljiva. Ako će se po nečemu ova godina pamtiti onda je to izjednačenost svih pršuta koji su pristigli na ocjenjivanje”, kaže dr. Sandra Petričić predsjednica Ocjenjivačke komisije.

Da je riječ o proizvodima iznimne kvalitete govori i činjenica da su svi pristigli uzorci osvojili zlatna odličja, a raspon bodova bio je minimalan.

"Ugodno sam iznenađen titulom, jer konkurencija je jaka, iako je proizvođača još uvijek premalo za iskorak u Europu“, izjavio je Vlade Prančić, direktor i vlasnik tvrtke Smjeli, neposredno nakon što je primio odličja iz ruku Zdravka Baraća, pomoćnik ministrice poljoprivrede Marije Vučković.

Tradicionalna receptura 

"Za kvalitetan dalmatinski pršut od iznimne je važnosti i kvalitetan but, težine iznad 11 kilograma svježeg mesa. Bura je vrlo poželjna, no nije dobro kada previše puše jer se pršut u tom slučaju previše i osuši“, pojašnjava vlasnik jedne od najnagrađivanijih hrvatskih pršutana.

Ante Madir: Hrvatski su pršuti dobili zeleno svjetlo, no izvoz u Kinu neće ići preko noći

Njegova tvrtka znakovitog imena Smjeli zapošljava sedam pršutara. "Proizvodimo po tradicionalnoj recepturi. Za kvalitetan pršut, najvažnija je sirovina te da ne prođe više od 72 sata od klanja do soljenja", naglašava.

Tvrtka kojoj je na čelu godišnje proizvede 7.000 pršuta. a proizvode i Dalmatinsku pancetu i pečenicu. Ukupno 120 tona suhomesnatih proizvoda. Najveći problem dosad je bila sirovina, no i to se u posljednje vrijeme rješava na zadovoljavajući način i to ponajprije zahvaljujući tvtki Braća Pivac koja na tovu, zajedno sa kooperantima u Slavoniji ima 200.000 svinja.

Pravog pršuta nema bez buta od domaće svinje i dalmatinske bure

“To je put do kvalitetne sirovine, a pravog pršuta nema bez buta od domaće svinje i dalmatinske bure, ali u umjerenim količinama. Zapravo, bitna je ravnomjerna izmjena južnog i sjevernog vjetra”, ističe vlasnik šampionskog pršuta. Svoje proizvode, više od stotinu tona, uspio je plasirati i ove godine, najviše tijekom turističke sezone, unatoč korona krizi.

“Kvalitetan proizvod put uvijek nađe put do potrošača", kaže Prančić.

Zanimljivo je da njegov Smjeli proizvodi pršute i od buteva slavonskih crnih svinja koji su posebno omiljeni ne samo među kupcima, nego i među njegovim prijateljima, “Nema do fajferica”, poručio je na kraju Vlade Frančić, vlasnik šampionskog pršuta na 6. Danima hrvatskog pršuta, koji se održavaju u Zadru.


Tagovi

Šampion Pršut Smjeli Vlade Prančić 6. Dani hrvatskog pršuta


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."