• Agrifish
  • 09.08.2020. 12:00
  • Koblenz, Njemačka

Sastanak ministara poljoprivrede EU: Što smo naučili u COVID-19 pandemiji?

Ono što Hrvatska nije mogla učiniti zbog pandemije, organizira Njemačka. Neformalni sastanak ministara poljoprivrede EU održat će se u Koblenzu, a tamošnja ministrica prikazat će i inovativne tehnologije u vinogradarstvu i stočarstvu.

Foto: Marinko Petković
  • 240
  • 29
  • 0

Ono što je planirano pod hrvatskim predsjedanjem Vijećem Europske unije, a spriječila je pandemija koronavirusa, organizirat će Njemačka. Naime, tamošnja ministrica poljoprivrede Julia Klöckner sazvala je neformalni sastanak EU ministara poljoprivrede koje će obilježiti pitanje: Što smo naučili u COVID-19 pandemiji?

Na stolu će se naći i dodatna regulaciju transporta žive stoke u treće zemlje kao i zajednički tržišni standard koji opisuje razinu dobrobiti životinja pojedinih uzgajivača.

Neformalni sastanak održat će se u gradu Koblenzu od 30. kolovoza do 1. rujna, a svojim kolegama ministrica će predstaviti i inovativne poljoprivredne tehnologije u tom području Srednje
Rajna i doline Moselle na čije gospodarstvo snažno utječe vinogradarstvo. Dolina Moselle peto je najveće njemačko vinogradarsko područje. 

Posljednji Agrifish pod hrvatskim predsjedanjem, palicu preuzima Njemačka

Ondje se ujedno nalaze najstrmiji vinogradi u Europi, a u uzgoju se koristi i moderna digitalna tehnologija, uključujući dronove i automatizirane kombajne za strme padine. Uz to će njemački start-up predstaviti i više inovativnih tehnologija poput sustava za nadzor stoke, analize uzoraka spreja za optimizaciju zaštite bilja ili upravljanja procesima putem aplikacije u vinogradarstvu. 

Podsjećamo, njemačka je ministrica podršku hrvatskom predsjedanju izrazila dolaskom u Zagreb te sudjelovanjem na posljednjem Agrifishu u našoj organizaciji. Zahvalila je tad kolegici i ministrici poljoprivrede Mariji Vučković i njenom timu te kazala kako će se nadovezati na rad Hrvatske. "U šest mjeseci našeg predsjedanja moramo odlučiti o proračunu i budućnosti ZPP, to su teme kojim ćemo se intenzivno baviti", rekla je tad.

Inače, Njemačka predsjeda Vijećem EU 13. put, a zadnji put je to bilo 2007. godine.


Tagovi

Julia Klöckner njemačka Neformalni sastanak Ministri poljoprivrede EU


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

6.1.1. Mjera za mlade poljoprivrednike sa kojom sam uz pomoć svoje obitelji podignula plastenike za... Pročitaj cijelu bilješku »