Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatno sjeme
  • 14.11.2022. 13:30
  • Zadarska, Zadar

Pšenoraž BC Goran i pšenica Kraljica dobitnici priznanja Zlatno sjeme

Najraširenije su sorte na hrvatskom tržištu prema proizvedenim i deklariranim količinama sjemena u 2021./22. godini.

Foto: HAD
  • 579
  • 71
  • 0

Sorta pšenoraži (tritikale) BC Goran tvrtke Bc Institut d.d. iz Zagreba i pšenica Kraljica Poljoprivrednog instituta Osijek najraširenije su na hrvatskom tržištu prema proizvedenim i deklariranim količinama sjemena u 2021./22. godini.

Na nedavno održanom 15. Međunarodnom kongresu Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo u Zadru njihovim predstavnicima za ovaj uspjeh državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak dodijelio je priznanje "Zlatno sjeme".

Naime, sorte BC Goran je certificirano 925.225 kg od ukupno 1.823.375 kg sjemena pšenoraži, što je čak 51 posto udio sjemena te ratarske kulture u RH. Što se tiče pšenice Kraljice ona zauzima udio od 24 posto, a certificirano je 9.601.150 kg sjemena od ukupnih 39.973.664 kg.

Državni tajnik Majdak je na skupu najavio nove modele potpore sektoru sjemenarstva i rasadničarstva, a u sklopu kongresa održana su dva okrugla stola od kojih je jedan upravo na tu temu. Drugi je održan uz sekciju rasadničarstvo: Izazovi klimatskih promjena na proizvodni sortiment jabuka u Republici Hrvatskoj.

Za sudionike je organizirana i ekskurzija

U zborniku sažetaka ovog kongresa tiskani su sažeci 37 znanstvena i stručna rada izlaganih na kongresu.

Bila je organizirana i stručna ekskurzija povodom koje su sudionici obišli hidroponsku proizvodnju povrća i Vrtni centar Baković u Sv. Filipu i Jakovu, proizvodnju povrća Eko Biograd plus d.o.o. te Uljaru Mate Ivas u Pakoštanima. Vinarija Karaba  vlasnika Šime Kurtova priredila je degustaciju i druženje.


Fotoprilog


Tagovi

Zlatno sjeme BC Goran Kraljica Međunarodni kongres


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner