Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konvencija
  • 22.10.2022. 16:30
  • Osječko-baranjska, Đakovo

Proizvođači lješnjaka, dođite na 1. Konvenciju u Đakovo!

Održava se 29. listopada, a cilj je upoznavanje i povezivanje, razmjena iskustava te rasprava o mogućnosti zajedničkog poslovanja

Foto: Depositphotos/nito103
  • 1.289
  • 125
  • 0

Cijena po kojoj se lješnjak ove godine otkupljuje je daleko ispod očekivanja proizvođača, kojih je više od tri tisuće u Hrvatskoj.

Za 14 do 15 kuna za kilogram lješnjaka u ljusci, koliko domaći otkupljivači nude za ovogodišnji urod, teško je održati proizvodnju, kažu slavonski voćari. Naime, čak 25% manja cijena od lanjske u uvjetima inflacije i rasta troškova repromaterijala mnogima znači negativne kalkulacije. 

"Godina je bila prepuna izazova, od divljanja cijena, suše kroz najznačajniji dio vegetacije pa do velikih količina kiša baš u vrijeme kada smo trebali skupljati plodove", napominje Tomislav Haršanji voćar iz Đakovštine.

Stoga je odlučio reagirati i organizirati 1. Konvenciju proizvođača lješnjaka koja će se održati 29. listopada 2022. godine u restoranu Budimir u Đakovu

Cilj je, kaže, okupiti proizvođače kako bi se međusobno upoznali, razmijenili iskustva i raspravili mogućnost zajedničkog poslovanja u budućnosti.

Šarčević: Imamo priliku postati konkurentniji

"Ljudi su ključni. Udruživanjem možemo sami sebi stvoriti bolje uvjete", kaže Ilija Šarčević iz Sikirevaca koji ima nasad lijeske veličine sedam hektara. Ovaj proizvođač otkriva kako o ideji udruživanja razmišlja unazad 10-ak godina. "Drago mi je da je se nešto po tom pitanju pokrenulo", istaknuo je najavivši svoj dolazak na skup u Đakovo.

Kako kaže, želi da konačno postanu konkurentniji na tržištu kada je u pitanju cijena, omoguće si lakši prolazak na EU fondovima uz kupnju skupljih strojeva, ali i u rješavanju problema koje nose klimatske promjene. "Poljoprivrednici u ostalim članicama EU se udružuju, oni bi nam trebali biti uzor. Isto je i s našim proizvođačima jabuka te međimurskog krumpira", dodao je Šarčević.

Prijave su u tijeku

Program konvencije je sljedeći:

  • 16:00 - Registracija sudionika
  • 16:30 - 17:30 - Pozdravni govor
  • 17:30 - 19:00 - Panel rasprava - zajedničko poslovanje
  • 19:00 -22:00 - Večera i druženje

Kotizacija iznosi 200 kuna po osobi, a uključuje večeru i konzumaciju pića za vrijeme druženja. 

Broj mjesta je ograničen, stoga je potrebna najava dolaska. Za potvrdu sudjelovanja, organizatori mole uplatu troškova na broj računa: HR6723400093214688633

Za dodatne informacije obratite se na mail tomi@opghaha.eu ili broj 091 33 33 603.

U domaćem sustavu potpora je oko 6.5 tisuća hektara lijeske, pokazuju podaci Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Tagovi

Konvencija Lješnjaci Lijeska OPG HAHA Tomislav Haršanji


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner