Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje jagoda
  • 23.05.2020. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Pred žiri stavili osam sorti jagoda, najbolje ocjene osvojila Asia

Deseteročlani žiri u kojem su uz profesore agronomije bili proizvođači, agrarni novinari, turistički djelatnici i predstavnici organizatora natjecanja ocjenjivali su vanjski izgled, fizikalnu kakvoću i okus osam sorti jagoda.

Foto: Martin Vuković
  • 434
  • 29
  • 0

Među osam sorti jagoda koje su ponuđene na ovogodišnje ocjenjivanje najbolje ocjene dobila je Asia, 417,5 bodova. Slijede je San Andreas s 390, Albion s 375,5 a poslije njih po ocjenama slijede Joly, Sibila, Clery, Quicky te Alba.

Bilo je to 13. Ocjenjivanje koje su organizirale Udruga proizvođača jagoda Zagrebačke županije “Jagodni prsten” i Udruga uzgajatelja jagoda Grada Zagreba.

Sorta Asia osvojila je 417,5 bodova 

Deseteročlani žiri u kojem su uz profesore agronomije bili proizvođači, agrarni novinari, turistički djelatnici i predstavnici organizatora natjecanja ocjenjivali su vanjski izgled, fizikalnu kakvoću i okus, u svakoj kategoriji s po tri kriterija, ukupno s 9 ocjena. Oni su ujedno predstavljali potrošače, ljubitelje tog ukusnog voća za kojeg je prof.dr.sc. Boris Duralija s Agronomskog fakulteta u Zagrebu rekao da ima više C vitamin od limuna.

Cijene prvih domaćih jagoda iznenadile kupce, no uvozne im najbolja reklama

Od predsjednika udruge “Jagodni prsten” Željka Varge doznali smo da je većina od 60-tak proizvođača jagoda u Zagrebu I Zagrebačkoj županiji pretrpjela ozbiljne štete od mraza kao I da usprskos strahu, nemaju problema s prodajom. Varga kaže da 90 % jagoda prodaju na štandovima diljem grada I po cijeni do 15 kuna za mjericu. 


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera te vitamina C od 24 - 97 mg%. Cvjeta više puta u... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Jagoda Ocjenjivanje jagoda Asia


Autor

Martin Vuković

Više [+]

Urednik Emisije za selo i poljoprivredu HRT-a i dugogodišnji predsjednik Društva agrarnih novinara Hrvatske, a sada potpredsjednik Upravnog odbora DANH-a.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.