Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sezona jagoda
  • 23.04.2020. 15:10

Cijene prvih domaćih jagoda iznenadile kupce, no uvozne im najbolja reklama

Razlika između domaće i uvozne jagode ista je kao između neba i zemlje, kažu nam proizvođači s kojima smo provjerili kakvo je stanje s proizvodnjom, cijenama, ali i na tržištu.

Foto: Udruga "Jagodica Purgerica"
  • 3.212
  • 284
  • 0

Prve domaće jagode, koje na tržište dolaze ovih dana iz Vrgorca, zbunile su kupce zbog cijene od čak 50 kuna za kilogram, dok se one iz uvoza prodaju u trgovačkim cetrima osjetno jeftinije, 15 do 20 kuna u maloprodaji. No, zakon ponude i potražnje, kako jagoda bude više iz domaće proizvodnje, već koncem travnja mogao bi i njihovu cijenu dovesti u normalu.

Agronom Marijan Mavračić, tajnik Udruge proizvođača domaćih jagoda 'Jagodica Purgerica', kaže da mu nije poznato koliko je jagoda uvezeno u Hrvatsku, prije svega iz Španjolske, gdje prije dozriju nego jagode iz domaćeg uzgoja, koje ove godine nešto i kasne jer je sredina travnja bila dosta hladna. Inače, 40 proizvođača iz ove udruge godišnje proizvede tisuću tona jagoda na širem području Grada Zagreba, a još 20 većih proizvođača jagoda u Zagrebačkoj županiji, proizvede dodatnih 500 tona jagoda.

Na svakoj gradskoj tržnici u Zagrebu, tri štanda domaćih jagoda 

Prema njegovim riječima, domaći proizvođači jagoda su tek krenuli s berbom koja traje sve do konca lipnja. Mavračić na svom imanju u mjestu Horvati kod Brezovice dnevno ubere 50 do 60 kilograma jagoda, što proda još isti dan na kućnom pragu odnosno online dostavom po cijeni od 40 kuna, koja je manja, ako se naruče veće količine.

No, kako se berba jagoda bude povećavala, 200 do 300 kilogama dnevno, bez tradicionalne prodaje na gradskim štandovima, koji su brendirani u Zagrebu, moglo bi doći do zastoja u njihovoj proizvodnji odnosno prodaji.

Mavračić ističe da imaju suglasnost stožera civilne zaštite Grada Zagreba, a koji još čeka zeleno svjetlo Nacionalnog stožera, da na svakoj gradskoj tržnici, koje sada rade po posebnom režimu socijalne distance, budu postavljena i tri štanda sa potrebnom zaštitnom ogradom od pleksiglasa, na kojem bi se prodavale isključivo 'domaće jagode'.

Berba jagoda na zagrebačkom području tek je počela

Zagrebački proizvođači jagoda drže da to mogu osigurati kao i potrebna dezinfekcijska sredstva, ako bude potrebno, a sve kako bi se održala proizvodnja.

Čuli smo da tradicija uzgoja jagoda na malim parcelama na širem području Zagreba, potječe još iz bivšeg kombinata PPK, koja je davno pustila duboko korijenje i na nove generacije, a dobro dođe za brzo krpanje jer je riječ o kratkoj sezonskoj proizvodnji, tankog poljoprivrednog budžeta.

Jurić: Uvozne jagode su najbolja reklama za domaće

OPG Siniša Jurić iz Svetog Ivana Žabno u Koprivničko-križevačkoj županiji, kaže da su jagode iz uvoza, koje se samo tako zovu, a potpuno su drugačije, najbolja reklama za domaće jer je razlika između njih, bez obzira na povoljniju cijenu u korist onih iz uvoza, kao između neba i zemlje. On na kućnom pragu prodaje jagode po cijeni od 30 kuna za kilogram i drži da neće biti problem prodati svih 7.-8.000 sadnica.

"Proizvodnjom jagoda bavim se već godinama, a do ove godine sam sadio i češnjak, od kojeg sam morao odustati jer sam prodao zemljište", kaže. Na naš upit o računici u proizvodnji jagoda, Jurić spremno odgovara da se sve što čovjek sam, bez prekupaca posadi u zemlju - isplati. "Nema tu neke posebne i velike računice, ali sam uvjeren da se isplati saditi jagode jer se one mogu i brzo prodati po pristojnoj cijeni", drži Jurić.

Prošle godine je proizvodnja jagoda u Hrvatskoj iznosila 3.023 tona, a prinos se kretao od  8,1 do 10,5 tona po ha.

Samodostatnost domaće proizvodnje jagoda 70 posto  

Površine proizvodnje domaćih jagoda kreću se u rasponu od 254 hektara, prije dvije godine, do čak 371 ha u 2017. godini, dok se proizvodnja posljednjih godina kretala u rasponu od 2.367 tona, do najviše 3.316 tona, izračunali su stručnjaci Smartera, analitičke kuće.  

Dalje se u analizi domaćeg tržišta jagoda ističe da iako se njihova proizvodnja u zadnjem desetljeću povećala u Hrvatskoj, još uvijek nije samodostatna za potrebe potrošača, a procjena je da domaća proizvodnja podmiruje oko 70 posto potreba za ovim voćem.

Razlika između domaće i uvozne jagode je kao nebo i zemlja, kažu prozvođači 

Dio jagoda koji se ne proizvede kod nas namiruje se uvozom iz Španjolske, Grčke, Njemačke i Italije i to većinom u periodu koji pripada izvan naše sezone proizvodnje. 

Stručnjaci procjenjuju kako će se u tjednima pred nama otkupne cijene snižavati, a najniža cijena se očekuje na vrhuncu berbe koja će biti kroz dva do tri tjedna. No, koliko će ona biti konkurentna uvoznim cijenama, teško je procijeniti.


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera te vitamina C od 24 - 97 mg%. Cvjeta više puta u... Više [+]

Tagovi

Jagoda Uzgoj jagoda Sezona Cijena Domaće jagode


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.