Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đakovački bušari
  • 21.02.2020. 16:30
  • Osječko-baranjska, Đakovo

Pokladni gastro fest u sklopu 26. Đakovačkih bušara

Osim bušara, na đakovačkom su se korzu okupili brojni OPG-ovi koji su izložili svoje suhomesnate proizvode, a održano je već tradicionalna degustacija uz ocjenjivanje kakvoće kobasica.

Foto: Facebook/ Turistička Zajednica Grada Đakova
  • 241
  • 18
  • 0

Najveća manifestacija u istočnoj Hrvatskoj bez konkurencije su Đakovački bušari, koji su se već po 26. puta održali u Đakovu. Bušari su mjesto gdje se susreće prošlost, sadašnjost i budućnost, a uključuje rituale, običaje, svetkovine i usmene tradicije. Sudionici manifestacije prenose povijest zajednice i klasnih razlika, kao i gospodarskih te ekonomskih prilika.

Osim bušara, na korzu su se okupili brojni OPG-ovi koji su izložili svoje suhomesnate proizvode, a održana je već tradicionalna degustacija uz ocjenjivanje kakvoće kobasica. "Naša udruga broji više od 70 članova i svake se godine sve više njih prijavljuje i učlanjuje. Ove godine smo imali 55 uzoraka za kušanje, od kojih smo dobili 22 zlatne medalje, 21 srebnu i 10 brončanih medalja. Sudionici su od Valpova pa do Županje i ove godine je bila isključivo kategorija kobasica, a inače za Uskrs imamo i kušanje kulenove seke“, objasnio je za Osječku televiziju Vladimir Čorić, član Udruge kulinara Đakovački kulin.

Koja je razlika između kulena i kulina?

Pokladna povorka najzabavniji je dio Đakovačkih bušara. Na nju dođu skupine iz cijele Hrvatske te iz susjednih zemalja, Mađarske i Slovenije. Sastavni dio pokladne povorke su i konjanici s pokladnim jahanjem i Buše. Buše su tradicionalne "strašne“ maske slične zvončarima u Primorju i Krampusima u Alpama kojih se ne morate plašiti. Njihov stoljetni zadatak je potjerati zimske zloduhe i prizvati proljeće. Buše se tijekom fašnika mogu vidjeti i u Baranji, a u Mađarskoj su proglašeni kao nematerijalna baština zaštićena UNESCO-m.

Više o ovoj zanimljivoj manifestaciji možete vidjeti u videu:


Tagovi

Đakovački bušari Gastro fest Suhomesnati proizvodi Kobasice Pokladna povorka


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!