Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pušipel
  • 08.02.2023. 10:30
  • Međimurska, Donji Kraljevec, Železna Gora, Sveti Urban

O autohtonom moslavcu, Međimurci su osmislili najljepšu vinsku priču u Hrvatskoj

Od pušipela do gibanice koja je nedavno dobila svoju knjigu, Međimurje je ozbiljan kandidat za dobivanje standarda "Green Destination", svojevrsnog Oskara u kontekstu održivog, zelenog turizma, čulo se na promociji u Zagrebu.

Foto: Marinko Petković
  • 758
  • 88
  • 0

Ovogodišnji ciklus regionalnih vinskih kušaonica u zagrebačkom diWine baru započeo je posjetom šest međimurskih vinara koji su predstavili svoja, svake godine sve bolja, vina, koja su dosada osvojila 79 Decaterovih medalja, odnosno više od 100 svjetskih. Najveću pažnju izazvali su autohtona robna marka pušipel, a bilo je tu i sjajnih pjenušaca, maceriranih graševina, rajnskih rizlinga, sauvignona i muškata.

"Pokrenuli smo projekt ekomuzeja Međimurje malo, koji prati svjetske trendove kada je riječ o suvremenoj muzeologiji, jer su muzeji 'zatvoreni' u zgradama služili struci, no donosili su vrlo malo koristi lokalnoj zajednici. Suvremena nastoji povijest staviti u svakodnevni život lokalnog stanovništva. Na takav način štiti se i promovira kulturna i prirodna baština, podiže svijest lokalne zajednice o njenom značaju te se razvija održivi turizam", istaknuo je direktor Turističke zajednice Međimurja Rudi Grula, koji je ukratko predstavio što sve čine kako bi, još više, promovirali ovo područje.

Međimurska gibanica dobila knjigu 

Kako se čulo, kroz atraktivne multimedijalne i holističke interpretacije na izvornim lokalitetima mogu se doživjeti autentične priče o burnoj povijesti kraja, bogatstvu etnografske nematerijalne kulture, tajnama arheološkog blaga, očuvanom prirodnom krajoliku, starim zanatima, sakralnoj baštini, legendama i narodnoj predaji, industrijskoj baštini, životu i djelu dr. Rudolfa Steinera, koji je rođen u Donjem Kraljevcu. Neizostavni dio kulturne baštine čini i enogastronomija, kao što je Međimurska gibanica, koja je nedavno dobila i svoju knjigu, autora Veljka Barbierija i Janje Kovač, igra itekako važnu ulogu u suvremenom turizmu. Primjerice, Slovenci su u Prekomurju svoju gibanicu koja se razlikuje od naše koja ima tijesto sa četiri nadjeva koja se polažu vodoravno, već zaštitili.

Grula je istaknuo kako je Međimurje ozbiljan kandidat za dobivanje standarda "Green Destination", svojevrsnog Oskara u kontekstu održivog, zelenog turizma te da se tamošnji vinari sve više okreću ekološkoj i biodinamičkoj proizvodnji. Naime, o autohtonom moslavcu, osmislili su najljepšu vinsku priču u Hrvatskoj, stvorili robnu marku pušipel u kojoj svježa vina imaju oznaku classic, a odležana prestige. Nakon prepoznatljive vinske boce koja je tržištu predstavljena 2018., pušipel je krajem 2022. godine dobio i svoju čašu, nastalu po uzoru na mađarsku čašu za furmint, o čemu smo već pisali. 

Točka na "i" uživanja u autohtonoj sorti - pušipel dobio posebno dizajniranu čašu

U diWine baru spomenutu su čašu predstavili vinar Robert Horvat i Ivan Goričanec, kreativni direktor agencije Reci DA! koja s međimurskim vinarima surađuje na kreiranju jedinstvenog brend identiteta, pa su tako lani tiskane i novine posvećene pušipelu.

Brojka 279 zaslužna i za Decanter 

Gosti su imali priliku uživati u degustaciji vina šest vinarija, koje povezuje ljubav prema pušipelu, ali od kojih svaka njeguje svoje specifičnosti i priča drugačiju vinsku priču. Kerman je vinarija koju vode žene, stoga se i u njihovim vinima osjeti taj posebni 'ženski dodir'. Dizajn njihovih etiketa inspiriran je baštinom i prirodom mjesta Sv. Urban. Među brojnim vinskim naslovima ističe se suhi pjenušac od žutog muškata koji nosi naziv Puca (što po međimurski znači djevojka). OPG Ina Kerman se rukovodi filozofijom da je vino sastavni dio društvene kulture te da ima moć i najobičniji dan učiniti posebnim.

Vina Horvat imaju 6 ha vinograda, te otkupljuju grožđe kako bi godišnje dobili 100.000 litara vina. Robert Horvat ističe da vina dobivaju brojne nagrade, a pažnju prisutnih vinoljubaca privukla je etiketa "279 Graševina barique" iz kasne berbe 2018. Brojka 279 upućuje na broj dana proteklih od rezidbe do berbe, kao i na vrijeme dozrijevanja u barriqueu koje je trajalo isto 279 dana. No, i vinogradi Horvat se nalaze na 279 metara nadmorske visine, a podrum se nalazi na adresi Sveti Urban broj - 279! Čini se kako sretni brojevi mogu donijeti i uspjeh u svijetu vina, pa tako i Decanter sa 95 bodova.

Međimurska turistička ruta priča je o hrastu, zmaju, ali i povezanosti ugljena i termalne vode

Vinarija Cmrečnjak prva je međimurska vinarija koja je dobila oznaku geografskog porijekla, još davne 1992. godine kada su plasirali prvu vinsku bocu pod vlastitom etiketom. Od tada, pa sve do danas njihova "lenta vremena" bilježi brojne uspjehe, poput prve proizvedene ledene berbe i prvih međimurskih Decantera, osvojenih 2016. godine. Danas raspolaže suvremenom tehnologijom za obradu grožđa i vina, zahvaljujući kojoj na tržište plasira 17 vrhunskih etiketa. Rajko Cmrečnjak, osnivač vinarije, svoj je vinski imperij prenio na nasljednika, sina Marka, koji stvara i njeguje vina koja se nalaze na svjetskim vinskim kartama.

Jakopić je obiteljska vinarija smještena na Železnoj Gori koja njeguje umjetnost stvaranja vina, te je među prvima pobijedila i na Vinu od davnina. Pečat osobnosti prvom vinu još davne 1908. godine dao je pradjed Filip, a danas ih s puno ljubavi i strasti stvaraju čak tri obiteljska naraštaja. Vinogradi su smješteni na nekoliko odvojenih lokacija, od kojih svaka upravo sortama posađenima na njima, pruža idealne uvjete. Najveću pažnju kušača privukao je pjenušac Terbotz, napravljen 100 posto od pušipela, klasičnom metodom uz dvogodišnje odležavanje na kvascima.

Pioniri eko vinarstva idu u biodinamiku

Vinarija Lovrec međimurski su pioniri ekološke proizvodnje, s tendencijom ka biodinamici, o čemu svjedoči i prestižni certifikat AustriaBiogarantie, koji krasi pojedine njihove etikete. U vinariji se od trsa do čaše njeguje organski pristup i zelena berba, a u Svetom Urbanu imaju i povijesni podrum kao i etnografsku zbirku uvrštenu u popis kulturnih dobara RH. Vinariju naslijeđenu od oca, prof. Franje Lovreca, preuzeli su sin Krešo i kći Jasna koji se poput istinskih artisana vinarstva, posvećuju njegovanju naslijeđenog srednjoeuropskog sortimenta preporučenog već 1847.god. od njemačkih i austrijskih vinogradarskih stručnjaka.

Međimurci razvijaju i seoski turizam 

Iz vinske kuće Dvanajščak-Kozol poručuju kako je "stvaranje vina njihov život". Čini se da je to zaista više od slogana, jer njihova, koja stoje uz bok najbolje ocijenjenim svjetskim etiketama, uistinu pričaju priču o ljubavi, predanosti i strasti. U njihovoj vinskoj kući, dočekat će vas i tradicionalna jela spravljena na pomalo drugačiji način, što cijeloj eno-gastro priči daje poseban dodir i stvara jedinstveno iskustvo.

Obavljena klonska selekcija pušipela, slijedi brendiranje zaštićene robne marke

Osim ovih, i brojnih drugih uspješnih individualnih vinskih priča, važno je istaknuti kako je Međimurje pod nekim oblikom zaštite prirode, bile to livade za leptire ili značajni krajobrazi, ima čak 23 posto županije, što je provjereni recept za uspjeh.


Fotoprilog


Tagovi

Pušipel TZ Međimurske županije Rudi Grula Međimurska gibanica Robert Horvat Ina Kerman Dvanajščak-Kozol Vinarija Lovrec Vinarija Jakopić Vinarija Cmrečnjak Vina Horvat


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.