Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klonska selekcija pušipela
  • 23.02.2020. 10:30
  • Međimurska, Železna Gora

Obavljena klonska selekcija pušipela, slijedi brendiranje zaštićene robne marke

Nekada je ova sorta sa sobom nosila lošu konotaciju, a danas osvaja zlatna i srebrna odličja na najutjecajnijim svjetskim natjecanjima, istaknuo je David Štampar, predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurske županije "Hortus Croatiae“.

Foto: Igor Čolaković
  • 899
  • 49
  • 0

U suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Međimurska županija je još 2011. godine pokrenula projekt klonske selekcije sorte - moslavac, u Međimurju poznatijeg kao pušipel. Stari nasadi ove sorte bili su izloženi raznim problemima, od zaraze virusima, akumulacije mutacija do šarolikosti unutar nasada, što je zahtijevalo selekciju kojom će se izdvojiti uniforman i sa zdravstvenog aspekta čisti materijal. 

Projekt je pokrenut na inicijativu međimurskih vinogradara i vinara kako bi se popravila kvaliteta sadnog materijala i genetske osnove pušipela, koji će služiti za unaprjeđenje proizvodnje vina robne marke ove međimurske sorte.

Rezultate projekta "Klonske selekcije pušipela“ predstavili su u Železnoj Gori Sandra Herman, zamjenica župana i voditelj projekta, izv.prof.dr.sc. Darko Preiner, predstavnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta.

U pušipelu je budućnost međimurskog vinogradarstva

"Pušipel je naša autohtona sorta i veliku pažnju posvećujemo upravo njoj jer smatramo da u njoj leži budućnost međimurskog vinogradarstva. Dosadašnja iskustva nam govore da se najlakše predstavljamo kroz autohtonost koju nam pušipel nudi i koji daje širok spektar proizvodnje vina, što je odlična vrlina.

Nekada je ova sorta sa sobom nosila lošu konotaciju, a danas osvaja zlatna i srebrna odličja na najutjecajnijim svjetskim natjecanjima vina, što znači da su naši vinari uložili mnogo znanja i truda te prilagodili agrotehničke uvjete u vinogradima kako bi došli do te kvalitete. No, naš je cilj dodatno unaprijediti kvalitetu i proizvoditi visoko kvalitetna vina", istaknuo je David Štampar, predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurske županije "Hortus Croatiae“.

Rezultati projekta "Klonske selekcije pušipela“  predstavljeni su u Železnoj Gori 

Od 32 početna klona pušipela koji su u matičnom nasadu na imanju vinarije Horvatovih zasađeni 2011. godine, do danas su stručnjaci s Agronomskog fakulteta izdvojili 5 klonskih kandidata koji su se pokazali najkvalitetnijima i koji su upotrijebljeni za podizanje certificiranog matičnjaka. Zbog visokog rizika od zlatne žutice vinove loze na području Međimurja, podignuti su i predbazni te bazni matičnjaci na lokaciji znanstveno-nastavnog pokušališta Jazbina, koje služi kao sigurna lokacija.

Započela sadnja izvornih klonova

Voditelj projekta Darko Preiner naglasio je na predstavljanju projekta kako će se nastaviti s promatranjem klonova u kontekstu stabilnosti specifičnih svojstava i stabilnosti rezultata.

"Svaki od 5 klonova ima svoju specifičnost zbog koje je izdvojen kroz selekciju. Zainteresiranost međimurskih vinogradara je velika pa je započela i sadnja izdvojenih klonova u skladu s dostupnim materijalom. Naša daljnja suradnja će se razvijati kroz evaluaciju klonova u smislu prilagodbe tehnologije u vinogradu i podrumima, kako bi se maksimalno iskoristio njihov potencijal", najavio je.

Odabirom najboljih klonova slijedi njihova registracija pri nadležnim institucijama, a osim podizanja kakvoće vina, projekt je snažan poticaj gospodarskom i turističkom razvoju gornjeg Međimurja, zahvaljujući dobroj suradnji tamošnjih vinara, Agronomskog fakulteta i Međimurske županije.

"Projekt smo od početka ocijenili kao iznimno važan za daljnji razvoj poljoprivrede, vinogradarstva i vinarstva te smo u njega posljednjih deset godina uložili više od 683 tisuće kuna. Želimo ove grane povezati s gospodarstvom i turizmom, jer smo prepoznati kao kvalitetna vinska regija, a vina naših vinara donose svjetske nagrade i velika priznanja te promoviraju Međimurje i lokalnu enogastronomiju po kojoj smo nagrađeni kao europska destinacija izvrsnosti.

Kroz ovaj projekt dajemo vrlo konkretnu pomoć našim vinogradarima, jer smo stvorili vlastiti nasad kako bi imali vrlo kvalitetnu i izvornu sadnicu, a sada je na vinogradarima da iskoriste priliku i uključe se u što većem broju s ciljem brendiranja pušipela kao međimurske zaštićene robne marke", naglasila je zamjenica župana. 


Fotoprilog


Tagovi

Pušipel Klonska selekcija Međimurska robna marka Moslavac Auhtona sorta


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić