Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGROMED
  • 24.06.2021. 09:00
  • Splitsko-dalmatinska, Split

Novi datum, ali isto mjesto prvog Mediteranskog poljoprivrednog foruma

Hrvatski, ali i poljoprivrednici iz drugih zemalja imat će mogućnost predstaviti svoje proizvode, s naglaskom na poljoprivredne simbole toga područja.

Foto: Vedran Stapić
  • 160
  • 108
  • 0

Prvi Mediteranski poljoprivredni forum – AGROMED  ima zakazan novi datum oržavanja - 2. srpnja ove godine, dok je mjesto ostalo isto - Hotel Cornaro u Splitu, priopćili su iz Instituta za europske i globalizacijske studije, ujedno i organizatori ovog događanja. 

"Proizvodnja hrane pokazala se kao važan čimbenik svake suverene države tijekom pandemije korona krize. Ona je ukazala da su države posebno osjetljive ako su ovisne o uvozu te ako nisu pokrenule sve svoje potencijale i resurse s kojima raspolažu“, izjavio je prof. dr. sc. Anđelko Milardović, direktor Instituta dodavši kako ovo područje danas nije samo prostor življenja i stil života, nego uz sve druge prednosti, ima i ogroman potencijal u agraru. 

Podsjetio je kako je Forum utemeljen u rujnu 2020. kao okosnica nove društvene paradigme, s ciljem da postane mjesto susreta teorije i prakse u području poljoprivrede. 
Hrvatski, ali i poljoprivrednici iz drugih zemalja, imat će mogućnost na ovom događanju predstaviti svoje proizvode, a naglasak će se najviše staviti na poljoprivredne simbole toga područja poput grožđa, vina, smokve, masline i ulja, ali i ribarstva, te specifičnu stočarsku proizvodnju. 

Organizatori posebno ističu kako su suvremeni izazovi poput klimatskih promjena, pandemije i ekonomske krize ukazali s kojim se sve problemima susreće poljoprivreda. 

"Kako povezati proizvodnju hrane po novim pravilima, provoditi nove investicije i uvoditi moderne tehnologije veliki je izazov za cijeli Mediteran koji je kroz povijest pokazao svoju žilavost, ali i dalje proizvodi hranu vrhunske kvalitete“, rekao je voditelj foruma Vedran Obućina naglasivši kako je Sredozemlje nadaleko poznato po svojoj gastronomiji koja se promovira kroz rast i razvoj turizma, a sada je važno definirati i nove strateške ciljeve kako bi se proizvodilo više i kvalitetnije, sukladno paradigmi očuvanja klime i okoliša.

Kroz tri različite panel rasprave poljoprivredni stručnjaci će raspravljati o temama: 

  • Mediteranski identitet i poljoprivreda - panel posvećen zajedničkom identitetu sjeverne i južne obale toga područja, jedinstvenom stilu života te viziji građanstva,
  • Hrvatska kao dio Mediterana - propituje ulogu Hrvatske u sveopćoj sredozemnoj budućnosti, posebice u poljoprivrednoj politici,
  • Izazovi hrvatskog mediteranskog agrara- orijentiran je domaćim pitanjima koji sadrže kolektivnu dimenziju propitivanja vlasništva i zemljišta, te povijesno iskustvo hrvatske poljoprivredne politike u sredozemnom priobalju.

Također, bit će predstavljen Studij Mediteranske poljoprivrede Sveučilišta u Splitu kao i tradicija hrvatskog agrara s toga područja.

Podsjećamo, manifestacija se trebala održati još u svibnju, no zbog epidemiološke situacija bila je odgođena.


Tagovi

AGROMED Mediteranski poljoprivredni forum Anđelko Milardović Institut za europske i globalizacijske studije Vedran Obućina


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]