Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 12.09.2023. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Lovci su ključni u strategiji kontrole i iskorjenjivanju afričke svinjske kuge

Strategija kontrole ASK-a zahtijeva višesektorski pristup i pojačanu suradnju između sektora kao što su veterinarska tijela, tijela za upravljanje šumama, lovci i tijela za zaštitu okoliša, istaknula je Aleksandra Miteva iz Agencije za sigurnost hrane iz Bugarske.

Foto: Agencija Bolder
  • 3.785
  • 249
  • 0

"Afrička svinjska kuga dramatično utječe na sektor proizvodnje svinja u Europi te ugrožava lokalnu i regionalnu ekonomiju budući da je Europska unija najveći izvoznik svinja i svinjskog mesa na svijetu", izjavio je Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza na međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Afrička-svinjska kuga kod divljih svinja - kako prevladati epidemiju" koja je nedavno održana u sklopu Sajma lova, ribolova i turizma u Osijeku.

Istaknuo je da EU godišnje izveze pet milijuna tona svinjskog mesa diljem svijeta, a uzgoj ovih životinja čini 8,5 posto njezine ukupne proizvodnje. "Bolest nije opasna za ljude, ali ima razorne učinke na populaciju domaćih i divljih svinja, njihov uzgoj i gospodarstvo, jer je stopa smrtnosti gotovo 100 posto", poručio je rekavši da trenutno ne postoji učinkovito cjepivo za afričku svinjsku kugu, a proširena je u više od 50 zemalja na svijetu.

Istaknuo je da lovci i dalje aktivno sudjeluju u sprječavanju njezina širenja u Hrvatskoj.

Aleksandra Miteva iz Agencije za sigurnost hrane iz Bugarske ističe kako su lovci ključni igrači u strategiji kontrole i iskorjenjivanja bolesti u populaciji divljih svinja. "Strategija kontrole ASK-a zahtijeva višesektorski pristup i pojačanu suradnju između sektora kao što su veterinarska tijela, tijela za upravljanje šumama, lovci i tijela za zaštitu okoliša. Usklađene mjere, prilagođene specifičnostima zemalja i dogovorene prekogranične mjere ključne su za kontrolu i iskorjenjivanje zaraze", pojasnila je.

Svinjogojstvo u Vukovarsko-srijemskoj županiji otpisano? Može li opstati i u ostatku Hrvatske?

Cy Griffin, menadžer u Federaciji europskih lovačkih organizacija (FACE) je istaknuo kako ne postoji jedinstvena mjera koja će riješiti problem. "Lovcima je potrebna državna potpora za rješavanje problema što uključuje sredstva za dezinfekciju, financiranje kupnje i izgradnje jama za odlaganje životinjskih proizvoda, hladnjaka, transportnih prikolica za zbrinjavanje lešina divljih svinja, edukaciju šireg društva kako bi se podigla svijest o biološkoj sigurnosti i dr.", poručio je.

Kaže da među brojnim obvezama, nova uredba EU zahtijeva da lovci prođu posebnu obuku za prevenciju i kontrolu afričke svinjske kuge.

Pojasnio je kako trenutno na razini Europske unije ne postoji koordinirana aktivnost prikupljanja lešina i smanjenja gustoće populacije divljih svinja u zaraženim područjima te da lovačke organizacije trebaju biti uključene u izradu nacionalnih akcijskih planova.


Tagovi

Afrička svinjska kuga Ivica Budor Aleksandra Miteva Cy Griffin Lovci Divlje svinje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]