Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kulenijada
  • 07.07.2020. 12:00
  • Požeško-slavonska, Požega

Kulen je kao dijete, morate brinuti o njemu svaki dan - najbolje je to učinila Sara Petersdorfer

Ocjenjivačka komisija jubilarne 40. Kulenijade u Požegi nije imala lak zadatak, jer kako kažu, ovi cijenjeni slavonski proizvodi su iz godine u godinu sve kvalitetniji.

Foto: Facebook/Turistička Zajednica Grada Požege
  • 354
  • 20
  • 0

Kulen je jedan od najcjenjenijih slavonskih prehrambenih proizvoda i neizostavan dio tradicije. S ciljem poticanja što kvalitetnije proizvodnje, svake godine održava se Kulenijada u Požegi, a ove godine je u restoranu Grgin dol doživjela svoje 40. izdanje.         

"Imamo 44 uzorka iz cijele Slavonije i Baranje, dakle prisutno je svih pet slavonskih županija. Danas je to nešto skromnije nego inače zbog epidemioloških mjera, a ono što smo ove godine uveli kao novinu su Dani kulena u restoranima Zlatni Lug i u Grginom dolu. Oni će dobiti i preuzeti sve uzorke, koji će se u nekoliko sljedećih dana nuditi gostima kao predjelo, uz domaća jela koja su odabrali na meniju“, rekla je Silvija Podoljak, direktorica Turističke zajednice grada Požege.

Iz godine u godinu sve kvalitetniji

Ocjenjivačka komisija nije imala lak zadatak, jer kako kažu, kulenovi su iz godine u godinu sve kvalitetniji.

"Što se tiče ocjenjivanja, vanjski izgled nosi od jedan do pet bodova. Drugu stvar koju ocjenjujemo je konzistencija. Mora biti umjerene tvrdoće, ne smije biti pretvrd, premekan, tjestast i to nosi od jedan do tri boda. Izgled prereza nosi od jedan do deset bodova, a struktura prereza je također bitna. Meso ne smije biti mljeveno presitno, mora biti zrnate strukture, ne smije imati rubova koji se pojavljuju kod pretoplog dimljenja“, pojasnio je rekao je Mato Matijević, predsjednik ocjenjivačke komisije.

19. Kulenijada u Jagodnjaku: prvo mjesto osvojio Ivica Brkić

Svakako bitna stavka pri ocjenjivanju je miris koji mora biti karakterističan. "Treba biti blag. Ne smije biti prenaglašena paprika, utjecaj češnjaka, naravno dima i drugih primjesa kao što je plijesan. Okus nosi od jedan do deset bodova. Tu moraju biti umjereno naglašeni svi aditivi, ne smije biti kiseo, gorak i preslan. Dobro je da ima malo ljutine, ali ne prenaglašeno. Na kraju donosimo dojam na osnovi svih ovih parametara“, ističe Matijević.

Najčešća greška - prevelik utjecaj dima

Prema riječima predsjednika ocjenjivačke komisije, najčešća greška u proizvodnji je prevelik utjecaj dima.

"Zahvaljujući, ne samo meni nego i drugim članovima ocjenjivačke komisije i Vjenceslavu Hruški, koji je prije mene bio predsjednik, uspjeli smo prenijeti proizvođačima da smanje utjecaj dima, jer on ne suši. Mi često kažemo kulen je kao dijete, morate voditi brigu o njemu svaki dan i u njemu su najkvalitetniji komadi mesa. Treba obratiti pozornost na higijenu svih sastavnica, ali i osoba koje su u samom procesu proizvodnje“, zaključuje Matijević.

Na 20. ocjenjivanju kvalitete kulena samo registrirani proizvođači

Najbolji spoj svega spomenutog napravila je Sara Petersdorfer iz Bistrinaca, čiji je kulen proglašen šampionskim. Zbog epidemije koronavirusa nije bilo svečanosti dodjele priznanja, ali unatoč tome, kako kaže i sama Podoljak, Kulenijada je neizostavan dio požeške, ali i hrvatske turističke ponude.

"Samo brojka od 40 već puno toga govori. Ovaj događaj bitan je za cijelu Slavoniju, ali i Hrvatsku, s obzirom na to da se ova delicija jede u cijelom svijetu. Nadam se da će sve veći broj kulenara naći poticaj da registriraju svoju djelatnost  jer to je proizvod koji se jako brzo prodaje“, poručila je direktorica Turističke zajednice.

Više o temi možete pogledati u videu:


Tagovi

Kulenijada Požega Grgin dol Miris Okus Dim Sara Petersdorfer


Autor

Tomislav Milanović

Više [+]

Tomislav Milanović novinar je s bogatim iskustvom, posebice kada su u pitanju poljoprivredne teme.


Partner