Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lov na tartufe
  • 30.08.2020. 10:30
  • Istarska, Motovun

Kreće sezona lova na tartufe u Istri, no ove godine bez turista

Sezona bijelog tartufa, najskuplje podzemne gljive na svijetu, započinje 1. rujna, a u Istri će ona biti dočekana na malo drugačiji način nego što je to uobičajeno.

Foto: Depositphotos/MyClicks
  • 174
  • 9
  • 0

Međunarodna utakmica tartufarskih pasa u traženju bijelog tartufa, Tuber magnatum pico jedna je od turističkih i gastro perjanica zbog koje u Istru ciljano dolazi na desetke tisuća turista iz cijeloga svijeta, no zbog epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom teško je da će ove godine biti tako. 

Sezona ove najskuplje podzemne gljive na svijetu, započinje 1. rujna, a u Istri će ona biti dočekana na malo drugačiji način nego što je to uobičajeno.

Bez okupljanja u Motovunskoj šumi

Za tartufare, barem što se lova tiče, sve je isto kao lani. U državne šume moći će se ući od 1. rujna uz dozvole, dopuštenje za sakupljanje koje izdaje resorno ministarstvo, kao i dozvolu za sakupljanje podzemnih gljiva u državnim šumama. 

Međutim, Udruga tartufara Istra neće službeno otvoriti sezonu lova kao prethodne dvije, okupljanjem u Motovunskoj šumi.

Lov na crne tarfute turopoljskog luga novi 'mamac' za turiste

Također, zbog mjere opreza neće se održati niti prvi ovosezonski gastro sadržaj koji uvodi u sezonu te gljive, a pod upitnikom je i održavanje Dana Zigante tartufa u Livadama, maratonske manifestacije koja se prethodnih godina protezala na deset jesenjih vikenda, a krasila ju je neslužbena titula najdužeg sajma tartufa na svijetu.

Koronakriza nepovoljno će se odraziti na cijelu "industriju" koja se razvila oko ovog resursa ponajviše u unutrašnjoj i sjevernoj Istri, a proizvođači pretpostavljaju da će sezona po pitanju plasmana na tržište biti puno lošija nego inače. 


Tagovi

Sezona lova Tartufi Dozvole Koronavirus Motovunska šuma Bijeli tartuf Istra


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]