Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crni tartufi
  • 29.05.2020. 13:30
  • Zagrebačka, Turopolje

Lov na crne tarfute turopoljskog luga novi 'mamac' za turiste

Postoji i novootkrivenih 16 vrsta tartufa, koje je analizirao, determinirao i potvrdio im autentičnost prof. Romano Božac. Svi se ti tartufi, koji do 2018. nisu bili zabilježeni nigdje u svijetu, mogu vidjeti u Muzeju gljiva u Zagrebu.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
  • 1.646
  • 23
  • 0

Na području turopoljskog luga već se izvjesno vrijeme pronalaze jedne od najcjenjenijih gljiva, crni tartufi.  Ova činjenica je veliki turistički potencijal za ovaj dio Lijepe naše.

"Područje Turopolja daje značajan doprinos kvalitetnijoj gastronomskoj pa tako i turističkoj ponudi, ponajviše ponudi ugostiteljskih objekata, seoskih gospodarstava i hotela koji se nalaze u zelenom zagrebačkom prstenu. Izgledom neugledna, ali mirisom i okusom neodoljiva podzemna gljiva jedna je od najskupljih i najcjenjenijih namirnica na svijetu i predstavlja dodatni iskorak te potencijal u promociji i brendiranju destinacije Turopolja", kaže Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Crno blago u šumi hrasta lužnjaka

Crni tartuf nalazi se u autohtonoj šumi hrasta lužnjaka, gotovo ih je nemoguće komercijalno uzgajati, nego ih upućeni ljudi s obučenim psima moraju pronalaziti i iskopavati. Kako bi još bolje upoznali javnost i promovirali destinaciju Turistička zajednica je organizirala lov na crne tartufe u turopoljskom lugu  Stoga su nas četiri vrsna tartufara, na čelu s Mariom Kolićem po kojem jedan od tartufa turopoljskog luga nosi ime, Tuber Kolić, upoznali s lovom na crno blago. Ispričali su nam koliko truda je potrebno uložiti u obuku pasa, gdje i kako ih tražiti, a naravno pokazali koliko ljubavi imaju u sebi spram prirode i suživota s njom.

Stručni vodič u svijetu traženja je Nikola Tarandek, iskusni tartufar iz Istre koji nam je ispričao o poveznici prenošenja znanja između kontinentalnih i morskih kolega u potrazi za ovim crnim blagom. Saznali smo koliku ulogu tartuf ima u Istri, koliko truda je uloženo u brendiranje i gospodarski značaj tartufa za Istru.

Lov na crne tartufe (Foto: TZ Zagrebačke županije)

Neumorni psi pratili su svoje svaki pogled svojih gospodara Gorana Nogića iz Petrinje i Josipa Horvata iz Marofa, osjećalo se iščekivanje dresiranih pasa, što li će biti u nađenoj rupi, to je ono što je dalo posebnu draž ovom lovu. Naši vodiči otkrili su nam neke od njihovih 'lokacija' crnog zlata, ali kako kažu vrsni tartufari najvažnija je simbioza prirode, psa i čovjeka, to je ono što garantira dobar ulov.

Tartuf nazvali po izumrlom turopoljskom govedu

Nakon bogatog ulova, lov na crni tartuf nam je dokazao kako nije istina da rastu samo u Istri, čak smatram da je naš kontinentalni dio puno bogatiji sa crnim tartufima nego drugi dijelovima Lijepe naše. Ono što je najvažnije, postoje i novo otkrivenih 16 vrsta tartufa, koje je analizirao, deterrminirao i potvrdio autentičnost prof. Romano Božac.  

Kontinentalni dio Hrvatske bogatiji tartufima od Istre?

Svi se ti tartufi, koji do 2018. nisu bili zabilježeni nigdje u svijetu, danas se mogu vidjeti u Muzeju gljiva na središnjem zagrebačkom Trgu. Jedan  od njih, turopoljski tartuf, nazvan je prema izumrlom turopoljskom govedu, Tuber prigmenius bos, a drugi nosi ime svog pronalazača – Tuber Kolić.    

Pronalaze se tu još i Tuber uncinatum, Tuber macrosporum, Tuber mesentericum, Tuber brumale... 

Kroz dodatnu promociju TZ Zagrebačke županije potencijal ove ekskluzivne grane gljivarstva pronašao je put do lokalnih jelovnika i potaknuo naše ugostitelje sljubljivanju s tradicionalnim jelima našega kraja ili otkrivaju novih kombinacije.

Crni tartuf na jelovnicima (Foto: TZ Zagrebačke županije)

Kako doživjeli potpuni i autentični okus i miris crnoga tartufa, restorani turopoljskog kraja, u svoju ponudu uvrstili su jela na temu crnoga tartufa.

Alilović ističe da je nužno povezivanje lanaca vrijednosti, stvaranje novih turističkih proizvoda u destinaciji. "Jedino tako u ova nova vremena za sve nas možemo biti atraktivna destinacija. Naglasak je na održivom, zelenom i prije svega sigurnom turizmu. Dakle, otkrijte neotkriveno, a odnesite svojim domovima nezaboravnu uspomenu lova na tartufe", zaključuje direktorica TZ.  


Tagovi

Crni tartufi Crno blago Lov na tartufe Turopolje


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]